Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ζήτω η μέρα της Παγκόσμιας Εργατικής Τάξης!

Με αφορ­μή την 1η Μάη, μέρα της παγκό­σμιας εργα­τιάς, σε ανα­κοί­νω­ση της Γραμ­μα­τεί­ας της Ευρω­παϊ­κής Κομ­μου­νι­στι­κής Πρω­το­βου­λί­ας, όπου συμ­με­τέ­χουν 30 Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα (ανά­με­σά τους και το ΚΚΕ), σημειώνεται:

Απευθύνουμε θερμό ταξικό χαιρετισμό στους εργάτες και τις εργάτριες, σε όλους τους εργαζόμενους του κόσμου, στους νέους και τις νέες. 
Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους νεκρούς της τάξης μας.

1 MAH 2020

Η 1η Μάη είναι μέρα — σύμ­βο­λο για τους εργα­ζό­με­νους όλου του κόσμου, σύμ­βο­λο του αγώ­να των λαών ενά­ντια στην καπι­τα­λι­στι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση και τη βαρ­βα­ρό­τη­τα, στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο. Ιδιαί­τε­ρα φέτος εν μέσω παν­δη­μί­ας οι εργα­ζό­με­νοι θα τιμή­σουν την Εργα­τι­κή Πρω­το­μα­γιά με κάθε πρό­σφο­ρο τρό­πο. Ακό­μα και μέσα από τη μάσκα, η φωνή της εργα­τι­κής τάξης μπο­ρεί να ακου­στεί πολύ δυνατά.

Φέτος σηκώ­νου­με ανά­στη­μα, υψώ­νου­με την γρο­θιά μας και απαι­τού­με μέτρα προ­στα­σί­ας της ζωής και των δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων! Καταγ­γέλ­λου­με την έλλει­ψη μέτρων προ­φύ­λα­ξης στους χώρους δου­λειάς, τις τρα­γι­κές ελλεί­ψεις σε μόνι­μο προ­σω­πι­κό, υπο­δο­μές και μέσα στα δημό­σια νοσο­κο­μεία. Δια­θέ­του­με τις δυνά­μεις μας για να δυνα­μώ­σει η πάλη των εργα­ζο­μέ­νων, να μην ξανα­πλη­ρώ­σου­με τα βάρη της νέας κρί­σης του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος. Καλού­με την εργα­τι­κή τάξη, τους λαούς, στον αγώ­να κατά των επι­θε­τι­κών σχε­δια­σμών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κατά των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων που προ­κα­λούν οι ιμπε­ρια­λι­στι­κές αντι­θέ­σεις και ανταγωνισμοί.

Οι κυβερ­νή­σεις στο όνο­μα της παν­δη­μί­ας επι­διώ­κουν να επι­βά­λουν νέο ισχυ­ρό πλήγ­μα στα ενα­πο­μεί­να­ντα εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα, στη­ρί­ζο­ντας την ασυ­δο­σία της εργο­δο­σί­ας στους χώρους δου­λειάς. Παράλ­λη­λα με “σχέ­δια Μαρ­σαλ”, πακτω­λούς επι­δο­τή­σε­ων, φορο­α­παλ­λα­γών και πάμ­φθη­να δάνεια “χρυ­σώ­νουν” προ­κλη­τι­κά τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, ενώ στους εργα­ζό­με­νους στέλ­νουν το λογα­ρια­σμό της κρί­σης, μαζί με νέα αντερ­γα­τι­κά μέτρα, αντι­δρα­στι­κούς μηχα­νι­σμούς, μέτρα περιο­ρι­σμού της συν­δι­κα­λι­στι­κής δράσης.

European Communist Initiative Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία

Εμπνε­ό­μα­στε από τους ήρω­ες της ματο­βαμ­μέ­νης απερ­γί­ας του Σικά­γο την 1η Μαη με σκο­πό την καθιέ­ρω­ση του 8ώρου. Η εργα­τι­κή τάξη ύψω­σε το ανά­στη­μά της και επέ­βα­λε με τους ηρω­ι­κούς αγώ­νες της το 8ωρο, ως αφε­τη­ρία για μια σει­ρά από κατα­κτή­σεις στον 20ό αιώ­να, που σήμε­ρα παίρ­νο­νται πίσω μία προς μία. Απέ­να­ντι στα κηρύγ­μα­τα εθνι­κής ομο­ψυ­χί­ας και τις εκκλή­σεις να στοι­χη­θούν οι εργά­τες με τα συμ­φέ­ρο­ντα των καπι­τα­λι­στών επι­κα­λού­με­νοι την παν­δη­μία και την επερ­χό­με­νη καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση, δηλώ­νου­με πως δεν κάνου­με βήμα πίσω από τα δικαιώ­μα­τά μας και τις διεκ­δι­κή­σεις μας για την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών της εργα­τι­κής τάξης και των άλλων λαϊ­κών στρωμάτων!

flag

Η παν­δη­μία απέ­δει­ξε ότι αγιά­τρευ­τη είναι η βαρ­βα­ρό­τη­τα του καπι­τα­λι­σμού, ενός σάπιου, εκμε­ταλ­λευ­τι­κού, ξεπε­ρα­σμέ­νου συστή­μα­τος, που μόνο κρί­σεις, βάσα­να, πολέ­μους και προ­σφυ­γιά επι­φυ­λάσ­σει.

Ανα­γκαία και επί­και­ρη όσο ποτέ προ­βάλ­λει η ανω­τε­ρό­τη­τα του νέου κόσμου, του σοσια­λι­σμού, όπου η εργα­τι­κή τάξη θα έχει την εξου­σία και θα μπο­ρεί να απο­λαμ­βά­νει όλο τον πλού­το που αυτή παράγει.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο