Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ηλίας Σιώρας: Ποιος θα τους κάνει να «καταλάβουν»;

Πολ­λές χιλιά­δες σελί­δες έχουν γρα­φτεί για την παν­δη­μία και ειδι­κά για την κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στα Νοσοκομεία.
Εκα­το­ντά­δες συνά­δελ­φοι για­τροί, νοση­λευ­τές, διοι­κη­τι­κοί, τεχνι­κοί, ΜΟΝΙΜΟΙ και ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ έχουν γρά­ψει επώ­νυ­μα άρθρα, καταγ­γε­λί­ες, προ­τά­σεις, διεκ­δι­κή­σεις για την απα­ρά­δε­κτη κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στα Νοσο­κο­μεία και τα κέντρα υγείας.
Δεκά­δες προ­έρ­χο­νται από τον Ευαγ­γε­λι­σμό και δίνουν μάχη κάθε μέρα και με τον κορο­νο­ϊό και με την απα­ρά­δε­κτη κατά­στα­ση.
Σχε­δόν κλεί­νει χρό­νος και αυτά που η πολι­τεία εξα­σφά­λι­σε για τις δημό­σιες δομές υγεί­ας απέ­χουν… έτη φωτός από τις πραγ­μα­τι­κές ανάγκες.
Είναι πάντως προ­φα­νές και στους …μη γνω­ρί­ζο­ντες πως αν είχαν ληφθεί τα απα­ραί­τη­τα μέτρα σε ΚΑΘΕ ΕΠΙΠΕΔΟ θα είχα­με απο­φύ­γει τις τρα­γι­κές κατα­στά­σεις που δυστυ­χώς ζού­με σε όλους τους χώρους υγείας.
Και πιο συγκε­κρι­μέ­να, να τι δεί­χνει η εμπει­ρία μας από τον Ευαγ­γε­λι­σμό και μάλι­στα, ενό­ψει «3ου κύματος»

KinHtopoiHsH Κινητοποίηση Ευαγγελισμός

  • Τις τελευ­ταί­ες βδο­μά­δες και κάθε βδο­μά­δα δεκά­δες συνά­δελ­φοι από το προ­σω­πι­κό έχουν μολυν­θεί και μολύ­νο­νται.
    Ο αριθ­μός κυμαί­νε­ται από 50 έως 70, με στοι­χεία που δύσκο­λα συγκε­ντρώ­νει το Σωμα­τείο, διό­τι επί­ση­μη ενη­μέ­ρω­ση προς εμάς, ουδέ­πο­τε υπήρ­ξε. Κοντά σ΄αυτούς και μερι­κές δεκά­δες σε καρα­ντί­να. Πρα­κτι­κά δηλα­δή κάθε βδο­μά­δα λεί­πει μόνο λόγω κορο­νοϊ­ού μια 100δα συναδέλφων.
    ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ του προ­σω­πι­κού; ΟΧΙ.
    Κι ας είναι κάτι που επι­ση­μάν­θη­κε και απαι­τή­θη­κε από το σωμα­τείο εδώ και ένα χρόνο!
  • Ολό­κλη­ρες κλι­νι­κές μπαί­νουν σε καρα­ντί­να (πριν λίγο και­ρό η ορθο­πε­δι­κή και η νευ­ρο­χει­ρουρ­γι­κή, κατ’ επα­νά­λη­ψη χει­ρουρ­γι­κές, αυτή τη στιγ­μή μία παθο­λο­γι­κή κ.ό.κ.) είτε για­τί βρέ­θη­καν ασθε­νείς των κλι­νι­κών αυτών θετι­κοί στον κορο­νο­ϊό, είτε επει­δή μολύν­θη­κε προσωπικό.
    Οι ασθε­νείς αυτοί μετα­φέρ­θη­καν στις κλι­νι­κές covid με απο­τέ­λε­σμα να υπάρ­χει ένας απί­στευ­τος συνω­στι­σμός, ειδι­κά μετά από γενι­κή εφημερία.
    ΕΓΙΝΕ ΣΥΧΝΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ TEST σε όλο το προ­σω­πι­κό και στους ασθε­νείς; ΟΧΙ! Κι ας το ζητά­με επί­σης εδώ κι ένα χρόνο.
  • Οι για­τροί των ΤΕΠ εκτός από το βασι­κό τους μέλη­μα που είναι η υπο­δο­χή των επει­γό­ντων περι­στα­τι­κών, covid και noncovid επι­φορ­τί­στη­καν τώρα και τους εμβο­λια­σμούς. Έχουν γίνει χίλια κομ­μά­τια. Που να πρωτοπάνε;
    ΗΡΘΕ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ; ΟΧΙ! Κι αυτό επι­ση­μάν­θη­κε από μας πριν καν αρχί­σουν οι εμβολιασμοί!
  • Δόθη­κε υπό­σχε­ση εδώ και μήνες για 1018 εμβο­λια­στι­κά κέντρα. Έχει περά­σει ήδη μήνας από την έναρ­ξη των εμβο­λια­σμών και γίνο­νται σχε­δόν απο­κλει­στι­κά στα Νοσο­κο­μεία και σε ελά­χι­στα Κέντρα Υγείας.
    Απο­τέ­λε­σμα; Στον Ευαγ­γε­λι­σμό γίνο­νται 150 εμβο­λια­σμοί τη μέρα (όλοι στις 2 βάρ­διες) προ­σω­πι­κού και εξω­τε­ρι­κών πολι­τών και η στό­χευ­ση διοί­κη­σης — κυβέρ­νη­σης είναι να γίνο­νται 250 — 270 τη μέρα!!.
    Πως μπο­ρεί ο Ευαγ­γε­λι­σμός με τις 60.000!! νοση­λεί­ες το χρό­νο και τους 500.000!! εξω­τε­ρι­κούς ασθε­νείς να δέχε­ται όλο το χρό­νο ακό­μα μερι­κές δεκά­δες χιλιά­δες για τα εμβόλια;
    Πέραν του αυτα­πό­δει­κτου δηλ. ότι πρό­κει­ται για αρμο­διό­τη­τα της Π.Φ.Υ., με ποιο προ­σω­πι­κό φαντά­ζο­νται ότι μπο­ρεί να διεκ­πε­ραιω­θεί αυτό το βασι­κό­τα­το κομ­μά­τι της πρό­λη­ψης και προ­στα­σί­ας της υγεί­ας του πληθυσμού;
    Τους ήδη εξου­θε­νω­μέ­νους συνα­δέλ­φους από τις συνε­χείς διπλο­βάρ­διες και την ανα­στο­λή αδειών; Πόσο θα αντέ­ξουν & πώς θα πλη­ρω­θούν όταν έχουν ήδη ξεπε­ρά­σει τα πλα­φόν υπε­ρω­ριών — εφη­με­ριών; Μήπως προ­σέ­λα­βαν προ­σω­πι­κό επί τού­του; Άνοι­ξαν τα δεκά­δες νοσο­κο­μεία και οι λοι­πές δομές που έκλει­σαν από το 2013 (όπως πολ­λές φορές διά­φο­ρες κυβερ­νή­σεις εξήγ­γει­λαν) ΟΧΙ.
    Παρό­τι πέραν από προ­φα­νές, είναι και πάγιο και δια­χρο­νι­κό αίτη­μα των μαχό­με­νων υγειο­νο­μι­κών, η ουσια­στι­κή ανά­πτυ­ξη ΠΦΥ σύμ­φω­να με τις ανά­γκες του πληθυσμού!

    .png

  • Έχει ξεκι­νή­σει μια σπου­δαία μελέ­τη από το Τμή­μα Ανο­σο­λο­γί­ας και Αιμο­δο­σί­ας για προσ­διο­ρι­σμό αντι­σω­μά­των ανά δια­στή­μα­τα έως και 6 μήνες μετά τον εμβο­λια­σμό, για να δια­πι­στω­θεί αν και πόσο ανα­πτύσ­σο­νται αντι­σώ­μα­τα και πόσο διαρ­κεί η ανοσία.
    Ήταν μήπως ενέρ­γεια που απορ­ρέ­ει από κάποιο κεντρι­κό κρα­τι­κό σχε­δια­σμό; ΟΧΙ.
    Και πάλι, καλύ­φθη­κε από πρω­το­βου­λία μαχό­με­νων υγειο­νο­μι­κών παρό­τι πρό­κει­ται για κομ­βι­κό επι­στη­μο­νι­κό διακύβευμα!
  • Ανα­βλή­θη­καν πολ­λά χει­ρουρ­γεία όλων των ειδι­κο­τή­των, πάγω­σαν οι μετα­μο­σχεύ­σεις νεφρού, μειώ­θη­καν δρα­μα­τι­κά τα ραντε­βού στα τακτι­κά ιατρεία και πολ­λοί εξω­τε­ρι­κοί ασθε­νείς μετέ­θε­σαν ή ακύ­ρω­σαν τα ραντε­βού τους για εξε­τά­σεις εξει­δι­κευ­μέ­νες που δεν γίνο­νται σε ΚΥ (π.χ. έλεγ­χος βημα­το­δο­τών, βιο­ψί­ες όζων, ενδο­σκο­πή­σεις κ.λπ.).
    Απο­τέ­λε­σμα να διαρ­ρα­γεί η απα­ραί­τη­τη συνέ­χεια στην παρα­κο­λού­θη­ση χρό­νιων νόσων ή η έγκαι­ρη διά­γνω­ση που απο­τε­λεί κρί­σι­μο στοι­χείο για την αντι­με­τώ­πι­ση των περισ­σό­τε­ρων νόσων.
    Αυτό ήδη από το καλο­καί­ρι έχει απο­τυ­πω­θεί με τρα­γι­κό τρό­πο στις γενι­κές εφη­με­ρί­ες όπου η πλειο­νό­τη­τα των περι­στα­τι­κών φτά­νουν περι­πε­πλεγ­μέ­να και πολύ πιο σύν­θε­τα στην αντιμετώπιση.
    Μήπως πάρ­θη­καν μέτρα για να λυθεί αυτό το χάσμα που δημιουρ­γή­θη­κε στις υπη­ρε­σί­ες κυρί­ως των νοσο­κο­μεί­ων που προσ­διο­ρί­στη­καν ως «ανα­φο­ράς για covid»; ΟΧΙ.
    Και όμως, έχει ανα­δει­χθεί με πλού­σια αρθρο­γρα­φία αλλά και μελέ­τες υγειο­νο­μι­κών μήνες τώρα!
  • Απόρ­ροια του παρα­πά­νω ήταν η μετα­τρο­πή αρκε­τών μεγά­λων νοσο­κο­μεί­ων που παρέ­χουν εξει­δι­κευ­μέ­νες υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας για πλειά­δα νόσων, σε «νοσο­κο­μεία μιας νόσου».
    Μήπως αξιο­ποι­ή­θη­κε η πρό­τα­σή μας για πραγ­μα­τι­κή επί­τα­ξη ιδιω­τι­κών δομών (κι όχι αγο­ρά υπη­ρε­σιών) για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση αυτών των ασθε­νών που έμει­ναν ..μετέ­ω­ροι;;; ΟΧΙ.
    Κι ας το τονί­ζου­με με εδώ και 1 χρόνο!

Παρά­δειγ­μα: μόνο στα καρ­διο­χει­ρουρ­γι­κά περι­στα­τι­κά που ο Ευαγ­γε­λι­σμός και το Ιππο­κρά­τειο καλύ­πτουν τη μισή Ελλά­δα, υπήρ­ξε μεί­ω­ση του­λά­χι­στον κατά 30%. Που πήγαν αυτοί οι ασθε­νείς; Προ­φα­νώς ακρι­βο­πλή­ρω­σαν τους επι­χει­ρη­μα­τί­ες της υγεί­ας που πάντα έχουν εύκαι­ρες τις μεγά­λες τους δαγκά­νες, και προ­φα­νώς, κάποιοι δεν απέ­φυ­γαν το μοι­ραίο λόγω οικο­νο­μι­κής ανέχειας.

  • Στο πρώ­το κύμα της παν­δη­μί­ας λει­τούρ­γη­σαν (με εξό­ντω­ση του προ­σω­πι­κού) 44 κλί­νες ΜΕΘ – ΜΑΦ covid.
    Τώρα λει­τουρ­γούν 32!
    Υπήρ­χε δυνα­τό­τη­τα από το καλο­καί­ρι να λει­τουρ­γούν, με τις ανά­λο­γες τεχνι­κές παρεμ­βά­σεις και οι 44 κι ακό­μη παρα­πά­νω. Δυστυ­χώς οι παρεμ­βά­σεις τώρα γίνονται.
    Βασί­στη­καν στους διά­φο­ρους «δωρη­τές» ώστε να μην «επι­βα­ρύ­νουν τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό»!!
    Ανα­πτύ­χθη­καν μήπως οι κλί­νες με το ανά­λο­γο (βάσει διε­θνών προ­δια­γρα­φών) εξει­δι­κευ­μέ­νο προ­σω­πι­κό στα χρο­νο­δια­γράμ­μα­τα που ποσχό­ταν το Υπουρ­γείο; ΟΧΙ.
    Ενώ εξαρ­χής το διεκ­δι­κού­σα­με, πήγαν να βγά­λουν τη «λάν­τζα» με λίγους ανει­δί­κευ­τους συνα­δέλ­φους νοση­λευ­τές «εξει­δι­κευό­με­νους» που τους έρι­ξαν μόλις πήραν τα πτυ­χία τους να κολυ­μπή­σουν στον ωκεανό!
  • Σε δύσκο­λες υγειο­νο­μι­κές περιό­δους, σαν αυτή που δια­νύ­ου­με, το κάθε Υπουρ­γείο και η κάθε Διοί­κη­ση πρέ­πει να εξα­σφα­λί­ζουν τη μέγι­στη από­δο­ση και προ­στα­σία παράλ­λη­λα του προ­σω­πι­κού, ειδι­κά στο χώρο της Υγείας.
    Αυτό επι­τυγ­χά­νε­ται με πρα­κτι­κά μέτρα που ανα­γνω­ρί­ζουν το έργο μας (μόνι­μες προ­σλή­ψεις, ΒΑΕ, μισθο­λό­γιο κ.λπ.) το έκα­ναν; ΟΧΙ.
    Περιο­ρί­στη­καν σε υπο­κρι­τι­κά χει­ρο­κρο­τή­μα­τα των «ηρώ­ων» κι ας είναι για όλο το λαό αυτο­νό­η­το πως δου­λεύ­ου­με σε άθλιες συνθήκες!
  • Παράλ­λη­λα, με κάθε τρό­πο και για πολ­λο­στή φορά επι­χει­ρή­θη­κε από τους διοι­κού­ντες η απα­ξί­ω­ση του Σωμα­τεί­ου μας.
    Από­δει­ξη πως στον 1 χρό­νο της παν­δη­μί­ας, με ορυ­μα­γδό προ­βλη­μά­των, που ΕΜΕΙΣ μέσα στη μάχη λύνα­με, η Διοί­κη­ση μας αγνό­η­σε κατ΄επανάληψη λες και είναι φέου­δο της ο Ευαγ­γε­λι­σμός.
    Υπήρ­ξε δημο­κρα­τι­κή συμπε­ρι­φο­ρά; ΟΧΙ. Το αντί­θε­το.
    Σωρεία πει­θαρ­χι­κών ποι­νών στη συντρι­πτι­κή τους πλειο­ψη­φία άνευ αντι­κει­μέ­νου, μόνο για τρο­μο­κρά­τη­ση και υπο­τα­γή των συναδέλφων.
  • Φυσι­κά σε ένα κεί­με­νο, είναι αδύ­να­το να περι­γρα­φούν όλα τα προ­βλή­μα­τά μας που είναι πολ­λά, ιδιαί­τε­ρα και δύσκολα.
    ΕΜΕΙΣ λύνου­με όσα μπο­ρού­με, με υπε­ρερ­γα­σία, πρω­τό­γνω­ρο ηρω­ι­σμό και αλλη­λέγ­γυο εθε­λο­ντι­σμό.
    Ο αγώ­νας είναι ΔΙΠΛΟΣ.
    Και για την παν­δη­μία και για την διεκ­δί­κη­ση.
    Γι΄ αυτό το Σωμα­τείο μας συμ­με­τέ­χει, όπως πάντα πρω­το­πό­ρο σε όλες τις κινη­το­ποι­ή­σεις των υγειο­νο­μι­κών και στις 28/1 με συγκέ­ντρω­ση στα ΤΕΠ.
    Στις 3/για την ΠΦΥ, και
    16/2 στην πανελ­λα­δι­κή απερ­για­κή κινη­το­ποί­η­ση έξω από τα εμπλε­κό­με­να υπουρ­γεία Εργα­σί­ας και Υγεί­ας.

ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ «ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ!

* Ο Ηλί­ας Π. Σιώ­ρας είναι πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου του Ευαγγελισμού
και Γεν. Γραμ­μα­τέ­ας της ΕΙΝΑΠ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο