Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ηλ. Σιώρας: Τα συνθήματά τους και η πραγματικότητα της «Υγείας — εμπόρευμα» που υπηρετούν

Το ΚΚΕ από την αρχή της παν­δη­μί­ας ζητά το ανα­γκαίο και ρεα­λι­στι­κό για τους υγειο­νο­μι­κούς και τους ασθε­νείς μας.
Οι θέσεις και οι προ­τά­σεις του για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας έγι­ναν αντι­κεί­με­νο ευρύ­τα­του προ­βλη­μα­τι­σμού στην κοι­νω­νία και πρό­τα­ση αγώ­να των νοσο­κο­μεια­κών για­τρών και των υγειο­νο­μι­κών όλης της χώρας.

Η εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης θα μεί­νει στην ιστο­ρία ως μνη­μειώ­δης. Οσο για την υπό­λοι­πη αντι­πο­λί­τευ­ση, ειδι­κά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, αφού «ξεπέ­ρα­σαν» το σοκ των 5 πρώ­των μηνών κατά το οποίο βάρε­σαν προ­σο­χή στην κυβέρ­νη­ση και συντά­χθη­καν πλή­ρως με την πολι­τι­κή της, τώρα υπο­τί­θε­ται ότι στη­ρί­ζουν τα αιτή­μα­τα και τις θέσεις των νοσο­κο­μεια­κών για­τρών και των υγειο­νο­μι­κών σωμα­τεί­ων. Είναι έτσι;

Από τη «μαϊμού επίταξη»…

Πρώ­το: Εναν χρό­νο απαι­τού­με επί­τα­ξη των μεγά­λων ιδιω­τι­κών νοση­λευ­τι­κών και δια­γνω­στι­κών κέντρων για να αντι­με­τω­πι­στεί το τερά­στιο πρό­βλη­μα. Μιλή­σα­με ανοι­χτά για το πραγ­μα­τι­κό νόη­μα της επί­τα­ξης, δηλα­δή χωρίς απο­ζη­μί­ω­ση των κλι­νι­καρ­χών, έντα­ξη των δομών στον κεντρι­κό σχε­δια­σμό του υπουρ­γεί­ου, μαζί με το προ­σω­πι­κό, το οποίο θα εργά­ζε­ται με όρους και μισθούς Δημο­σί­ου για όσο διά­στη­μα διαρ­κεί η παν­δη­μία. Ναι! Χωρίς απο­ζη­μί­ω­ση για­τί είναι λαϊ­κή ανά­γκη και για­τί δεκα­ε­τί­ες τώρα βυζαί­νουν τα Ταμεία και τις τσέ­πες του λαού. Συνε­πώς η λογι­κή μας πρό­τα­ση εδρά­ζε­ται σε μια ηθι­κή που μόνο οι κερ­δο­σκό­ποι της Υγεί­ας τη βλέ­πουν ανήθικη.
Δεκα­τρείς μήνες τώρα, όλοι δέχο­νται ότι «είμα­στε σε πόλε­μο»! Αρα επι­στρα­τεύ­ο­νται τα πάντα και οι πάντες. Ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας όμως συνε­χί­ζει να απαλ­λάσ­σε­ται. Οι ιδιω­τι­κές κλί­νες στο Λεκα­νο­πέ­διο ξεπερ­νούν τις 4.000! Οι «εύσπλα­χνοι» κεφα­λαιού­χοι της Υγεί­ας θα δια­θέ­σουν ΜΕ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΑΜΟΙΒΗ μερι­κές δεκά­δες. Το είπαν και για τη Θεσ­σα­λο­νί­κη και δεν τόλ­μη­σε η κυβέρ­νη­ση. Αντί­θε­τα, τους θώπευσε.

Υπάρ­χει όμως και μία άλλη πλευ­ρά. Τι σχέ­ση έχει αυτό το αίτη­μα που αγκα­λιά­ζε­ται από μεγά­λο τμή­μα του ελλη­νι­κού λαού με τη μαϊ­μού επί­τα­ξη που ζητά­ει ο ΣΥΡΙΖΑ και επί της ουσί­ας εννο­εί παζά­ρι με τις ιδιω­τι­κές κλι­νι­κές για το ποιες θα αξιο­ποι­ή­σει και πόσο θα είναι το ενοί­κιο στον ασθε­νή — ενοι­κια­στή; Είναι τερά­στια υπο­κρι­σία και εμπαιγ­μός, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα να χρη­σι­μο­ποιούν τον όρο «επί­τα­ξη» και να προ­βλέ­πουν απο­ζη­μί­ω­ση των κλι­νι­καρ­χών. Ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας δια­θέ­τει στο Λεκα­νο­πέ­διο 217 χρυ­σο­πλη­ρω­μέ­νες κλί­νες ΜΕΘ, από τον ιδρώ­τα του λαού. Είναι αλή­θεια θέμα «δια­πραγ­μά­τευ­σης» πόσες και με ποιους όρους θα δια­θέ­σουν οι κλινικάρχες;
Οταν παρα­βιά­ζο­νται τα ιερά και όσια της ιδιο­κτη­σί­ας, όλοι συμ­φω­νούν και δεί­χνουν με ποιον είναι. Και στην προ­κει­μέ­νη περί­πτω­ση είναι με τους κλινικάρχες.

Σιωρας

…στο «ισχυρό ΕΣΥ»…

Δεύ­τε­ρο: Από την αρχή της παν­δη­μί­ας αγω­νι­ζό­μα­στε για την ενί­σχυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας με μόνι­μο προ­σω­πι­κό, ιατρο­τε­χνο­λο­γι­κό εξο­πλι­σμό, χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον κρα­τι­κό προϋπολογισμό.

Τον ίδιο όρο, «ενί­σχυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας», χρη­σι­μο­ποιούν πλέ­ον κυβέρ­νη­ση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ. Τι εννο­ούν; Εννο­ούν το εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νο σύστη­μα Υγεί­ας, το νοσο­κο­μείο — επι­χεί­ρη­ση που η ταμπέ­λα του γρά­φει «δημό­σιο» ή «κρα­τι­κό». Αυτό το νοσο­κο­μείο — επι­χεί­ρη­ση το γνω­ρί­ζου­με πολύ καλά, είναι γεμά­το από συμ­βα­σιού­χους και εξου­θε­νω­μέ­νους υγειο­νο­μι­κούς και όντως δεν ενι­σχύ­ε­ται εδώ και χρόνια.

Ενα παρά­δειγ­μα: Πριν από δεκα­ε­τί­ες πλή­ρω­νε το ΙΚΑ και οι ασθε­νείς αδρά τους κλι­νι­κάρ­χες. Μετά μας έφε­ραν τα Κλει­στά Ενο­ποι­η­μέ­να Νοσή­λια (ΚΕΝ), που πρό­βλε­παν ότι ο «πελά­της», δηλα­δή ο ΕΟΠΥΥ, θα πλη­ρώ­νει τον «πάρο­χο» με βάση κοστο­λό­γιο που ανα­φέ­ρε­ται σε ομοει­δείς παθή­σεις. Με βάση τα ΚΕΝ πλη­ρώ­θη­καν με το παρα­πά­νω οι κλι­νι­κάρ­χες. Το 2018 με κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ μας προ­έ­κυ­ψαν και τα DRGs (Diagnostic Related Groups), δηλα­δή λεπτο­με­ρέ­στα­τη κοστο­λό­γη­ση της νοση­λεί­ας, με βάση καλύ­τε­ρη ομα­δο­ποί­η­ση. Τα DRGs γίνε­ται προ­σπά­θεια να εφαρ­μο­στούν σε 18 νοσο­κο­μεία. Η πλή­ρης λογι­κή του συστή­μα­τος είναι: «Κέρ­δος από τον πόνο του κόσμου»! Οι θια­σώ­τες αυτού του «μοντέ­λου», ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΚΙΝΑΛ, δεν διστά­ζουν να μιλούν για «ενί­σχυ­ση του ΕΣΥ». Ομως αυτό που εννο­ούν είναι ένας ενι­σχυ­μέ­νος κρα­τι­κός πυλώ­νας, που λει­τουρ­γεί με επι­χει­ρη­μα­τι­κά κρι­τή­ρια που μοι­ρά­ζει «δου­λειές» μέσα από τις συμπρά­ξεις στον ιδιω­τι­κό, που μοι­ρά­ζει «πελα­τεία» και «αγο­ρά­ζει» υπηρεσίες.

…που θα αποτελεί «πυλώνα» στήριξης της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία

Τρί­το: Τον ένα χρό­νο που πέρα­σε, κατέρ­ρευ­σε σαν χάρ­τι­νος πύρ­γος το επι­χεί­ρη­μα ότι «μπο­ρεί να συνυ­πάρ­χουν ο δημό­σιος και ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας στην Υγεία». Ακό­μα και εκεί­νοι που κάνουν την παρα­δο­χή ότι «ο δημό­σιος πρέ­πει να είναι ο βασι­κός πυλώ­νας» χρειά­ζε­ται να δουν την ίδια τη ζωή.

Είναι κοι­νό μυστι­κό ότι εδώ και δεκα­ε­τί­ες μια ιδιό­τυ­πη ΣΔΙΤ λει­τουρ­γεί στις δημό­σιες δομές Υγεί­ας.

Οι μεγα­λό­σχη­μοι εργο­λά­βοι που λυμαί­νο­νται τα νοσο­κο­μεία, με τσά­κι­σμα των εργα­τών, έχουν στην πλή­ρη κυριαρ­χία τους καθα­ριό­τη­τα, σίτι­ση, φύλα­ξη και άλλες υπη­ρε­σί­ες εδώ και δεκαετίες.
Διά­φο­ροι ιδιώ­τες «δωρί­ζουν» μηχα­νή­μα­τα στο Δημό­σιο με αμοι­βή κατά πρά­ξη (π.χ. αξο­νι­κός τομο­γρά­φος), που για κάθε εξέ­τα­ση ο ιδιώ­της θα εισπράτ­τει 40 ευρώ. Με αυτήν τη μορ­φή ΣΔΙΤ ο ιδιώ­της που έφε­ρε τον αξο­νι­κό στον «Ευαγ­γε­λι­σμό», τον πλη­ρώ­θη­κε από το νοσο­κο­μείο στο 4πλάσιο σε λίγα χρό­νια και μετά τον …δώρι­σε κιό­λας ως γεν­ναιό­δω­ρος δωρητής…
Είναι πολ­λά τα παρα­δείγ­μα­τα ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης υπη­ρε­σιών των δημό­σιων δομών Υγεί­ας. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, είναι ένας ιδιω­τι­κο­ποι­η­μέ­νος «δημό­σιος» τομέ­ας Υγεί­ας. Ακό­μα και στις εργα­σια­κές σχέ­σεις με την πρα­κτι­κή κυβερ­νή­σε­ων ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ έχουν τα πρω­τεία στην ελα­στι­κο­ποί­η­ση, αφού το 25% του­λά­χι­στον του προ­σω­πι­κού εργά­ζε­ται με συμ­βά­σεις ορι­σμέ­νου χρό­νου και μετά απολύεται.

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός Ηλίας Σιώρας

Το πρόβλημα είναι η Υγεία — εμπόρευμα

Πέρα από ταμπέ­λες και σχή­μα­τα το πρό­βλη­μα είναι η Υγεία — εμπό­ρευ­μα, η επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση. Εδώ είναι η δια­χω­ρι­στι­κή γραμ­μή, που απο­κα­λύ­πτει και την υπο­κρι­σία των αστι­κών κομ­μά­των, αφού κάθε τους θέση υπη­ρε­τεί αυτή την κατεύθυνση.

Ο πόλε­μος των εμβο­λί­ων, η μη προ­μή­θεια φαρ­μά­κων, η ανυ­παρ­ξία απλών κλι­νών, η ασφυ­ξία των ΜΕΘ, η γύμνια της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας αυτό απο­κα­λύ­πτουν: Οτι το μοντέ­λο συνύ­παρ­ξης δημό­σιου και ιδιω­τι­κού τομέα απέ­τυ­χε πατα­γω­δώς στο να προ­στα­τεύ­σει ουσια­στι­κά την υγεία και τη ζωή του λαού, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ και αλλού.

Οι κύριοι της κυβέρ­νη­σης και οι οπα­δοί της εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νης Υγεί­ας των ΣΥΡΙΖΑ — ΚΙΝΑΛ, όπως κάποιοι επι­χει­ρη­μα­τί­ες της Υγεί­ας, μπο­ρεί να μην χωνεύ­ουν ότι η άπο­ψη των κομ­μου­νι­στών και των μαχό­με­νων υγειο­νο­μι­κών αγκα­λιά­στη­κε από ευρύ­τα­το φάσμα εργα­ζο­μέ­νων, ανέρ­γων, συντα­ξιού­χων, γυναι­κών και νεολαίας.

Τα συστή­μα­τα Υγεί­ας στον καπι­τα­λι­στι­κό κόσμο κατέρ­ρευ­σαν, η παν­δη­μία συνε­χί­ζει να θερί­ζει ζωές, η περι­βό­η­τη θεω­ρία της «ατο­μι­κής απο­κλει­στι­κά ευθύ­νης» απο­γυ­μνώ­θη­κε, τα ορι­ζό­ντια — τυφλά lockdown ως μονα­δι­κό εργα­λείο απέ­τυ­χαν, δεν πάρ­θη­κε κανέ­να μέτρο στα ΜΜΜ, στα σχο­λεία, στους εργα­σια­κούς χώρους, οι εμβο­λια­σμοί έγι­ναν παι­χνι­δά­κι ανά­με­σα στις πολυ­ε­θνι­κές σε βάρος του λαού, δεν γίνε­ται πραγ­μα­τι­κή επίταξη…

ΤΩΡΑ είναι ώρα να ορθώ­σου­με ανά­στη­μα στην καπι­τα­λι­στι­κή λαί­λα­πα. Μαζί με τους καθη­με­ρι­νούς αγώ­νες για μέτρα ανα­κού­φι­σης του λαού, να παλέ­ψου­με για ένα απο­κλει­στι­κά κρα­τι­κό, δωρε­άν, αξιό­πι­στο σύστη­μα Υγεί­ας, με απο­δέ­κτη τον άνθρω­πο και όχι το κέρ­δος των λίγων. Δεν είναι συμ­βα­τή η επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση στην Υγεία με υψη­λής ποιό­τη­τας, άμε­σες, απο­τε­λε­σμα­τι­κές και δωρε­άν υπηρεσίες.


Ηλί­ας ΣΙΩΡΑΣ
Μέλος της ΤΕ Υγεί­ας — Πρό­νοιας Αττι­κής του ΚΚΕ, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων «Ευαγ­γε­λι­σμού»
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο