Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εύα Μελά: Έργα τέχνης δημιουργούμε. Δεν είμαστε έμποροι

Μεγά­λα παι­γνί­δια παί­ζο­νται στην πλά­τη των εργα­ζο­μέ­νων με αφορ­μή τον κίν­δυ­νο εξά­πλω­σης του κορονοϊού.Μέσα σε αυτά, στο επι­κοι­νω­νια­κό παι­γνί­δι της Κυβέρ­νη­σης, και ο εμπαιγ­μός και των καλ­λι­τε­χνών, χωρίς αιδώ… Τα λεγό­με­να «μέτρα ανα­κού­φι­σης» που έχουν εξαγ­γελ­θεί, έχουν τυπι­κές προ­ϋ­πο­θέ­σεις πέρα κι έξω από τη φύση της καλ­λι­τε­χνι­κής δημιουρ­γί­ας, με απο­τέ­λε­σμα: Οι περισ­σό­τε­ροι καλ­λι­τέ­χνες που πλήτ­το­νται από τα έκτα­κτα μέτρα για την αντι­με­τώ­πι­ση του κορο­νοϊ­ού, ΔΕΝ θα πάρουν την απο­ζη­μί­ω­ση ειδι­κού σκο­πού. Οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις που θέτει η σχε­τι­κή Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση είναι εκτός εργα­σια­κής πραγ­μα­τι­κό­τη­τας των εικα­στι­κών (αλλά και όλων των καλ­λι­τε­χνών).. Είμα­στε υπο­χρε­ω­μέ­νοι να τονί­σου­με ξανά οτι η Καλ­λι­τε­χνι­κή Δημιουρ­γία καθό­λου ΔΕΝ έχει τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά της “επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας”, παρά μόνον ως προς την προ­σπά­θεια του καλ­λι­τέ­χνη να επι­βιώ­σει από αυτήν. Άρα από τη φύση της δεν μπο­ρεί να έχει τις ίδιες προ­ϋ­πο­θέ­σεις στο “δικαί­ω­μα απο­ζη­μί­ω­σης”. Καλ­λι­τε­χνι­κά έργα δημιουρ­γού­με, κι αυτά χρειά­ζο­νται πολύ χρό­νο έρευ­νας, πολύ χρό­νο μελέ­της, κατά­θε­ση ψυχής. Τα πολύ λίγα και περι­στα­σι­κά έσο­δα δεν μπο­ρούν να μετρη­θούν με τρί­μη­να, με δηλώ­σεις ΦΠΑ, με προ­ϋ­πο­θέ­σεις που αφο­ρούν άλλα, σημα­ντι­κά για τη ζωή των ανθρώ­πων, αλλά δια­φο­ρε­τι­κής φύσης αγα­θά, όπως τα είδη δια­τρο­φής ή κατα­να­λω­τι­κά αγα­θά που δια­κι­νού­νται με πυκνότητα.
Η Κυβέρ­νη­ση, αλλά και οι πρη­γού­με­νες Κυβερ­νή­σεις, αντι­με­τω­πί­ζουν την Τέχνη με όρους αγο­ράς και αυτό οδη­γεί την καλ­λι­τε­χνι­κή δημιουρ­γία στον εκμαυ­λι­σμό… Για τη λογι­κή των Κυβερ­νή­σε­ων, σημα­ντι­κοί για την κοι­νω­νία δημιουρ­γοί σήμε­ρα απα­ξιώ­νο­νται, θεω­ρού­νται γρα­φι­κοί, βαρύ­δια. Απο­κτούν αξία οι εικα­στι­κοί καλ­λι­τέ­χνες μόνο όταν, νεκροί πια, θα γεμί­σουν με τα έργα τους τα Μου­σεία και θα φέρουν κέρ­δη από πωλή­σεις και εισιτήρια.…

Όμως εμείς, ΣΗΜΕΡΑ θα απα­ντή­σου­με σε όλους εκεί­νους που απα­ξιώ­νουν την ανθρώ­πι­νη εργα­σία, με τη φρά­ση του Μπ. Μπρέχτ: «.…Η τελευ­ταία λέξη δεν ειπώ­θη­κε ακόμα.…».

Από τη σελί­δα facebook της Εύας Μελά, προ­έ­δρου του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλάδος

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο