Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ηλ. Μόσιαλος: Οι 23 θάνατοι στη Νορβηγία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σχετίζονται με τον εμβολιασμό

Ανη­συ­χία προ­έ­κυ­ψε από την είδη­ση για τους 23 ανθρώ­πους στη Νορ­βη­γία που πέθα­ναν μετά τον εμβο­λια­σμό τους κατά του κορο­νοϊ­ού. Με το ερώ­τη­μα αν ευθύ­νε­ται το εμβόλιο.

Στο θέμα ανα­φέρ­θη­κε σε ανάρ­τη­σή του στο Facebook ο καθη­γη­τής Πολι­τι­κής της Υγεί­ας του LSE, Ηλί­ας Μόσια­λος ο οποί­ος επι­ση­μαί­νει πως οι θάνα­τοι δεν είναι βέβαιο ότι συν­δέ­ο­νται με τον εμβο­λια­σμό και εξη­γεί: «Οι θάνα­τοι στη Νορ­βη­γία αφο­ρούν σε ηλι­κιω­μέ­νους ανθρώ­πους ‑ηλι­κί­ας άνω των 80 ετών, ενώ κάποιοι ήταν και άνω των 90 ετών- και είχαν υπο­κεί­με­να νοσή­μα­τα και πολ­λά προ­βλή­μα­τα υγεί­ας», ενώ τόνι­σε πως πρέ­πει «να περι­μέ­νου­με τις διευ­κρι­νή­σεις των Νορ­βη­γών για τα ακρι­βή αίτια θανά­του των εμβολιασθέντων».

Ανα­φέ­ρει δε, ότι επι­κοι­νώ­νη­σε με τον Hans Kluge διευ­θυ­ντή του ευρω­παϊ­κού γρα­φεί­ου του ΠΟΥ, «και θα μιλή­σου­με αύριο για αυτό το θέμα».

Η ανάρτηση Μόσιαλου

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, στην ανάρ­τη­σή του, ο κ. Μόσια­λος ανα­φέ­ρει: «Διά­φο­ρα άρθρα στα ελλη­νι­κά ΜΜΕ ανα­φέ­ρουν πως στη Νορ­βη­γία πέθα­ναν 23 άτο­μα μετά τον εμβο­λια­σμό με το εμβό­λιο της Pfizer. Τι ισχύ­ει όμως; Στη Νορ­βη­γία, όπως και σε κάθε χώρα όταν πεθά­νει κάποιος μετά από εμβο­λια­σμό ο θάνα­τος δηλώ­νε­ται αμέ­σως στις αρμό­διες ρυθ­μι­στι­κές αρχές.

Αυτό δεν σημαί­νει απα­ραί­τη­τα ότι οι θάνα­τοι συν­δέ­ο­νται με τον εμβο­λια­σμό. Η ίδια πρα­κτι­κή ακο­λου­θεί­ται και με τις παρε­νέρ­γειες των εμβο­λί­ων, όπως και όλων των φαρ­μά­κων. Θα θυμά­στε ότι θανά­τους είχα­με και στη διάρ­κεια των κλι­νι­κών δοκι­μών, που όμως δεν απο­δό­θη­καν στους εμβο­λια­σμούς. Αλλά, σε κάθε περί­πτω­ση, οι θάνα­τοι ήταν περισ­σό­τε­ροι στους μη-εμβο­λια­σθέ­ντες, και στα­τι­στι­κά η δια­φο­ρά δεν ήταν σημαντική.

Οι θάνα­τοι στη Νορ­βη­γία αφο­ρούν σε ηλι­κιω­μέ­νους ανθρώ­πους ‑ηλι­κί­ας άνω των 80 ετών, ενώ κάποιοι ήταν και άνω των 90 ετών- και είχαν υπο­κεί­με­να νοσή­μα­τα και πολ­λά προ­βλή­μα­τα υγείας.

Στη Νορ­βη­γία έχουν εμβο­λια­στεί πάνω από 30.000 ανθρω­ποι με το εμβό­λιο της Pfizer, και έχει ανα­κοι­νω­θεί πως αύριο ξεκι­νούν οι εμβο­λια­σμοί με το εμβό­λιο της Moderna.

Οι Νορ­βη­γι­κές αρχές, εκδί­δουν εβδο­μα­διαίο ενη­με­ρω­τι­κό δελ­τίο ανα­φο­ρι­κά με τους εμβο­λια­σμούς, που εμπε­ριέ­χει τις ανα­φο­ρές για παρε­νέρ­γειες ανά ηλι­κία. Σε ερώ­τη­ση που έγι­νε (καθώς το δελ­τίο εκδό­θη­κε σήμε­ρα) δήλω­σαν ότι διερευ­νούν τις συν­θή­κες σε 13 από αυτούς τους θανά­τους και σωστά κάνουν. Όπως ερευ­νούν και τη φύση των άλλων παρε­νερ­γειών – 9 σοβα­ρών και 7 ήπιων περι­στα­τι­κών- που ανα­φέρ­θη­καν από υγειο­νο­μι­κούς και εμβο­λια­σθέ­ντες στις ρυθ­μι­στι­κές αρχές.

Τόνι­σαν όμως ότι θεω­ρούν πως δεν συντρέ­χει λόγος ανη­συ­χί­ας για το θάνα­το ως παρε­νέρ­γεια του εμβολίου.

Για­τί το λένε αυτό όμως; Για­τί δήλω­σαν παράλ­λη­λα ότι ήταν ανα­με­νό­με­νο να πεθά­νουν λίγοι υπε­ρή­λι­κες αμέ­σως μετά τον εμβο­λια­σμό τους.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της στα­τι­στι­κής υπη­ρε­σί­ας, τις 2 εβδο­μά­δες του έτους πριν τους εμβο­λια­σμούς, στη Νορ­βη­γία πέθα­ναν 498 άνθρω­ποι ηλι­κί­ας άνω των 80 ετών και 360 άνθρω­ποι άνω των 90 ετών. Χωρίς να έχουν εμβο­λια­στεί για τον κορωνοϊό.

Επο­μέ­νως, θα έλε­γα να περι­μέ­νου­με τις διευ­κρι­νή­σεις των Νορ­βη­γών για τα ακρι­βή αίτια θανά­του των εμβο­λια­σθέ­ντων. Μέσα στις επό­με­νες ημέ­ρες θα επι­κοι­νω­νή­σω με το υπουρ­γείο υγεί­ας της Νορβηγίας.

Με τους Νορ­βη­γούς συνερ­γά­ζο­μαι τον τελευ­ταίο χρό­νο για τη διορ­γά­νω­ση ενός φόρουμ για και­νο­τό­μα φάρ­μα­κα που θα διε­ξα­χθεί τον Ιού­νιο του 2021. Επι­κοι­νώ­νη­σα ήδη με τον Hans Kluge διευ­θυ­ντή του ευρω­παϊ­κού γρα­φεί­ου του ΠΟΥ, και θα μιλή­σου­με αύριο για αυτό το θέμα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο