Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εως 100 εκατ. «νεόπτωχους» στις πόλεις μπορεί να προκαλέσει η πανδημία

Περί­που 100 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι που ζουν σε πόλεις σε όλο τον κόσμο ενδέ­χε­ται να πέσουν στη φτώ­χεια εξαι­τί­ας της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού, προει­δο­ποί­η­σαν χθες Τετάρ­τη ειδι­κοί, ζητώ­ντας εργα­λεία ταυ­το­ποί­η­σης για να εντο­πί­σουν τις πιο ευά­λω­τες κοι­νό­τη­τες και επεν­δύ­σεις που θα επι­κε­ντρώ­νο­νται στις παραγκουπόλεις.

Πυκνο­κα­τοι­κη­μέ­νες πόλεις ανα­μέ­νε­ται να βρε­θούν στην πρώ­τη γραμ­μή της επι­δη­μί­ας covid-19 και να πλη­γούν ιδιαί­τε­ρα από αυτή καθώς οι άνθρω­ποι εκεί ζουν συνω­στι­σμέ­νοι, με λίγο ή και καθό­λου τρε­χού­με­νο νερό αλλά και απο­χε­τευ­τι­κό σύστη­μα, ενώ το σύστη­μα υγεί­ας είναι ανε­παρ­κές, επε­σή­μα­ναν ειδι­κοί της Παγκό­σμιας Τρά­πε­ζας, του Ινστι­τού­του Παγκό­σμιων Πόρων (WRI) και άλλοι οργανισμοί.

«Μέσα στις πόλεις πρέ­πει να επι­κε­ντρω­θού­με σε αυτούς που έχουν περισ­σό­τε­ρο ανά­γκη, τους φτω­χούς και τους ευά­λω­τους ανθρώ­πους που έχουν επη­ρε­α­στεί πάρα πολύ», τόνι­σε ο Σάμεχ Ουάχ­μπα στέ­λε­χος της Παγκό­σμιας Τράπεζας.

«Σύμ­φω­να με την εκτί­μη­σή μας θα υπάρ­ξει πιθα­νόν αύξη­ση κατά 100 εκα­τομ­μύ­ρια των ‘νεό­πτω­χων’ εξαι­τί­ας των απω­λειών στις θέσεις εργα­σί­ας και στα εισο­δή­μα­τα», πρό­σθε­σε ο Ουάχμπα.

Ο ίδιος προει­δο­ποί­η­σε ότι οι πόλεις θα δουν μεί­ω­ση από 15% ως 25% στα έσο­δά τους από τη φορο­λο­γία το επό­με­νο έτος, γεγο­νός που θα δυσκο­λέ­ψει τις αρχές να επεν­δύ­σουν στη βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών στις παραγκουπόλεις.

Εργα­λείο ταυ­το­ποί­η­σης της Παγκό­σμιας Τρά­πε­ζας βοη­θά τις πόλεις να εντο­πί­σουν περιο­χές όπου οι τουα­λέ­τες είναι κοι­νές, υπάρ­χει μία πηγή τρε­χού­με­νου νερού για την κοι­νό­τη­τα ή όπου η τήρη­ση των κανό­νων κοι­νω­νι­κής από­στα­σης είναι αδύ­να­τη λόγω του συνω­στι­σμού, επε­σή­μα­νε ο ίδιος.

Μέχρι στιγ­μής το εργα­λείο αυτό έχει χρη­σι­μο­ποι­η­θεί στο Κάι­ρο, το Μου­μπάι και την Κινσάσα.

Χωρίς αυτά τα στοι­χεία, η κυβερ­νη­τι­κή βοή­θεια σε τρό­φι­μα και πόρους δεν φτά­νει στις παρα­γκου­πό­λεις όπου ζουν περί­που ένα δισε­κα­τομ­μύ­ριο άνθρω­ποι σε όλο τον κόσμο, τόνι­σε η ακτι­βί­στρια Σίλα Πατέλ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο