Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ: Δεν θα γίνει συνέδριο! (τελεία και παύλα!)

Την επι­δί­ω­ξή της να στή­σει «συνέ­δριο» — παρω­δία, με εκλο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες «fast track», διάρ­κειας μόνο μιας μέρας, στις 25 Φλε­βά­ρη, με νόθους και εργο­δό­τες ως «αντι­προ­σώ­πους» χωρίς κανέ­ναν έλεγ­χο, χωρίς καμία ουσια­στι­κή συζή­τη­ση των εκλεγ­μέ­νων αντι­προ­σώ­πων, χωρίς καμία συλ­λο­γι­κή δια­δι­κα­σία, απο­τύ­πω­σαν οι χτε­σι­νές (προει­λημ­μέ­νες) απο­φά­σεις της πλειο­ψη­φί­ας της διοί­κη­σης της ΓΣΕΕ (ηγε­σί­ες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ).

Ταυτόχρονα διατήρησε την ίδια άθλια απεργοσπαστική στάση απέναντι στην απεργία για το Ασφαλιστικό

Την ίδια ώρα που έξω από το κλει­δα­μπα­ρω­μέ­νο κτί­ριο της Συνο­μο­σπον­δί­ας σεκιου­ρι­τά­δες ιδιω­τι­κής εται­ρεί­ας απα­γό­ρευαν την είσο­δο στους εργά­τες, δια­δή­λω­ναν συν­δι­κα­λι­στές και εργα­ζό­με­νοι, καταγ­γέλ­λο­ντας τις εν λόγω μεθο­δεύ­σεις αλλά και την απερ­γο­σπα­στι­κή στά­ση των ίδιων δυνά­με­ων απέ­να­ντι στην απερ­γία στις 18 Φλε­βά­ρη για το Ασφα­λι­στι­κό, κόντρα στις απο­φά­σεις πλή­θους Εργα­τι­κών Κέντρων, Ομο­σπον­διών και Σωμα­τεί­ων του ιδιω­τι­κού και δημό­σιου τομέα για 24ωρη απεργία.

Ολα τα συνδικάτα να πάρουν θέση για τις άθλιες μεθοδεύσεις!

logo ΠΑΜΕ

Την από­φα­ση της ηγε­τι­κής ομά­δας της ΓΣΕΕ να μη γίνει συνέ­δριο αλλά δια­δι­κα­σία — παρω­δία καταγ­γέλ­λει το ΠΑΜΕ, με ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Σε αυτήν επισημαίνει:

«Η ηγε­τι­κή ομά­δα της ΓΣΕΕ συγκά­λε­σε σήμε­ρα την ολο­μέ­λεια της διοί­κη­σης, με μονα­δι­κό σκο­πό να νομι­μο­ποι­ή­σει το στή­σι­μο μιας κάλ­πης και το μοί­ρα­σμα των “κου­κιών” που θα τους κρα­τή­σουν αγκι­στρω­μέ­νους στις καρέ­κλες τους.

Με μια προει­λημ­μέ­νη από­φα­ση, η ηγε­τι­κή ομά­δα (Πανα­γό­που­λος, Κιου­τσού­κης, Καρα­γε­ωρ­γό­που­λος, Βασι­λό­που­λος) και η πλειο­ψη­φία της διοί­κη­σης επι­διώ­κουν να στή­σουν ένα Συνέ­δριο με συνο­πτι­κές δια­δι­κα­σί­ες, μιας μέρας, στις 25 Φλεβάρη.

Δηλα­δή, απο­φά­σι­σαν να μη γίνει Συνέδριο!

Στην ουσία θέλουν να κρυ­φτούν από τους εργα­ζό­με­νους, να “οχυ­ρω­θούν” σε ένα χώρο με μπρά­βους και άλλους κατα­σταλ­τι­κούς μηχα­νι­σμούς, να στή­σουν μια κάλ­πη από την οποία θα περά­σουν “αντι­πρό­σω­ποι” — κανέ­νας δεν ξέρει ποιοι — χωρίς καμία δια­δι­κα­σία ελέγ­χου και νομι­μο­ποί­η­σης, εργο­δό­τες και νόθοι, έτσι ώστε να συντη­ρη­θεί ο βρώ­μι­κος μηχα­νι­σμός τους, για να συνε­χί­ζει να προ­σφέ­ρει τις υπη­ρε­σί­ες του σε εργο­δο­σία και κυβέρ­νη­ση, υπο­νο­μεύ­ο­ντας τα δικαιώ­μα­τα και τα συμ­φέ­ρο­ντα των εργαζομένων.

Αυτό δεν είναι Συνέδριο, δεν είναι διαδικασία συνδικαλιστικής οργάνωσης!

Δεν θέλουν, όμως, πραγ­μα­τι­κές, ζωντα­νές συλ­λο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες, όπου οι εργα­ζό­με­νοι συζη­τούν και απο­φα­σί­ζουν, γι’ αυτό, εξάλ­λου, με ομο­θυ­μία αμφι­σβή­τη­σαν το Συνέ­δριο του ΕΚΑ.

Επι­πλέ­ον, με θρά­σος που ξεχει­λί­ζει, έδει­ξαν για άλλη μια φορά ότι δεν τους απα­σχο­λεί κανέ­να εργα­τι­κό πρό­βλη­μα. Αγνό­η­σαν επι­δει­κτι­κά, για άλλη μια φορά, τις απο­φά­σεις δεκά­δων συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων σε ιδιω­τι­κό και δημό­σιο τομέα για απερ­γία στις 18 Φλε­βά­ρη ενά­ντια στο αντια­σφα­λι­στι­κό νομο­σχέ­διο της ΝΔ.

Ασφα­λώς και δεν μας εκπλήσ­σουν! Η απερ­γο­σπα­στι­κή και υπο­νο­μευ­τι­κή ανα­κοί­νω­ση που δημο­σί­ευ­σαν πριν από λίγες μέρες τα λέει όλα!

Οπως τα λέει όλα και η αμφι­σβή­τη­σή τους στο δικαί­ω­μα των εργα­τι­κών συνε­δρί­ων να πετούν από τις γραμ­μές τους εργο­δό­τες και νόθους.

Δήλω­σαν ότι το μόνο που ανα­γνω­ρί­ζουν είναι οι απο­φά­σεις των δικαστηρίων!
Αυτή είναι η ηγε­τι­κή ομά­δα, που οι εργα­ζό­με­νοι δικαί­ως χαρα­κτή­ρι­σαν συν­δι­κα­λι­στι­κή μαφία, και όλοι όσοι σέρ­νο­νται πίσω από αυτήν και τη στη­ρί­ζουν με διά­φο­ρους τρόπους.
Είναι επι­κίν­δυ­νοι για τους εργα­ζό­με­νους και τα συν­δι­κά­τα τους. Οι μόνοι που χαί­ρο­νται με την παρου­σία και την ηγε­μο­νία τους στο συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα είναι η μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία και η εκά­στο­τε κυβέρνηση!
Λογα­ριά­ζουν όμως όλοι τους χωρίς τον “ξενο­δό­χο”! Η εργα­τι­κή τάξη με τα συν­δι­κά­τα της θα μπαί­νει εμπό­διο στα βρώ­μι­κα σχέ­διά τους, μέχρι να τους πετά­ξει από το σβέρ­κο της!

Ολοι και όλες στην απεργία στις 18 Φλεβάρη!

Ολοι και όλες στη μάχη για συνδικάτα πραγματικά στα χέρια των εργατών και όχι των εργοδοτών, των κυβερνήσεων και των μηχανισμών τους!

Καλού­με όλες τις συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις να πάρουν θέση και να καταγ­γεί­λουν τις άθλιες μεθο­δεύ­σεις της ηγε­σί­ας της ΓΣΕΕ για συνέ­δριο — fast track!

Κανέ­νας τίμιος συν­δι­κα­λι­στής δεν πρέ­πει να επι­τρέ­ψει τέτοιες διαδικασίες!

Ούτε βήμα πίσω! Συνδικάτα εργατών — όχι των εργοδοτών!».


ΔΑΣ Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία

Η παρέμβαση της ΔΑΣ

Κατά τη διάρ­κεια της συνε­δρί­α­σης της διοί­κη­σης της ΓΣΕΕ, τα στε­λέ­χη της ΔΑΣ στην παρέμ­βα­σή τους ανέ­δει­ξαν την κρί­σι­μη κατά­στα­ση που βρί­σκο­νται οι εργα­ζό­με­νοι, καθώς η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ εξα­πο­λύ­ει μια νέα επί­θε­ση στο Ασφα­λι­στι­κό, στα δικαιώ­μα­τα και τη ζωή τους, με το νομο­σχέ­διο Κατρού­γκα­λου — Βρού­τση.

Απο­κα­λύ­πτο­ντας άρθρο προς άρθρο το αντι­δρα­στι­κό περιε­χό­με­νό του, η ΔΑΣ κατέρ­ρι­ψε τον ισχυ­ρι­σμό της πλειο­ψη­φί­ας ότι δήθεν με το νομο­σχέ­διο γίνε­ται… «πολύ κακό για το τίπο­τα» (!), ενώ ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά για την πλειο­ψη­φία: «Η αθλιό­τη­τά σας έφτα­σε στο σημείο ξεδιά­ντρο­πα να λέτε “Δεν θα εντά­ξου­με την αντί­δρα­σή μας σε κανέ­ναν κομ­μα­τι­κό σχε­δια­σμό”. Δηλα­δή η από­φα­ση του μεγα­λύ­τε­ρου Εργα­τι­κού Κέντρου της χώρας, του ΕΚΑ, της διοί­κη­σής του αλλά και του Συνε­δρί­ου του για απερ­για­κή απά­ντη­ση στις 18 Φλε­βά­ρη είναι κομ­μα­τι­κός σχεδιασμός;».

Στη συνέ­χεια, με συγκε­κρι­μέ­να στοι­χεία απο­κά­λυ­ψαν τους συκο­φα­ντι­κούς ισχυ­ρι­σμούς του γγ της ΓΣΕΕ, αλλά και άλλων, με τους οποί­ους επι­χει­ρού­νται η αμφι­σβή­τη­ση των απο­φά­σε­ων του Συνε­δρί­ου του ΕΚΑ, η επί­θε­ση στα συν­δι­κά­τα όπου συμ­με­τέ­χουν μετα­νά­στες εργά­τες και μάλι­στα ανα­πα­ρά­γο­ντας τους ισχυ­ρι­σμούς της Χρυ­σής Αυγής, ενώ καταγ­γέλ­λο­ντας την προ­σπά­θεια να αλώ­σει η εργο­δο­σία το συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα, η ΔΑΣ σημείωσε:

«Όσο κλι­μα­κώ­νε­ται η επί­θε­ση στην εργα­τι­κή τάξη, όσο λιγο­στεύ­ουν οι αυτα­πά­τες ότι κάτι μπο­ρεί να γίνει με μια δήθεν πιο φιλο­λαϊ­κή πολι­τι­κή, όσο ολο­κλη­ρώ­νε­ται το “ξεβρά­κω­μα” όλων αυτών που με τη συμ­με­το­χή τους στους “κοι­νω­νι­κούς δια­λό­γους” συνέ­βα­λαν να χαθούν κατα­κτή­σεις πολ­λών δεκα­ε­τιών, τόσο θα δυσκο­λεύ­ο­νται να βρουν μπρο­στά­ρη­δες από την εργα­τι­κή αρι­στο­κρα­τία να προ­ω­θούν την πολι­τι­κή των μονο­πω­λί­ων και των κυβερ­νή­σε­ών τους.

Σκε­φτεί­τε. Εχουν τα τελευ­ταία χρό­νια αλλά­ξει σχε­δόν τα πάντα. Κόμ­μα­τα παρα­δο­σια­κά μεγά­λα κατα­πο­ντί­στη­καν, αλλά η ηγε­τι­κή ομά­δα της ΓΣΕΕ είναι ακλό­νη­τη. Αν μάλι­στα είχαν ξεπε­ρα­στεί τα βιο­λο­γι­κά όρια, θα συνέ­χι­ζε και για άλλα 30 χρό­νια. Να για­τί ο πιο ασφα­λής δρό­μος, όχι μόνο για να δια­τη­ρη­θεί η γραμ­μή της ΓΣΕΕ αλλά για να αφο­πλι­στεί το εργα­τι­κό κίνη­μα, είναι να μπουν για τα καλά οι ίδιοι οι εργο­δό­τες μέσα στα σωματεία.

Και αν μας θεω­ρεί­τε ορι­σμέ­νοι από σας υπερ­βο­λι­κούς, ρωτή­στε τι γνώ­μη έχουν οι εργά­τες. Αυτοί που τον πρό­ε­δρο και τον γραμ­μα­τέα της ΓΣΕΕ τούς βλέ­πουν μονά­χα σε κανέ­να κανά­λι ή τους δια­βά­ζουν σε κανέ­να δελ­τίο Τύπου. Τους βλέ­πουν βέβαια ο ΣΕΒ, ο πρω­θυ­πουρ­γός και μια πλειά­δα πολι­τευ­τών που στή­σα­νε εδώ στο κτί­ριο της ΓΣΕΕ προ­ε­κλο­γι­κό κέντρο το Μάη και τον Ιού­νη που πέρασε.

Αυτή η απα­ξί­ω­ση για την οποία πρω­τα­γω­νι­στεί­τε κάποιοι ολο­κλη­ρώ­νε­ται τώρα με διπλό στό­χο. Από τη μια να απλω­θεί παντού σιγή νεκρο­τα­φεί­ου και από την άλλη, εκεί που οι εργά­τες πάνε να σηκώ­σουν κεφά­λι, να βλέ­πουν μπρο­στά τους τον ίδιο τον εργο­δό­τη να ζητά να τον ψηφί­σουν να τους εκπρο­σω­πεί. Κι αν δεν έχει χρό­νο ο εργο­δό­της, να το κάνει ο διευ­θυ­ντής του, τα στε­λέ­χη που έχουν ρόλο να προ­σλαμ­βά­νουν, να απο­λύ­ουν, να εφαρ­μό­ζουν τις πιο αντερ­γα­τι­κές μεθό­δους μέσα στους χώρους δου­λειάς. Αυτό είναι το σχέ­διο, απέ­να­ντι σε αυτό αντι­δρά­σα­με και αντιδράμε».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο