Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Αστυνομικοί πυροβόλησαν πισώπλατα μαύρο άνδρα

Αφρο­α­με­ρι­κα­νός άνδρας εισή­χθη εσπευ­σμέ­να σε νοσο­κο­μείο σε σοβα­ρή κατά­στα­ση χθες το από­γευ­μα μετά τον τραυ­μα­τι­σμό του στην πολι­τεία Ουι­σκόν­σιν από πυρά αστυ­νο­μι­κού στην πλά­τη, σχε­δόν εξ επα­φής, συμ­βάν που εξώ­θη­σε δεκά­δες πολί­τες να συγκε­ντρω­θούν αμέ­σως μετά και να δια­δη­λώ­σουν στον τόπο του συμβάντος.

Το περι­στα­τι­κό σημειώ­θη­κε περί τις 17:00 (τοπι­κή ώρα) στην πόλη Κενό­ου­σα, όταν αστυ­νο­μι­κοί κλή­θη­καν για «ενδο­οι­κο­γε­νεια­κό συμβάν».

Το θύμα δια­κο­μί­στη­κε σε νοσο­κο­μείο από αστυ­νο­μι­κούς, ανα­φέ­ρει ανα­κοί­νω­ση Τύπου της αστυ­νο­μι­κής διεύ­θυν­σης της πόλης.

Δεν δίνε­ται καμία εξή­γη­ση από την αστυ­νο­μία για το τι οδή­γη­σε τον αστυ­νο­μι­κό να πυρο­βο­λή­σει τον άνδρα. Για το επει­σό­διο θα διε­νερ­γη­θεί έρευ­να από το πολι­τεια­κό υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης, κατά την ανακοίνωση.

Βίντεο που μετα­φορ­τώ­θη­κε σε ιστό­το­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης και επι­κα­λού­νται μέσα ενη­μέ­ρω­σης των ΗΠΑ εικο­νί­ζει τον άνδρα καθώς βαδί­ζει προς το αυτο­κί­νη­τό του, ακο­λου­θού­με­νος από δύο αστυ­νο­μι­κούς. Ο ένας από τους αστυ­νο­μι­κούς τον πιά­νει από τη φανέ­λα που φορά­ει και τον πυρο­βο­λεί στην πλά­τη επα­νει­λημ­μέ­να — ακού­γο­νται του­λά­χι­στον επτά εκπυρ­σο­κρο­τή­σεις — αφού ανοί­γει την πόρ­τα του οδηγού.

Δεκά­δες δια­δη­λω­τές έχουν συγκε­ντρω­θεί επι­τό­που και έβα­λαν φωτιές, μετα­δί­δουν αμε­ρι­κα­νι­κά ΜΜΕ.

Στις ΗΠΑ είναι ακό­μα νωπό το κύμα των δια­δη­λώ­σε­ων και των ταρα­χών που πυρο­δό­τη­σε ο θάνα­τος, την 25η Μαΐ­ου, του Τζορτζ Φλόιντ, 46χρονου αφρο­α­με­ρι­κα­νού, κατά τη διάρ­κεια της βίαι­ης προ­σα­γω­γής του από λευ­κούς αστυ­νο­μι­κούς στη Μινεάπολη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο