Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εύα Μελά: ΚΚΕ, για να εκφραστεί η φωνή των καλλιτεχνών, η φωνή των δημιουργών την επόμενη μέρα…

Στην Εύα Μελά, Πρό­ε­δρο του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλά­δος και υπο­ψή­φια βου­λευ­τή με το ΚΚΕ θέσα­με το ερώτημα:

«Για­τί ΚΚΕ — στις εκλο­γές της 7ης Ιου­λί­ου — οι εικα­στι­κοί, οι άνθρω­ποι των Γραμ­μά­των, των Τεχνών και του Πολιτισμού»:

Εύα Μελά: Στον τρε­λό χορό των εκα­τομ­μυ­ρί­ων που είναι ο τζί­ρος της τέχνης, οι δημιουρ­γοί, οι καλ­λι­τέ­χνες παρα­μέ­νουν οι περισ­σό­τε­ροι ανα­σφά­λι­στοι, διώ­κο­νται από την απάν­θρω­πη φορο­λο­γία, ζού­νε σε συν­θή­κες ανερ­γί­ας ή απο­κλει­σμού. Όλες οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), είχαν κοι­νή πλεύ­ση απέ­να­ντι στους καλ­λι­τέ­χνες και την Τέχνη, στα πλαί­σια των στρα­τη­γι­κων σχε­δια­σμών του μεγά­λου κεφαλαίου… 

Πρό­κει­ται για μια συντο­νι­σμέ­νη επί­θε­ση, η οποία φτά­νει στα όρια της κατάρ­γη­σης της υπό­στα­σης των καλλιτεχνών…

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέ­χι­σε την πολι­τι­κή των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων στον Πολιτισμό: 

  • Αρνή­θη­κε τρο­πο­λο­γία του ΚΚΕ που προ­έ­βλε­πε κυρώ­σεις για τη μη εφαρ­μο­γή του νόμου του 1%, για τέχνη στα δημό­σια κτίρια..

  • Με τον ν. 4412/16 η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ άνοι­ξε το δρό­μο τα δημό­σια καλ­λι­τε­χνι­κά έργα να δίνο­νται με απ’ ευθεί­ας ανά­θε­ση, χωρίς δια­γω­νι­σμούς, και να τα ανα­λαμ­βά­νουν επι­χει­ρη­μα­τί­ες. Εκτο­πί­ζει έτσι τους καλ­λι­τέ­χνες, τους προλεταριοποιεί.…

Ψήφι­σε νόμους:

  • για την Πνευ­μα­τι­κή Ιδιο­κτη­σία (2017)

  • για το MOMUS, το 2018 

Έφε­ρε νομο­σχέ­διο για Περι­φε­ρεια­κή Πολι­τι­σμι­κή πολι­τι­κή του ΥΠΠΟΑ, για το ACROPOL και το βιβλίο...

ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΟΛΩΝ:

  • Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ …

  • Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

  • Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ & ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥΣ

  • Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΙΔΙΩΤΩΝ, ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ.

Δεν μπο­ρεί να υπάρ­χουν διλήμματα: 

Η Τέχνη, η καλ­λι­τε­χνι­κή δημιουρ­γία, όπως και η Επι­στή­μη και η Ερευ­να, δεν μπο­ρούν να ανα­πτυ­χθούν ελεύ­θε­ρα μέσα σε συν­θή­κες καπι­τα­λι­στι­κής αγοράς. 

ΚΚΕ, για να εκφρα­στεί η φωνή των καλ­λι­τε­χνών, η φωνή των δημιουρ­γών την επό­με­νη μέρα… 

 

EYA MEΛΑ mela2
Ζωγρά­φος- Χαράκτρια 
Πρό­ε­δρος του ΔΣ του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλάδος
Μέλος του Τμή­μα­τος Πολι­τσμού της ΚΕ του ΚΚΕ

Γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να το 1956.

Απο­φοί­τη­σε από την Ανω­τά­τη Σχο­λή Καλών Τεχνών Αθή­νας, όπου σπού­δα­σε Χαρα­κτι­κή, Τυπο­γρα­φία & Τέχνη του Βιβλί­ου. Συνέ­χι­σε σπου­δές στο Παρί­σι και μετά από δια­γω­νι­σμό έλα­βε Μετα­πτυ­χια­κή Υπο­τρο­φία του Ι.Κ.Υ. στην Χαρα­κτι­κή. Για μεγά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα διδά­χθη­κε Χαρα­κτι­κή κοντά στον Γιώρ­γη Βαρλάμο.

Από τα 20 της χρό­νια εντά­χθη­κε στις γραμ­μές του ΚΚΕ , από όπου και πάλε­ψε μέσα στο μαζι­κό κίνη­μα από θέσεις ευθύ­νης. Εχει πραγ­μα­το­ποι­ή­σει 25 Ατο­μι­κές Εκθέ­σεις στην Ελλά­δα και 4 ατο­μι­κές εκθέ­σεις στο εξω­τε­ρι­κό. Έχει εικο­νο­γρα­φή­σει 22 βιβλία για παι­διά και έχει επι­με­λη­θεί πολ­λά εξώ­φυλ­λα βιβλίων.

Έχει λάβει μέρος σε πολ­λές ομα­δι­κές εκθέ­σεις στην Ελλά­δα και στο εξω­τε­ρι­κό, στις περιο­δεύ­ου­σες εκθέ­σεις του ΕΕΤΕ, σε εκθέ­σεις για την Ειρή­νη, σε εκθέ­σεις του ΚΚΕ, του Φεστι­βάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ, στις εκθέ­σεις «Άνθρω­ποι, χρώ­μα και σίδε­ρο» 2006 — 2017, με την κίνη­ση καλ­λι­τε­χνών «Πέρα-σ-μα» στη Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κή Ζώνη Περά­μα­τος, κ.α.

Στην περί­ο­δο 2007–2009 ήταν Βου­λευ­τής του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο