Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ε.Ε: Δεσμεύτηκε να παράσχει «ταχεία εκκίνηση» της ενταξιακής διαδικασίας για την Ουκρανία

Η πρό­ε­δρος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν δεσμεύ­τη­κε την Παρα­σκευή ότι θα παρά­σχει στον πρό­ε­δρο της Ουκρα­νί­ας μια «ταχύ­τε­ρη εκκί­νη­ση» στην προ­σπά­θεια της χώρας να γίνει μέλος της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης.

Παρα­δί­δο­ντας στον Ζελέν­σκι ένα ερω­τη­μα­το­λό­γιο, που θα απο­τε­λέ­σει την αφε­τη­ρία για να απο­φα­σί­σουν οι Βρυ­ξέλ­λες αν θα δεχτούν ως υπο­ψή­φιο μέλος την Ουκρα­νία, η φον ντερ Λάιεν είπε: «Δεν θα είναι, όπως είθι­σται, ζήτη­μα ετών αλλά εβδο­μά­δων για να σχη­μα­τί­σου­με άποψη».

Ο Ζελέν­σκι είπε ότι θα δώσει τις απα­ντή­σεις μέσα σε μία εβδομάδα.

Η φον ντερ Λάιεν υπεν­θύ­μι­σε τις κυρώ­σεις που έχουν επι­βλη­θεί στη Ρωσία με αφορ­μή την εισβο­λή στην Ουκρα­νία και τόνι­σε: «Η Ρωσία θα περιέλ­θει σε οικο­νο­μι­κό, χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό και τεχνο­λο­γι­κό μαρα­σμό, ενώ η Ουκρα­νία βαδί­ζει προς το ευρω­παϊ­κό μέλ­λον, αυτό βλέ­πω εγώ».

Η πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν είπε επί­σης ότι η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση θα πρέ­πει να παρα­κο­λου­θεί τις από­πει­ρες της Ρωσί­ας να παρα­κάμ­ψει τις κυρώ­σεις και, εάν χρεια­στεί, να επι­βά­λει αυστη­ρό­τε­ρες. Στην κοι­νή συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε με τον Ζελέν­σκι στο Κίε­βο, είπε ότι η ΕΕ θέλει να αυξή­σει το τίμη­μα που πλη­ρώ­νει η Ρωσία για την επί­θε­ση που εξα­πέ­λυ­σε στην Ουκρανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο