Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εύφλεκτη ύλη είναι η πολιτική και οι νόμοι των κυβερνήσεων

«Η εύφλε­κτη ύλη για τις πυρ­κα­γιές δεν είναι τα ξερά χόρ­τα και τα κλα­διά. Είναι η πολι­τι­κή και οι νόμοι των κυβερ­νή­σε­ων δια­χρο­νι­κά. Ο πρό­σφα­τος περι­βαλ­λο­ντο­κτό­νος νόμος Χατζη­δά­κη, που επι­τρέ­πει την πραγ­μα­το­ποί­η­ση “εμβλη­μα­τι­κών” επεν­δύ­σε­ων ακό­μα και σε προ­στα­τευό­με­νες περιο­χές NATURA, είναι πιο κατα­στρο­φι­κός από οποιον­δή­πο­τε εμπρη­στή» τονί­ζει σε  ανα­κοί­νω­ση για την πρό­σφα­τη πυρ­κα­γιά στον «Ερη­μί­τη» η Τομε­α­κή Επι­τρο­πή Κέρ­κυ­ρας του ΚΚΕ.

Ολό­κλη­ρη ανακοίνωση:

«Η φωτιά στον Ερη­μί­τη έσβη­σε, ευτυ­χώς χωρίς να έχου­με ανά­με­σα στα θύμα­τα κι ανθρώ­πι­νες ζωές. Θύμα­τα όμως υπάρ­χουν! H κατα­στρο­φή στο περι­βάλ­λον είναι μεγά­λη! Φυτά, θάμνοι και δέντρα κάη­καν, που­λιά και ζώα που δια­βιού­σαν στην παρ­θέ­να περιο­χή των 200 στρεμ­μά­των, αν πρό­λα­βαν να ξεφύ­γουν, έχα­σαν τις φωλιές και τον ιδιαί­τε­ρο βιό­το­πό τους. Το έδα­φος απο­ψι­λώ­θη­κε με όλες τις συνέ­πειες που έχει αυτό. Το ενιαίο οικο­σύ­στη­μα του Ερη­μί­τη δια­τα­ρά­χτη­κε από τη φωτιά, πριν προ­λά­βουν να το κατα­στρέ­ψουν οι “ήπιας ανά­πτυ­ξης” μπουλ­ντό­ζες του πολυ­δια­φη­μι­ζό­με­νου “KassiopiProject”.

Στο πολεοδομήσιμο τμήμα του Ερημίτη η πυρκαγιά.

Οι πολ­λές εστί­ες φωτιάς καθώς και η κύρια εστία ήταν κάτω από το παλιό ναυ­τι­κό φυλά­κιο (εκεί που είχε απο­ψι­λώ­σει το χώρο η εται­ρεία και δεξιώ­θη­κε τον πρω­θυ­πουρ­γό και τους άλλους υπέρ­μα­χους της επέν­δυ­σης) προ­κα­λούν ερω­τή­μα­τα. Υπάρ­χουν σοβα­ρές καταγ­γε­λί­ες για εμπρη­σμό και το κλι­μά­κιο της Διεύ­θυν­σης Αντι­με­τώ­πι­σης Εγκλη­μά­των Εμπρη­σμού (ΔΑΕΕ), που έρχε­ται στην Κέρ­κυ­ρα, θα πρέ­πει να απα­ντή­σει συγκεκριμένα.

Erimitis Corfu Εριμήτης Κέρκυρα

Τα βολι­κά… ατυ­χή­μα­τα και η πολι­τι­κή των κυβερνήσεων.

Εν ανα­μο­νή του πορί­σμα­τος της πυρο­σβε­στι­κής δεν μπο­ρού­με να μην κάνου­με ορι­σμέ­νες πρώ­τες σκέψεις.

Τα βολι­κά… ατυ­χή­μα­τα που οδή­γη­σαν σε πυρ­κα­γιές, απο­ψί­λω­ση δασών και τελι­κά σε απο­χα­ρα­κτη­ρι­σμό δασι­κών εκτά­σε­ων και σε οικο­δό­μη­ση, είναι συχνά. Συνή­θης είναι η κατά­λη­ξή τους. Στην καλύ­τε­ρη περί­πτω­ση ανα­δα­σώ­νε­ται μόνο ένα μικρό μέρος του δάσους, κατα­πα­τη­τές και οικο­πε­δο­φά­γοι μεγα­λο­ερ­γο­λά­βοι κάνουν χρυ­σές δου­λειές και οι κρα­τι­κοί μηχα­νι­σμοί κάνουν τα στρα­βά μάτια. Μετά από λίγα χρό­νια, με κάποιο τίμη­μα, νομι­μο­ποιού­νται τα αυθαί­ρε­τα κι ο χορός καλά κρατεί!

Ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, στην πρό­σφα­τη επί­σκε­ψή του στον Ερη­μί­τη είχε πει χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι «κάποια στιγ­μή θα καεί…» οπό­τε καλύ­τε­ρα μάλ­λον να το χτί­σου­με. Η δήλω­ση αυτή δεί­χνει τον τρό­πο που δια­χρο­νι­κά αντι­με­τω­πί­ζουν οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις το περι­βάλ­λον. Θεω­ρούν δεδο­μέ­νο ότι κάποια στιγ­μή θα καεί μία κατά­φυ­τη περιο­χή, ένα δάσος, μία περιο­χή NATURA. Άλλω­στε οι ελλεί­ψεις σε πυρο­προ­στα­σία και πυρα­σφά­λεια, σε έργα υπο­δο­μής για την πρό­βλε­ψη των πλημ­μυ­ρών και γενι­κά σε έργα προ­στα­σί­ας της ανθρώ­πι­νης ζωής είναι τερά­στιες. Παρά την τρα­γω­δία πριν 2 χρό­νια στο Μάτι και την πρό­σφα­τη στην Εύβοια, τα αντι­πυ­ρι­κά και αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα δεν απο­τε­λούν προ­τε­ραιό­τη­τα των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων, ανε­ξαρ­τή­τως αποχρώσεων.

Δαδί στο χέρι εμπρη­στών… ο νόμος Χατζηδάκη.

Η εύφλε­κτη ύλη για τις πυρ­κα­γιές δεν είναι τα ξερά χόρ­τα και τα κλα­διά. Είναι η πολι­τι­κή και οι νόμοι των κυβερ­νή­σε­ων δια­χρο­νι­κά. Ο πρό­σφα­τος περι­βαλ­λο­ντο­κτό­νος νόμος Χατζη­δά­κη, που επι­τρέ­πει την πραγ­μα­το­ποί­η­ση “εμβλη­μα­τι­κών” επεν­δύ­σε­ων ακό­μα και σε προ­στα­τευό­με­νες περιο­χές NATURA, είναι πιο κατα­στρο­φι­κός από οποιον­δή­πο­τε εμπρη­στή. Η επι­λο­γή όλων των μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σε­ων, που υπη­ρε­τούν το κεφά­λαιο, είναι η εξυ­πη­ρέ­τη­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας των κατα­σκευα­στι­κών, του­ρι­στι­κών, βιο­μη­χα­νι­κών και τρα­πε­ζι­κών ομί­λων κι όχι το συμ­φέ­ρον των λαϊ­κών στρω­μά­των και η προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος και της ανθρώ­πι­νης ζωής.

Ο λαός της Κέρ­κυ­ρας να διεκ­δι­κή­σει τη ζωή που του αξίζει!

Τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα της περιο­χής, που παλεύ­ουν για την προ­στα­σία του οικο­συ­στή­μα­τος του Ερη­μί­τη, δε θα μεί­νουν θεα­τές στο χρο­νι­κό ενός προ­α­ναγ­γελ­θέ­ντος εγκλή­μα­τος. Το ΚΚΕ θα πάρει μέρος στον αγώ­να με στό­χο το περι­βάλ­λον κι οι υπο­δο­μές να γίνουν λαϊ­κή περιου­σία, στην υπη­ρε­σία της ευη­με­ρί­ας των εργα­ζο­μέ­νων. Είναι απα­ραί­τη­το να δια­λευ­καν­θούν οι αιτί­ες της πυρ­κα­γιάς και να κηρυ­χτεί άμε­σα ανα­δα­σω­τέο όλο το κομ­μά­τι που κάη­κε. Να ακυ­ρω­θεί η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του Ερη­μί­τη. Να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν άμε­σα αντι­πυ­ρι­κά και αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα για την προ­στα­σία της ανθρώ­πι­νης ζωής. Το ΚΚΕ επα­νει­λημ­μέ­να έχει κατα­θέ­σει προ­τά­σεις νόμου και στη Βου­λή σ’ αυτή την κατεύ­θυν­ση. Στο χέρι του λαού είναι να τις επι­βάλ­λει, επι­λέ­γο­ντας μία άλλου είδους ανά­πτυ­ξη που θα βάζει στο επί­κε­ντρο την κάλυ­ψη των συνε­χώς διευ­ρυ­νό­με­νων λαϊ­κών αναγκών».


Δεί­τε επίσης |> Save erimitis logo

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο