Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ηλίας Σιώρας: «Δηλητήριο» για το Κέντρο Δηλητηριάσεων

η πολιτική υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων

Προς ΕΙΝΑΠ & ΟΕΝΓΕ

Αθή­να 2 Δεκεμ­βρί­ου 2017

Το Κέντρο Δηλη­τη­ριά­σε­ων ιδρύ­θη­κε στο παι­δια­τρι­κό νοσο­κο­μείο Αγλαϊ­ας Κυρια­κού το 1975. Κύριο αντι­κεί­με­νο της λει­τουρ­γί­ας του είναι η παρο­χή πλη­ρο­φο­ριών και οδη­γιών στους για­τρούς, τα νοσο­κο­μεία και το κοι­νό για δηλη­τη­ριά­σεις όλων των ηλικιών.

Είναι το μονα­δι­κό κέντρο στη χώρα. Λει­τουρ­γεί  24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέ­ρες την εβδο­μά­δα και οι πλη­ρο­φο­ρί­ες παρέ­χο­νται δωρε­άν στο τηλέ­φω­νο 210 7793777. Μ’ άλλα λόγια είναι «συνε­χούς λει­τουρ­γί­ας» για 365 μέρες το χρόνο.

Το Κέντρο δέχε­ται κλή­σεις από του­λά­χι­στον 33.000 τηλέ­φω­να το χρό­νο. (Από ένα δηλα­δή τηλέ­φω­νο μπο­ρεί να δεχτεί περισ­σό­τε­ρες από μία κλή­σεις και επο­μέ­νως ο αριθ­μός των συνο­λι­κών κλή­σε­ων είναι πολύ περισ­σό­τε­ρος απ’ τον αριθ­μό των τηλε­φώ­νων, που κατα­γρά­φο­νται). Από τα κατά και­ρούς στοι­χεία που παρου­σιά­ζει το Κέντρο προ­κύ­πτει ότι περισ­σό­τε­ρες από το 70% των κλή­σε­ων αφο­ρούν τυχαί­ες δηλη­τη­ριά­σεις –κυρί­ως από φάρ­μα­κα- και 15% είναι τηλέ­φω­να για από­πει­ρες αυτοκτονιών.

Το Κέντρο δια­θέ­τει ένα τερά­στιο αρχείο φυσι­κών και χημι­κών ουσιών, που ενυ­πάρ­χουν στα φυσι­κά και βιο­μη­χα­νι­κά προ­ϊ­ό­ντα, με το αντί­δο­τό τους και οδη­γί­ες αντι­με­τώ­πι­σης των παρε­νερ­γειών τους. Το αρχείο επι­και­ρο­ποιεί­ται συνε­χώς, με μεγά­λο κόπο, λόγω του μειω­μέ­νου προ­σω­πι­κού. Οι ελλεί­ψεις προ­σω­πι­κού είναι και η κύρια αιτία εργα­σια­κής εξου­θέ­νω­σης με υπαρ­κτό τον κίν­δυ­νο για ανε­παρ­κή κάλυ­ψη των ανα­γκών, για κάποιο λάθος, για καθυ­στέ­ρη­ση στην αντι­με­τώ­πι­ση των περιστατικών.

Απ’ την ίδρυ­σή του οι Οργα­νι­σμοί του νοσο­κο­μεί­ου προ­έ­βλε­παν για Κέντρο Δηλη­ριά­σε­ων 10 οργα­νι­κές θέσεις για­τρών (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου και του Διευ­θυ­ντή) και 3 οργα­νι­κές θέσεις φαρ­μα­κο­ποιών. Με την «ανα­μόρ­φω­ση» των οργα­νι­σμών των νοσο­κο­μεί­ων το 2012, οι οργα­νι­κές θέσεις στο Κέντρο μειώ­θη­καν σε λιγό­τε­ρες απ’ τις μισές: Οι θέσεις των για­τρών (μαζί με το Διευ­θυ­ντή) μειώ­θη­καν σε 6 και για τους φαρ­μα­κο­ποιούς η θέση είναι πια μία. Με δεδο­μέ­νο ότι στον κάθε για­τρό που υπη­ρε­τεί τώρα αντι­στοι­χούν 7–8 εφη­με­ρί­ες το μήνα, για να λει­τουρ­γή­σει το Κέντρο στοι­χειω­δώς επι­στρα­τεύ­ο­νται για­τροί  από άλλα τμή­μα­τα του νοσο­κο­μεί­ου για να λει­τουρ­γή­σει σε 24ωρη βάση.

Μάλι­στα αυτή τη στιγ­μή οι για­τροί (μαζί με το Διευ­θυ­ντή) είναι μόλις πέντε, εκ των οποί­ων ο ένας είναι επι­κου­ρι­κός και η θέση του απει­λεί­ται όπως όλων των άλλων επι­κου­ρι­κών. Ο έκτος που υπήρ­χε με μόνι­μη θέση παραι­τή­θη­κε λόγω διο­ρι­σμού του σε άλλο νοσο­κο­μείο. Η Κυβέρ­νη­ση, παρά το έντο­νο αίτη­μα του νοσο­κο­μεί­ου, δεν επα­να­προ­κυ­ρη­σει ούτε καν αυτή την οργα­νι­κή θέση που εκκε­νώ­θη­κε. Επι­πρό­σθε­τα σημειώ­νε­ται ότι στις 900 προ­κη­ρύ­ξεις μόνι­μων για­τρών της περιό­δου 2010–2103 υπήρ­χε και μια θέση για­τρού για το Κέντρο Δηλη­τη­ριά­σε­ων. Όμως, όπως ανα­κοί­νω­σε πρό­σφα­τα ο σημε­ρι­νός υπουρ­γός Υγεί­ας Ανδρέ­ας Ξαν­θός οι προ­σλή­ψεις για­τρών εκεί­νων των προ­κη­ρύ­ξε­ων –που έγι­ναν στα­δια­κά μέχρι σήμε­ρα- περιο­ρί­στη­καν σε 600. Είναι δηλα­δή μειω­μέ­νες κατά 300 θέσεις, στις οποί­ες περι­λαμ­βά­νε­ται και η μία –και μονα­δι­κή- για το Κέντρο Δηληριάσεων!

Σε μια επο­χή, δηλα­δή, που οι δια­τρο­φι­κοί κίν­δυ­νοι έχουν αυξη­θεί, οι νέες ουσί­ες που κυκλο­φο­ρούν στο εμπό­ριο είναι αμέ­τρη­τες και ο κίν­δυ­νος δηλη­τη­ριά­σε­ων είναι αυξη­μέ­νος, θα έπρε­πε το Κέντρο να επα­νέλ­θει –του­λά­χι­στον- στην αρχι­κή, απ’ τη συγκρό­τη­σή του, σύν­θε­ση προ­σω­πι­κού. Αντί αυτού μια πολύ­τι­μη θέση για­τρού μένει μετέωρη.

Η συνε­χής υπο­βάθ­μι­ση του Κέντρου προ­οιω­νί­ζε­ται αρνη­τι­κές εξε­λί­ξεις. Οδη­γούν –σε συν­δυα­σμό με τη «φυσι­κή απο­χώ­ρη­ση» του προ­σω­πι­κού — στην κάλυ­ψη των ανα­γκών με μνη­μο­νια­κού τύπου επι­λο­γές, όπως γίνε­ται σε όλα τα δημό­σια νοσο­κο­μεία: Δηλα­δή σε ελα­στι­κές σχέ­σεις εργα­σί­ας (π.χ. επι­κου­ρι­κοί με μπλο­κά­κι), εκχω­ρή­σεις στην επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα ή νέου τύπου λει­τουρ­γι­κά σχή­μα­τα όπως η Ανώ­νυ­μη Εται­ρία Μονά­δων Υγεί­ας, που δια­περ­νά­ται πλή­ρως απ’ τη λογι­κή της λει­τουρ­γί­ας με ιδιω­τι­κο-οικο­νο­μι­κά κριτήρια.

Χρέ­ος του αγω­νι­στι­κού τμή­μα­τος των υγειο­νο­μι­κών –αλλά και των υπό­λοι­πων φορέ­ων- είναι η πάλη για την ανα­βάθ­μι­ση σε όλα τα επί­πε­δα, με την πρό­σλη­ψη και του απα­ραί­τη­του προ­σω­πι­κού, του Κέντρου ώστε να αντα­πο­κρί­νε­ται στις σύγ­χρο­νες ανά­γκες της χώρας αλλά και τις δια­συν­δέ­σεις του με αντί­στοι­χα επι­στη­μο­νι­κά κέντρα του εξωτερικού.

Ηλί­ας Σιώρας
Αντι­πρό­ε­δρος της Ένω­σης Ιατρών
Νοσο­κο­μεί­ων Αθήνας-Πειραιά

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο