Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΛΙΑΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ 🚩«Σήμα» συνέχισης της αγωνιστικής διεκδίκησης η επανεκλογή της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Συζή­τη­ση με τον δήμαρ­χο Και­σα­ρια­νής και εκ νέου υπο­ψή­φιο με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση»

«Μια δημο­τι­κή αρχή που στη­ρί­ζει το λαό πρέ­πει να παίρ­νει θέση για ό,τι τον θίγει, να μη δηλώ­νει “αναρ­μό­δια” στη στή­ρι­ξη των δίκαιων διεκ­δι­κή­σε­ων των εργα­ζο­μέ­νων». Έτσι απα­ντά ο Ηλί­ας Στα­μέ­λος, δήμαρ­χος Και­σα­ρια­νής και εκ νέου υπο­ψή­φιος με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», στο ερώ­τη­μα τι σημαί­νει το κάλε­σμα στο λαό να επα­νε­κλέ­ξει την αγω­νι­στι­κή δημο­τι­κή αρχή της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» στις εκλο­γές της 26ης Μάη.

Όπως εξη­γεί, τα τελευ­ταία χρό­νια η δημο­τι­κή αρχή της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» πήρε θέση ενά­ντια στα μνη­μό­νια, στους εκα­το­ντά­δες εφαρ­μο­στι­κούς νόμους των ΣΥΡΙΖΑ — ΝΔ — ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ενά­ντια στην εμπλο­κή της χώρας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς μηχα­νι­σμούς. «Πήρα­με θέση, υπε­ρα­σπι­ζό­με­νοι το λαό ενά­ντια στις μειώ­σεις των μισθών και των συντά­ξε­ων. Παίρ­νου­με θέση για όλα τα προ­βλή­μα­τα που αφο­ρούν τη ζωή του εργα­ζό­με­νου, του άνερ­γου, του νέου ανθρώ­που», ανα­φέ­ρει.

Και πώς εκφρά­ζο­νται τα παρα­πά­νω σε τοπι­κό επί­πε­δο; Ο Ηλί­ας Στα­μέ­λος φέρ­νει ως παρά­δειγ­μα τους πλει­στη­ρια­σμούς σε δήμους, που έχει απο­φα­σί­σει η κυβέρ­νη­ση να γίνο­νται για χρέη πάνω από 600 ευρώ. «Πήρα­με από­φα­ση να μην υλο­ποι­ή­σου­με αυτή την κατεύ­θυν­ση, να μη γίνουν πλει­στη­ρια­σμοί στην Και­σα­ρια­νή, σε αντί­θε­ση με άλλους δήμους. Αλλο παρά­δειγ­μα είναι η αντί­θε­ση της δημο­τι­κής αρχής στην παρα­χώ­ρη­ση ακι­νή­των στο ΤΑΙΠΕΔ από την κυβέρ­νη­ση, η στή­ρι­ξη των αγώ­νων των εργα­ζο­μέ­νων στο δήμο και συνο­λι­κά στην Τοπι­κή Διοί­κη­ση για το δικαί­ω­μά τους στη μόνι­μη και στα­θε­ρή δου­λειά, ενά­ντια σ’ αυτό το αίσχος της ανα­κύ­κλω­σης της ανερ­γί­ας, της δου­λειάς με ημε­ρο­μη­νία λήξης».

Για να είναι με το λαό ένας δήμαρ­χος πρέ­πει να αντι­πα­λεύ­ει την πολι­τι­κή του κεφαλαίου

Συζη­τώ­ντας για την Τοπι­κή Διοί­κη­ση και την πρό­σφα­τη μεταρ­ρύθ­μι­ση του «Κλει­σθέ­νη», που δια­φη­μί­ζει η κυβέρ­νη­ση, ο Ηλ. Στα­μέ­λος σχο­λιά­ζει ότι αυτή δεν έγι­νε για να προ­ω­θή­σει «την απλή ανα­λο­γι­κή και τη δημο­κρα­τία», όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να προ­σαρ­μο­στούν ακό­μα περισ­σό­τε­ρο οι δήμοι στους στό­χους του κεφα­λαί­ου. Δηλα­δή «για να γίνουν οι δήμοι στή­ριγ­μα στις επεν­δύ­σεις, για να “αξιο­ποι­η­θεί” η περιου­σία τους, για να προ­ω­θη­θεί και σε τοπι­κό επί­πε­δο ο κεντρι­κός στό­χος για αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα και ανά­πτυ­ξη — μια ανά­πτυ­ξη που δεν αφο­ρά το λαό, αλλά τους λίγους».

Το ερώ­τη­μα είναι: Πώς απα­ντά μια δημο­τι­κή αρχή σε αυτή την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα; Και ο Ηλ. Στα­μέ­λος απα­ντά ότι οι δρό­μοι είναι δύο: «‘Η θα προ­σαρ­μο­στεί σε αυτήν την κατεύ­θυν­ση ή θα την αντι­πα­λέ­ψει μαζί με το λαό, τους μαζι­κούς φορείς, τα σωμα­τεία, τους συλ­λό­γους. Αν μια δημο­τι­κή αρχή συμ­φω­νεί με την παρα­πά­νω κατεύ­θυν­ση, αν είναι με αυτήν τη λογι­κή, της ανά­πτυ­ξης υπέρ του κεφα­λαί­ου, θα διευ­κο­λύ­νει όλα τα αντι­λαϊ­κά — αντι­δρα­στι­κά μέτρα. Αυτό κάνουν δημο­τι­κές αρχές και παρα­τά­ξεις που στη­ρί­ζο­νται από την κυβέρ­νη­ση και τα άλλα κόμ­μα­τα του κεφα­λαί­ου. Γι’ αυτό στην Και­σα­ρια­νή έφτα­σαν να χαρα­κτη­ρί­ζουν τον ιστο­ρι­κό χώρο του Σκο­πευ­τη­ρί­ου ως οικό­πε­δο, όπως πρό­σφα­τα έκα­ναν σε τοπι­κή εκδή­λω­ση του ΣΥΡΙΖΑ, και να καλούν να “αξιο­ποι­η­θεί”.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πολι­τι­κές δυνά­μεις που θέλουν τους δήμους στη­ρίγ­μα­τα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών σχε­δια­σμών συμ­φω­νούν και με την αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τα, που γενι­κεύ­ε­ται με τον “Κλει­σθέ­νη”. Δηλα­δή, για κάθε υπη­ρε­σία που παρέ­χει ο δήμος, ο λαός να πλη­ρώ­νει. Στον αντί­πο­δα, εμείς λέμε ότι ο λαός έτσι κι αλλιώς έχει πλη­ρώ­σει πολ­λά: Πάνω από το 90% των εσό­δων του κρά­τους προ­έρ­χε­ται από φόρους που επι­βα­ρύ­νουν τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, άρα δικαιού­ται δωρε­άν υπη­ρε­σί­ες στην πόλη. Ποιος μπο­ρεί να διεκ­δι­κή­σει λοι­πόν την ανα­κού­φι­ση των εργα­ζο­μέ­νων; Μια δημο­τι­κή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΙΝΑΛ, που συμ­φω­νούν με την “αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τα”, ή η “Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση”, που την αντιπαλεύει;».

Συνε­πώς, προ­σθέ­τει ο Ηλ. Στα­μέ­λος, «ένας δήμαρ­χος, αν θέλει να είναι με το λαό, πρέ­πει να είναι αντί­θε­τος με αυτή την πολι­τι­κή. Ενας δήμαρ­χος που συμ­φω­νεί και τη συν­δια­μορ­φώ­νει, θα είναι από τους πρώ­τους που θα την εφαρ­μό­σουν, θα γίνει το μακρύ χέρι της εκά­στο­τε κυβέρ­νη­σης».

Σε αυτήν τη λογι­κή, έγι­ναν αντι­κεί­με­νο διεκ­δί­κη­σης οι προ­τε­ραιό­τη­τες της δημο­τι­κής αρχής, που ήταν μετα­ξύ άλλων η πρό­σβα­ση όλων των παι­διών στην Προ­σχο­λι­κή Αγω­γή, η συντή­ρη­ση των σχο­λεί­ων της πόλης, που είχαν πολύ σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα. Ετσι, όπως ανα­φέ­ρει ο δήμαρ­χος, «κατα­φέ­ρα­με να ικα­νο­ποι­ή­σου­με την ανά­γκη των λαϊ­κών οικο­γε­νειών να έρθουν τα παι­διά τους στους παι­δι­κούς σταθ­μούς, κάτι που ανα­κου­φί­ζει τα νέα ζευ­γά­ρια, τους ανέρ­γους που ανα­ζη­τούν δου­λειά. Μάλι­στα απαλ­λά­ξα­με από τρο­φεία οικο­γέ­νειες με εισό­δη­μα μέχρι 25.000 ευρώ. Μετά από πολ­λές κινη­το­ποι­ή­σεις με γονείς, δασκά­λους και μαθη­τές, εξα­σφα­λί­σα­με κον­δύ­λια για τις επι­σκευ­ές των σχο­λεί­ων, που σχε­δόν έχουν ολο­κλη­ρω­θεί. Κατα­κτή­σεις όπως οι παρα­πά­νω δεν ήταν δεδο­μέ­νες, αν δει κανείς τι συμ­βαί­νει σε άλλους δήμους».

Ηλίας Σταμέλος

Πολύ­τι­μη συμ­βο­λή στην αντι­με­τώ­πι­ση της παρα­χά­ρα­ξης της Ιστορίας

Σε μια συζή­τη­ση για την Και­σα­ρια­νή, δεν θα μπο­ρού­σε να λεί­πει η ανα­φο­ρά στο ιστο­ρι­κό φορ­τίο που κου­βα­λά­ει αυτή η πόλη, η ανταρ­το­μά­να της Αττι­κής. Εκεί, στην καρ­διά της πόλης είναι το Σκο­πευ­τή­ριο, το «Θυσια­στή­ριο της Λευ­τε­ριάς», τόπος εκτε­λέ­σε­ων κατά τη διάρ­κεια της Κατο­χής. Εκει εκτε­λέ­στη­καν οι 200 κομ­μου­νι­στές την Πρω­το­μα­γιά του 1944.

Οι αγώ­νες για να περά­σει αυτή η έκτα­ση στο λαό της πόλης ήταν διαρ­κείς τις τελευ­ταί­ες δεκα­ε­τί­ες. «Ξεκί­νη­σαν το ’82 — ’83, με επι­κε­φα­λής τη δημο­τι­κή αρχή και τον αεί­μνη­στο κομ­μου­νι­στή δήμαρ­χο Πανα­γιώ­τη Μακρή, συνε­χί­στη­καν με τη συμ­με­το­χή του λαού της Και­σα­ρια­νής και σήμε­ρα κατα­φέ­ρα­με και την τυπι­κή παρα­χώ­ρη­ση του χώρου, για­τί ουσια­στι­κά ο λαός της Και­σα­ρια­νής το είχε κατα­κτή­σει», σημειώ­νει ο Ηλ. Στα­μέ­λος. Και θυμί­ζει ότι με παρέμ­βα­ση της δημο­τι­κής αρχής, το 2017, η Σκο­πευ­τι­κή Εται­ρεία στα­μά­τη­σε να μολύ­νει τον ιερό αυτό χώρο.

Στους σχε­δια­σμούς της δημο­τι­κής αρχής είναι να γίνει το ιστο­ρι­κό κέντρο «Το Χάρα­μα» πολι­τι­στι­κό κέντρο, τα γρα­φεία της Σκο­πευ­τι­κής να αξιο­ποι­η­θούν για βιβλιο­θή­κες και χώρους για τη νεο­λαία, να φτια­χτούν ένα μικρό θέα­τρο, αθλη­τι­κός χώρος κ.λπ. «Συνο­λι­κά δηλα­δή να ανα­βαθ­μι­στεί ο χώρος του Σκο­πευ­τη­ρί­ου σε χώρο ο οποί­ος θα είναι ιστο­ρι­κός — μνη­μεια­κός και ταυ­τό­χρο­να θα τον χαί­ρε­ται η νεο­λαία, ο λαός της πόλης αλλά και των γύρω πόλε­ων», ανα­φέ­ρει ο Ηλ. Σταμέλος.

Η δημο­τι­κή αρχή δεν έμει­νε στα παρα­πά­νω. Το 2016 εγκαι­νί­α­σε το Μου­σείο ΕΑΜι­κής Εθνι­κής Αντί­στα­σης, που περι­λαμ­βά­νει χιλιά­δες ντο­κου­μέ­ντα από αυτήν την περί­ο­δο, και μέχρι σήμε­ρα έχουν περά­σει από το Μου­σείο πάνω από 37.000 επι­σκέ­πτες, σχο­λεία, μαθη­τές κ.ά. Οπως σημειώ­νει ο δήμαρ­χος, αυτή η πρω­το­βου­λία είναι «μια μεγά­λη συμ­βο­λή — απά­ντη­ση στην παρα­χά­ρα­ξη της Ιστο­ρί­ας που ενορ­χη­στρώ­νε­ται από τα αστι­κά επι­τε­λεία, τις κυβερ­νή­σεις και την ΕΕ. Δίνου­με απά­ντη­ση στις προ­σπά­θειες να νοθευ­τεί η αγω­νι­στι­κή ιστο­ρι­κή μνή­μη, διδα­σκό­μα­στε και εμπνε­ό­μα­στε από το ηρω­ι­κό παρελ­θόν μας. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι η δημο­τι­κή παρά­τα­ξη του ΣΥΡΙΖΑ δια­φώ­νη­σε με το περιε­χό­με­νο του Μου­σεί­ου, ενα­ντιώ­θη­κε στο χαρα­κτη­ρι­σμό της Αντί­στα­σης ως “ΕΑΜι­κής”, ενώ ακό­μα και σήμε­ρα το χαρα­κτη­ρί­ζει “φολ­κλο­ρι­κό”».

Παρα­μέ­νουν οι ελλεί­ψεις στην πυρο­προ­στα­σία, οι κίν­δυ­νοι για τον Υμηττό

Η αντι­πυ­ρι­κή περί­ο­δος έχει ξεκι­νή­σει και ο λαός της Και­σα­ρια­νής, μιας πόλης στους πρό­πο­δες του Υμητ­τού, δικαιο­λο­γη­μέ­να ανη­συ­χεί. Ο Ηλ. Στα­μέ­λος σημειώ­νει ότι με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης, οι ελλεί­ψεις στην πυρο­προ­στα­σία και στη δασο­πυ­ρό­σβε­ση είναι τερά­στιες: «Φέτος τα πράγ­μα­τα είναι χει­ρό­τε­ρα από πέρυ­σι. Δεν έχουν παρ­θεί τα μέτρα που είχα­με επι­ση­μά­νει, η ενί­σχυ­ση της Πυρο­σβε­στι­κής, οι παρεμ­βά­σεις στα δάση προ­λη­πτι­κά κ.λπ. Εχου­με ζητή­σει από πέρυ­σι επα­νει­λημ­μέ­να, πριν τις πυρ­κα­γιές, να φτια­χτεί μια ζώνη πυρο­προ­στα­σί­ας σε ένα κομ­μά­τι της πόλης μας που είναι μέσα στο δάσος, και μέχρι σήμε­ρα, παρά τις προ­σπά­θειες, δεν έχει ανοίξει.

Στον αντί­πο­δα του εφη­συ­χα­σμού που καλ­λιερ­γεί η κυβέρ­νη­ση, εμείς παίρ­νου­με μέτρα με την κινη­το­ποί­η­ση του λαού, την επα­γρύ­πνη­ση, για να προ­στα­τέ­ψου­με το βου­νό. Διεκ­δι­κού­με μέτρα προ­στα­σί­ας κόντρα σε μια πολι­τι­κή χρή­σε­ων γης που οπλί­ζει το χέρι των εμπρη­στών. Προ­σπα­θού­με να ευαι­σθη­το­ποιού­με το λαό μας, και στο πλαί­σιο αυτό εγκαι­νιά­σα­με πέρυ­σι το κέντρο περι­βαλ­λο­ντι­κής ευαισθητοποίησης».

Το ισχυ­ρό ΚΚΕ, οι κομ­μου­νι­στές δήμαρ­χοι είναι εφό­δια για την πάλη του λαού την επό­με­νη μέρα

Η συζή­τη­ση με τον δήμαρ­χο κατα­λή­γει στο μήνυ­μα που μπο­ρεί και πρέ­πει να βγά­λει η κάλ­πη, η επα­νε­κλο­γή της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης». Απα­ντά ότι και μετά τις τοπι­κές — περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές και τις ευρω­ε­κλο­γές, η αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή θα είναι σε πλή­ρη ισχύ. «Το ζητού­με­νο είναι τι όπλα θα έχει να αντι­πα­ρα­τά­ξει ο λαός, προ­κει­μέ­νου να μπο­ρεί να αντι­στα­θεί σε αυτήν την πολι­τι­κή, πώς θα παλέ­ψει από καλύ­τε­ρες θέσεις για κατα­κτή­σεις που δικαιού­ται. Στή­ριγ­μα και όπλο του είναι οι ευρω­βου­λευ­τές του ΚΚΕ στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο, οι δυνά­μεις της “Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης” στις Περι­φέ­ρειες και τους δήμους. Να επα­νε­κλε­γούν οι δημο­τι­κές αρχές που στη­ρί­ζο­νται από το Κόμ­μα και να γίνουν ακό­μα περισ­σό­τε­ρες.

Η επα­νε­κλο­γή της “Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης” στην Και­σα­ρια­νή όχι μόνο θα προ­φυ­λά­ξει, αλλά θα δώσει και συνέ­χεια σε ένα έργο, σε μια προ­σπά­θεια που έχει γίνει σε όλα τα μέτω­πα. Θα συνε­χι­στεί αυτή η προ­σπά­θεια και ο λαός της Και­σα­ρια­νής θα συνε­χί­σει να έχει δίπλα του στους αγώ­νες, στις αγω­νί­ες του, μια δημο­τι­κή αρχή που θα παλεύ­ει για τα δικαιώ­μα­τά του και όχι μια δημο­τι­κή αρχή που ή θα “τα διπλώ­νει” και θα συναι­νεί ή θα συμπα­ρα­τάσ­σε­ται με την πολι­τι­κή της κυβέρνησης.

Το σύν­θη­μα των άλλων δυνά­με­ων “Εμείς δεν είμα­στε ενα­ντί­ον καμιάς κυβέρ­νη­σης” σημαί­νει ότι δεν θα είναι ενα­ντί­ον και καμιάς αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, άρα θα είναι συνε­χι­στές, το μακρύ χέρι αυτής της πολι­τι­κής.

Η “σημα­το­δό­τη­ση” λοι­πόν πρέ­πει να είναι καθα­ρή, με βάση τα συμ­φέ­ρο­ντα και τις ανά­γκες του λαού της Και­σα­ρια­νής, κι αυτά μπο­ρεί να τα εκφρά­σει μόνο η “Λαϊ­κή Συσπείρωση”».


πηγή


Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο