Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΣΕΕ: Στρώνουν έδαφος «κοινωνικής συναίνεσης» για τις «ανατροπές του αιώνα»

Με συνα­ντή­σεις — μέσω τηλε­δια­σκέ­ψε­ων — με τους «κοι­νω­νι­κούς εταί­ρους» και εκπρο­σώ­πους επαγ­γελ­μα­τι­κών φορέ­ων, η ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας στρώ­νει το έδα­φος για την επι­τά­χυν­ση των νέων αντερ­γα­τι­κών ανα­τρο­πών που απαι­τεί το μεγά­λο κεφάλαιο.

Πρώ­τη πρώ­τη στη λίστα των συνα­ντή­σε­ων με τον νέο υπουρ­γό, Κ. Χατζη­δά­κη, στή­θη­κε χτες η ηγε­τι­κή ομά­δα της ΓΣΕΕ, πρό­θυ­μο «ντε­κόρ» στην προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης να καλ­λιερ­γή­σει μια εικό­να «κοι­νω­νι­κής συναί­νε­σης» πριν από τα νέα χτυπήματα.

Καθό­λου τυχαία, όπως επι­βε­βαιώ­νει και το σχε­τι­κό δελ­τίο Τύπου του υπουρ­γεί­ου, στο επί­κε­ντρο της συνά­ντη­σης τέθη­καν όλες οι «ανα­τρο­πές του αιώ­να» που ετοι­μά­ζει η κυβέρ­νη­ση: Το «πακέ­το» του εργα­σια­κού νομο­σχε­δί­ου και του νέου συν­δι­κα­λι­στι­κού νόμου που έχει ήδη έτοι­μο η κυβέρ­νη­ση για τα νέα χτυ­πή­μα­τα στο χρό­νο εργα­σί­ας, στους μισθούς και τη συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση, η «πορεία της αγο­ράς εργα­σί­ας στην μετά κορο­νο­ϊό επο­χή», με τη μονι­μο­ποί­η­ση και εμβά­θυν­ση όλων των αντερ­γα­τι­κών μέτρων της περιό­δου της παν­δη­μί­ας, η «μεταρ­ρύθ­μι­ση του συστή­μα­τος των επι­κου­ρι­κών συντά­ξε­ων», δηλα­δή το σχέ­διο ιδιω­τι­κο­ποί­η­σής τους, αλλά και η «αξιο­ποί­η­ση των πόρων του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης και του νέου ΕΣΠΑ», με το υπουρ­γείο μάλι­στα να επι­κα­λεί­ται τις «γνώ­σεις» της ηγε­τι­κής ομά­δας της ΓΣΕΕ στη δια­χεί­ρι­ση «ευρω­παϊ­κών κονδυλίων».

«Κανονικότητα» η αντεργατική κλιμάκωση και η ένταση της εκμετάλλευσης

Εξαρ­χής, ο υπουρ­γός Εργα­σί­ας δεν έκρυ­ψε την πρό­θε­σή του να αξιο­ποι­η­θεί η «θεσμι­κή επα­φή» με την ηγε­τι­κή ομά­δα της ΓΣΕΕ, ως ιμά­ντα στην προ­σπά­θεια αφο­πλι­σμού του εργα­τι­κού κινή­μα­τος μπρο­στά στα νέα αντερ­γα­τι­κά σχέ­δια. Οπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά ανέ­φε­ρε, «πιστεύ­ου­με στην επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα. Οπως όμως δεν υπάρ­χουν εργα­ζό­με­νοι χωρίς επι­χει­ρή­σεις, δεν υπάρ­χουν και επι­χει­ρή­σεις με τους εργα­ζο­μέ­νους στα κερα­μί­δια…», εκφρά­ζο­ντας την ανη­συ­χία του για τις αντι­δρά­σεις των εργα­ζο­μέ­νων και τη δια­σφά­λι­ση της «εργα­σια­κής ειρή­νης».

«Αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα και κοι­νω­νι­κή συνο­χή πάνε χέρι χέρι», ισχυ­ρί­στη­κε ο υπουρ­γός, προ­σθέ­το­ντας ότι «η προ­σέλ­κυ­ση των επεν­δύ­σε­ων πρέ­πει να συν­δυα­στεί με την τήρη­ση της εργα­τι­κής νομο­θε­σί­ας χωρίς εκπτώ­σεις» και ότι «αυτό το πνεύ­μα θα δια­πνέ­ει το εργα­σια­κό νομο­σχέ­διο». Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα βέβαια είναι ότι προ­ϋ­πό­θε­ση για τις επεν­δύ­σεις του κεφα­λαί­ου είναι η αντερ­γα­τι­κή κλι­μά­κω­ση, γι’ αυτό και το κυβερ­νη­τι­κό νομο­σχέ­διο φέρ­νει παρα­πέ­ρα χτύ­πη­μα του 8ωρου, απλή­ρω­τες υπε­ρω­ρί­ες, έντα­ση στην κατα­στο­λή της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης και του απερ­για­κού δικαιώματος.

Μίλη­σε επί­σης για «μετά­βα­ση στην εργα­σια­κή κανο­νι­κό­τη­τα» μετά την παν­δη­μία, όταν όλο το αντερ­γα­τι­κό μπα­ράζ μέτρων που ψήφι­σε η κυβέρ­νη­ση κατά τη διάρ­κειά της θα παρα­μεί­νει σε ισχύ, παρα­δί­δο­ντας στις επι­χει­ρή­σεις ένα ανα­βαθ­μι­σμέ­νο οπλο­στά­σιο για την ενί­σχυ­ση της εκμετάλλευσης.

ΠΑΜΕ PAME logo full

Ευρωενωσιακά κονδύλια και… επίκληση στις «γνώσεις» των εργατοπατέρων

Ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά έκα­νε και στο «σημα­ντι­κό ρόλο» που «θα δια­δρα­μα­τί­σουν και τα ευρω­παϊ­κά κον­δύ­λια», με προ­τε­ραιό­τη­τα σε «δρά­σεις κατάρ­τι­σης εργα­ζο­μέ­νων και ανέρ­γων», καλώ­ντας «τη ΓΣΕΕ να προ­σφέ­ρει τις γνώ­σεις της στην προ­σπά­θεια αυτή, εκμε­ταλ­λευό­με­νη την εμπει­ρία του Ινστι­τού­του Εργασίας».
Η ανα­φο­ρά δεν είναι καθό­λου τυχαία, καθώς πράγ­μα­τι η ηγε­τι­κή ομά­δα της ΓΣΕΕ δια­θέ­τει πλού­σια εμπει­ρία στο ξεκο­κά­λι­σμα τέτοιων ευρω­ε­νω­σια­κών κον­δυ­λί­ων για την προ­ώ­θη­ση του «κοι­νω­νι­κού εται­ρι­σμού», τη στή­ρι­ξη του εργα­το­πα­τε­ρι­σμού και τον εκμαυ­λι­σμό συνειδήσεων…

Στο τρα­πέ­ζι μπή­κε και η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση των επι­κου­ρι­κών συντά­ξε­ων, πεδίο στο οποίο υπερ­θε­μα­τί­ζει η πλειο­ψη­φία της ΓΣΕΕ, έχο­ντας από χρό­νια ταχθεί υπέρ της κεφα­λαιο­ποί­η­σης της επι­κου­ρι­κής ασφά­λι­σης, με τη δημιουρ­γία Επαγ­γελ­μα­τι­κού Ταμεί­ου. Για το θέμα αυτό, μάλι­στα, το υπουρ­γείο ανα­κοί­νω­σε ότι συμ­φω­νή­θη­κε να γίνει ειδι­κή συνά­ντη­ση μετα­ξύ του αρμό­διου υφυ­πουρ­γού, Π. Τσα­κλό­γλου, και των «κοι­νω­νι­κών εταί­ρων» στο αμέ­σως επό­με­νο διάστημα.

Να σημειω­θεί ότι μέχρι αργά χθες το βρά­δυ δεν υπήρ­χε κανέ­να δελ­τίο Τύπου για τη συνά­ντη­ση από την ηγε­τι­κή ομά­δα της ΓΣΕΕ. Προ­φα­νώς ήταν ακό­μα… «στο μαγείρεμα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο