Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Απαράδεκτα κρατικά προγράμματα «ευγονικής στείρωσης» στους Αφροαμερικανούς

Πρό­γραμ­μα στεί­ρω­σης που εφαρ­μό­στη­κε στη Βόρεια Καρο­λί­να από το 1929 ως το 1974 στο­χο­ποιού­σε συγκε­κρι­μέ­να τους μαύ­ρους Αμε­ρι­κα­νούς και αντα­πο­κρί­νε­ται στον ορι­σμό της γενο­κτο­νί­ας, συμπε­ραί­νει μελέ­τη που δημο­σιεύ­θη­κε αυτή την εβδο­μά­δα. Σχε­δόν 7.600 άνδρες, γυναί­κες και παι­διά, ενί­ο­τε ηλι­κί­ας ακό­μη και 10 ετών, υπο­βλή­θη­καν σε στεί­ρω­ση χει­ρουρ­γι­κά, στο πλαί­σιο του προ­γράμ­μα­τος αυτού, που δημιουρ­γή­θη­κε για να υπη­ρε­τη­θεί το «δημό­σιο συμ­φέ­ρον», εμπο­δί­ζο­ντας ανθρώ­πους με προ­βλή­μα­τα ψυχι­κής υγεί­ας, ή «λει­ψούς στο μυα­λό», να ανα­πα­ρα­χθούν. Οι περισ­σό­τε­ρες από τις επεμ­βά­σεις έγι­ναν κατα­να­γκα­στι­κά, αν και ορι­σμέ­νες γυναί­κες που δεν διέ­θε­ταν άλλα μέσα αντι­σύλ­λη­ψης κατέ­φυ­γαν στο πρό­γραμ­μα, δηλώ­νο­ντας ακα­τάλ­λη­λες για τη μητρότητα.

Η μελέ­τη, που δημο­σιεύ­θη­κε στην American Review of Political Economy, εξε­τά­ζει την περί­ο­δο από το 1958 ως το 1968, κατά τη διάρ­κεια της οποί­ας έγι­ναν πάνω από 2.100 στει­ρώ­σεις στην πολι­τεία. Σύμ­φω­να με τους συγ­γρα­φείς, οι στει­ρώ­σεις αυξά­νο­νταν ταυ­τό­χρο­να με το ποσο­στό του πλη­θυ­σμού των μαύ­ρων που έμε­ναν άνερ­γοι — χωρίς ωστό­σο οι λευ­κοί, ή μέλη άλλων φυλε­τι­κών ή εθνι­κών ομά­δων, να στο­χο­ποιού­νται ανα­λό­γως. «Η δυσα­νά­λο­γη χρη­σι­μο­ποί­η­ση της ευγο­νι­κής στεί­ρω­σης των μαύ­ρων πολι­τών της Νότιας Καρο­λί­νας απο­τε­λού­σε πρά­ξη γενο­κτο­νί­ας», σύμ­φω­να με τον Ουί­λιαμ Ντά­ρι­τι τον νεό­τε­ρο, καθη­γη­τή στο πανε­πι­στή­μιο Ντιουκ, έναν από τους συγ­γρα­φείς της μελέτης.

Ο ορι­σμός της γενο­κτο­νί­ας, σύμ­φω­να με τα Ηνω­μέ­να Έθνη, αφο­ρά πρά­ξεις με σκο­πό «τον μερι­κό ή ολι­κό αφα­νι­σμό μιας εθνι­κής, φυλε­τι­κής, ή θρη­σκευ­τι­κής ομά­δας», συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της «επι­βο­λής μέτρων που απο­σκο­πούν στην απο­τρο­πή των γεν­νή­σε­ων εντός της ομά­δας», θύμι­σε. Ερευ­νη­τι­κό έργο που έχει προη­γη­θεί είχε ήδη κατα­δεί­ξει πως το πρό­γραμ­μα έθε­τε με δυσα­νά­λο­γο τρό­πο στο στό­χα­στρο τους Αφρο­α­με­ρι­κα­νούς, αλλά αυτή η νέα μελέ­τη ρίχνει φως στα κίνη­τρα και στους μηχα­νι­σμούς του.

«Ο έλεγ­χος των σωμά­των των μαύ­ρων και των ανα­πα­ρα­γω­γι­κών επι­λο­γών τους δεν είναι τίπο­τα και­νούρ­γιο», παρα­τη­ρεί η Ρόντα Σαρπ, άλλη μια από τους συγ­γρα­φείς της έρευ­νας, η οποία εργά­ζε­ται στο Women’s Institute for Science, Equity, and Race. «Η μελέ­τη μας δεί­χνει ότι η Βόρεια Καρο­λί­να περιό­ρι­ζε την ανα­πα­ρα­γω­γι­κή ελευ­θε­ρία, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας την ευγο­νι­κή για να στε­ρή­σει από τους μαύ­ρους κατοί­κους της τα δικαιώ­μα­τά τους», προσθέτει.

Η πολι­τεία δημιούρ­γη­σε το 2010 ένα ίδρυ­μα κι ένα ταμείο για να δοθούν απο­ζη­μιώ­σεις στα θύμα­τα του προ­γράμ­μα­τος που βρί­σκο­νται ακό­μη στη ζωή. Οι πρώ­τες επι­τα­γές, αξί­ας 20.000 δολα­ρί­ων η καθε­μία, εστά­λη­σαν από το ταμείο σε 220 εξ αυτών το 2014, σύμ­φω­να με ρεπορ­τάζ της τοπι­κής εφη­με­ρί­δας The News & Observer.

Πηγή φωτό ΕΔΩ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο