Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Εύχομαι» αν είναι να νοσήσετε, να είναι από COVID μόνο…

Του Άγγε­λου Νικο­λά­ου* //

Δεν θα σας πω ένα παρα­μύ­θι για να σας κοι­μί­σω, αλλά θα σας παρα­θέ­σω ένα γεγο­νός, μήπως και σας ξυπνήσω.

Πριν από μερι­κές μέρες η αδελ­φή κάποιου γνω­στού παρου­σί­α­σε κάποιο νευ­ρο­λο­γι­κό σύμ­πτω­μα. Την παίρ­νει και την πηγαί­νει σε έναν ιδιώ­τη νευ­ρο­λό­γο. Αυτός την εξε­τά­ζει και ζητά μία αξο­νι­κή τομο­γρα­φία. Την κάνει, ξανα­πη­γαί­νει στο ιατρείο του με την εξέ­τα­ση και ανή­συ­χος ο για­τρός της λέει ότι βρέ­θη­κε ένας όγκος στον εγκέ­φα­λο και πρέ­πει οπωσ­δή­πο­τε να τη δει νευ­ρο­χει­ρουρ­γός και αν μπο­ρεί να τη χει­ρουρ­γή­σει. Κλεί­νει ραντε­βού στο ιατρείο ενός νευ­ρο­χει­ρουρ­γού και πηγαί­νει να την εξε­τά­σει. Της λέει ότι όντως είναι ένας όγκος που μπο­ρεί να χει­ρουρ­γη­θεί και μάλι­στα πρέ­πει να γίνει η επέμ­βα­ση σχε­τι­κά σύντο­μα, για­τί αλλιώς θα πιέ­σει γει­το­νι­κά στοι­χεία που θα προ­κα­λέ­σουν μόνι­μες βλά­βες ή ακό­μη και το θάνα­το. Της ανα­κοι­νώ­νει ότι θα της στοι­χί­σει 10.000 ευρώ.

Δεν τα έχει όμως τα χρή­μα­τα αυτά η οικο­γέ­νεια, οπό­τε τηλε­φω­νεί ο αδελ­φός σε γνω­στό του νοσο­κο­μεια­κό για­τρό για να βρει λύση στο ΕΣΥ. Ο συνά­δελ­φος, άλλης ειδι­κό­τη­τας, του απα­ντά: Να κλεί­σεις ραντε­βού πρω­ι­νό ή απο­γευ­μα­τι­νό στα νοσο­κο­μεία της χώρας δεν υπάρ­χει, για­τί έχουν κλεί­σει (απα­γο­ρευ­τεί) όλα τα τακτι­κά ραντε­βού. Αν έλθεις στα επεί­γο­ντα του νοσο­κο­μεί­ου, ήδη στη δια­λο­γή των επει­γό­ντων θα σε κόψουν για­τί δεν έχεις άμε­σο επεί­γον πρό­βλη­μα. Έστω και αν βάλου­με μέσον και σε αφή­σουν να εξε­τα­στείς από νευ­ρο­χει­ρούρ­γο, το πιθα­νό­τε­ρο είναι να σου πει ότι θα σε ειδο­ποι­ή­σου­με αργό­τε­ρα όταν ανοί­ξει η κανο­νι­κή λει­τουρ­γία των χει­ρουρ­γι­κών κλι­νι­κών του ΕΣΥ. Αν βάλου­με μέσον και στο νευ­ρο­χει­ρουρ­γό και σου κάνει εισα­γω­γή και σε βάλει στο πρό­γραμ­μα χει­ρουρ­γεί­ου, θα σε κόψουν οι αναι­σθη­σιο­λό­γοι για­τί δεν υπάρ­χει κρε­βά­τι σε ΜΕΘ για μη Covid περι­στα­τι­κό ούτε για δείγ­μα. Άρα καλύ­τε­ρα ξεκί­να τις προσευχές.

ΥΓ1: Αν δεν σας άρε­σε η ιστο­ρία και προ­τι­μά­τε τα παρα­μύ­θια, σας προ­τεί­νω τις ειδή­σεις στα τηλε­ο­πτι­κά κανάλια.

ΥΓ2: Προ­τεί­νω στους συνα­δέλ­φους μου να στα­μα­τή­σουν πλέ­ον να ανα­κυ­κλώ­νουν τα αυτο­νό­η­τα και σωστά μέτρα για προ­στα­σία, απο­στά­σεις, απο­μό­νω­ση, πλύ­σι­μο κ.λπ. και να τοπο­θε­τού­νται πάνω στα ουσια­στι­κά προ­βλή­μα­τα και να προ­τεί­νουν λύσεις.

*Ο Άγγε­λος Νικο­λά­ου είναι Συντο­νι­στής Διευ­θυ­ντής της ΩΡΛ κλι­νι­κής του Νοσο­κο­μεί­ου «Παπα­νι­κο­λά­ου» (το άρθρο ανα­δη­μο­σιεύ­ε­ται από το «parallaxi»)

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο