Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Αγοράκι 2 ετών βρήκε πιστόλι στο σακίδιο θείου του και αυτοπυροβολήθηκε

Παι­δί 2 ετών σκο­τώ­θη­κε την Τετάρ­τη αφού βρή­κε γεμά­το πυρο­βό­λο όπλο στο σακί­διο πλά­της συγ­γε­νούς του, περι­στα­τι­κό τρα­γι­κά συνη­θι­σμέ­νο στις ΗΠΑ.

Το αγο­ρά­κι υπέ­στη τραύ­μα από σφαί­ρα στο κεφά­λι και, ως αυτό το στά­διο της έρευ­νας, οι ενδεί­ξεις κατα­τεί­νουν πως «αυτο­πυ­ρο­βο­λή­θη­κε από ατύ­χη­μα», διευ­κρί­νι­σε η αστυ­νο­μία της πόλης Γου­έι­κο, στην πολι­τεία Τέξας, σε ανα­κοί­νω­ση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο ιδιο­κτή­της του όπλου, 21 ετών, πήρε το όπλο κι έφυ­γε. Επέ­στρε­ψε εντέ­λει και συνε­λή­φθη από την αστυ­νο­μία, που τον έθε­σε υπό κρά­τη­ση για «από­κρυ­ψη απο­δει­κτι­κών στοιχείων».

Η τρα­γω­δία προ­στέ­θη­κε στην τρο­μα­κτι­κή σει­ρά παρόμοιων.

«Κάθε χρό­νο στις ΗΠΑ, εκα­το­ντά­δες παι­διά βρί­σκουν γεμά­τα όπλα που δεν είναι ασφα­λι­σμέ­να, σε ντου­λά­πια, κομο­δί­να, σακί­δια πλά­της ή τσά­ντες, όπου τα είχαν αφή­σει» και πυρο­βο­λούν χωρίς να το θέλουν καθώς τα περιερ­γά­ζο­νται, τόνι­ζε πρό­σφα­τη έκθε­ση της μη κυβερ­νη­τι­κής οργά­νω­σης Everytown For Gun Safety.

Η ΜΚΟ, η οποία θέλει να γίνε­ται αυστη­ρό­τε­ρος έλεγ­χος στους αγο­ρα­στές όπλων, κατα­γρά­φει από το 2015 τα «αθέ­λη­τα πυρά» από ανη­λί­κους και τις συνέ­πειές τους. Σύμ­φω­να με την κατα­μέ­τρη­σή της, τέτοια περι­στα­τι­κά έχουν προ­κα­λέ­σει 765 θανά­τους μέσα στα τελευ­ταία έξι χρό­νια — 111 από την 1η Ιανουα­ρί­ου μέχρι τώρα — και πάνω από 1.500 τραυματισμούς.

Το αμε­ρι­κα­νι­κό Σύνταγ­μα κατο­χυ­ρώ­νει το δικαί­ω­μα της οπλο­φο­ρί­ας, στο οποίο οι περισ­σό­τε­ροι Αμε­ρι­κα­νοί παρα­μέ­νουν προ­ση­λω­μέ­νοι, παρό­τι το συγκε­κρι­μέ­νο άρθρο απο­τε­λεί αντι­κεί­με­νο δια­φο­ρε­τι­κών ερμη­νειών. Το 30% των ενη­λί­κων στις ΗΠΑ κατέ­χει του­λά­χι­στον ένα όπλο.

Κάθε χρό­νο τα πυρο­βό­λα όπλα στοι­χί­ζουν τη ζωή σε περί­που 40.000 ανθρώ­πους στη χώρα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των αυτο­κτο­νιών, σύμ­φω­να με τον εξει­δι­κευ­μέ­νο ιστό­το­πο Gun Violence Archive.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο