Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εύβοια: Σε όλα σχεδόν τα μέτωπα η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη — Πάνω από 300 οικογένειες έχουν χάσει το μοναδικό τους σπίτι

Δύσκο­λες είναι οι στιγ­μές στα χωριά Σήμια, Κρυο­νε­ρί­της, Μηλιά και Αγδί­νες που δοκι­μά­ζο­νται αυτή την ώρα. Οι φλό­γες απεί­λη­σαν να κυκλώ­σουν όχι μόνο τα χωριά αλλά και τις πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρό­λα­βαν να φύγουν όταν δόθη­κε εντο­λή να υπο­χω­ρή­σουν για να μην εγκλωβιστούν.

Στον Κρυο­νε­ρί­τη οι πυρο­σβέ­στες απε­γκλώ­βι­σαν και ένα ηλι­κιω­μέ­νο ζευ­γά­ρι που παρέ­μει­νε στο χωριό, παρά την εκκέ­νω­ση που είχε δια­τα­χθεί από χθες. Οργα­νώ­θη­κε ολό­κλη­ρη επι­χεί­ρη­ση και οι δύο ηλι­κιω­μέ­νοι οδη­γού­νται σε ασφα­λές σημείο.

Στο χωριό Μηλιές οι πυρο­σβέ­στες και οι εθε­λο­ντές που βρί­σκο­νται εκεί μόλις πρό­λα­βαν να ανα­συ­ντα­χθούν όταν το χωριό το κύκλω­σε η φωτιά.

Μέσα στο χωριό εκτός από πυρο­σβέ­στες είναι και κάτοι­κοι που δεν θέλουν να το εγκα­τα­λεί­ψουν αν και ζητή­θη­κε η εκκέ­νω­σή του πριν από δύο μέρες και η αστυ­νο­μία προ­σπα­θεί να τους πεί­σει και να απομακρυνθούν.

Στο χωριό Αγδί­νες πυρο­σβέ­στες και χωμα­τουρ­γι­κά μηχα­νή­μα­τα δίνουν μάχη για να προ­στα­τέ­ψουν το χωριό αλλά η μάχη είναι αμφίρ­ρο­πη. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέ­λι­ξή της αφού ο ισχυ­ροί άνε­μοι στρέ­φουν τα πολ­λα­πλά μέτω­πα της φωτιάς πάνω τους, από πάρα πολ­λές πλευρές.

Στη Σήμια οι φωτιές κύκλω­σαν όχι μόνο το χωριό, αλλά και τα πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα που πήγαν να το σώσουν. Η φωτιά ξαφ­νι­κά τους έκο­ψε τη μονα­δι­κή δίο­δο όταν προ­σπά­θη­σαν να υπο­χω­ρή­σουν. Παρέ­μει­ναν εκεί για αρκε­τή ώρα μέχρις ότου τα ενα­έ­ρια μέσα, πρώ­τα ένα ρώσι­κο Β 200 και στη συνέ­χεια ένα ελι­κό­πτε­ρο, με πάρα πολ­λές ρίψεις μέσα στους καπνούς έσβη­σαν τη φωτιά.

Την ίδια στιγ­μή, από την άλλη πλευ­ρά, στο Μετό­χι και το Σπα­θά­ρι φού­ντω­σαν και πάλι τα μέτω­πα γύρω από κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές, ενώ ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις είχα­με και κοντά στο χωριό Μουρ­τιά από το οποίο έχει περά­σει πάρα πολ­λές φορές η φωτιά.

Σε όλα σχε­δόν τα μέτω­πα η φωτιά είναι ανε­ξέ­λεγ­κτη και κανείς δεν μπο­ρεί να προ­βλέ­ψει τι θα γίνει τις επό­με­νες ώρες.

Προς Ιστιαία καλούνται να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι πέντε οικισμών

Προς Ιστιαία προ­τρέ­πο­νται να κατευ­θυν­θούν οι κάτοι­κοι των οικι­σμών Μηλιές, Γαλα­τσά­δες, Καμα­τριά­δες, Μονο­κα­ρυά και Κάτω Μονο­κα­ρυά με μήνυ­μα που απέ­στει­λε το «112» λόγω της πυρ­κα­γιάς που μαί­νε­ται στην περιοχή.

Σύμ­φω­να με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πυρο­σβέ­στες και εθε­λο­ντές στο χωριό Μηλιές μόλις πρό­λα­βαν να ανα­συ­ντα­χθούν όταν το χωριό το κύκλω­σε η φωτιά με τον κίν­δυ­νο να είναι ιδιαί­τε­ρα μεγά­λος αφού παρα­μέ­νουν κάτοι­κοι που δεν θέλουν να το εγκα­τα­λεί­ψουν ενώ στον Κρυο­νε­ρί­τη οι πυρο­σβέ­στες απε­γκλώ­βι­σαν ένα ηλι­κιω­μέ­νο ζευ­γά­ρι που ήταν στο χωριό.

Φ. Σπανός: Πάνω από 300 οικογένειες έχουν χάσει το μοναδικό τους σπίτι

Ως «απί­στευ­τες» χαρα­κτη­ρί­ζο­νται οι κατα­στρο­φές που σημειώ­θη­καν στη βόρεια Εύβοια, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που προ­κύ­πτουν από τις πρώ­τες κατα­γρα­φές που έχουν συγκε­ντρω­θεί στους δήμους και την Περι­φέ­ρεια, ενώ η προ­σπά­θεια της κατα­γρα­φής συνεχίζεται.

«Μόνο οι οικο­γέ­νειες, που κατα­στρά­φη­κε ολο­σχε­ρώς το μονα­δι­κό τους σπί­τι, και δεν έχουν που να μεί­νουν, και μένουν τώρα σε ξενο­δο­χεία, δηλα­δή δεν μπο­ρούν να γυρί­σουν πίσω, είναι πάνω από 300» σημειώ­νει ο Περι­φε­ρειάρ­χης Στε­ρε­άς Φάνης Σπα­νός και διευ­κρι­νί­ζει: «Δεν μιλά­με γι αυτούς που έχουν δεύ­τε­ρο σπί­τι ή το σπί­τι έπα­θε μικρές ή μεγά­λες ζημιές. Μιλά­με για σπί­τια που κατέρ­ρευ­σαν. Μιλά­με για αυτούς που το μονα­δι­κό τους σπί­τι κάη­κε ολο­σχε­ρώς και είναι πλέ­ον στο δρόμο».

Όπως ο ίδιος σημειώ­νει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «τα νού­με­ρα είναι απί­στευ­τα εφιαλ­τι­κά. Οι ζημιές, μικρές ή μεγά­λες, είναι σε χιλιά­δες σπί­τια και εγκα­τα­στά­σεις. Με μία πρώ­τη αξιο­λό­γη­ση και με βάση τα υπάρ­χο­ντα στοι­χεία για τις άκρως επεί­γου­σες περι­πτώ­σεις, μόνο στο Δήμο Μαντου­δί­ου-Λίμνης-Αγ. Άννας, είναι πάνω από 250 οι οικο­γέ­νειες που έχα­σαν το μονα­δι­κό τους σπί­τι στις φλό­γες και δεν έχουν που να πάνε. Και βεβαί­ως πάνω από 50 οικο­γέ­νειες μέχρι στιγ­μής από τα χωριά του Δήμου-Ισταί­ας Αιδη­ψού που η κατα­γρα­φή συνε­χί­ζε­ται ακό­μα. Ελπί­ζου­με να στα­μα­τή­σει εδώ το κακό» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περι­φε­ρειάρ­χης Φάνης Σπανός.

Σε ό,τι αφο­ρά την φυσι­κή κατα­στρο­φή ο κ. Σπα­νός λέει πως «το μέτω­πο είναι πάνω από 30 χιλιό­με­τρα μέχρι στιγ­μής και έχουν ξεσπι­τω­θεί δεκά­δες χωριά. Ελπί­ζου­με και ευχό­μα­στε σήμε­ρα να μην κερ­δί­σουν οι φλό­γες για­τί δια­φο­ρε­τι­κά ακό­μα και οι αριθ­μοί χάνουν κάθε έννοια και την αξία τους».

 

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο