Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους ανεμοστρόβιλους — Θα ξεπεράσουν τους 100 (ΦΩΤΟ)

Κατα­στρο­φι­κοί ανε­μο­στρό­βι­λοι σάρω­σαν έξι πολι­τεί­ες των ΗΠΑ, με απο­τέ­λε­σμα να χάσουν τη ζωή τους του­λά­χι­στον 70 άνθρω­ποι στο Κεντά­κι και να προ­κλη­θούν μεγά­λες κατα­στρο­φές σε σπί­τια και επι­χει­ρή­σεις σε μια έκτα­ση που ξεπερ­νά τα 200 μίλια. ανέ­φε­ραν σήμε­ρα αξιωματούχοι.

Δεκά­δες άνθρω­ποι εκφρά­ζο­νται φόβοι ότι έχα­σαν τη ζωή τους σε ένα εργο­στά­σιο κεριών στο Κεντά­κι όπου εργά­ζο­νταν περί­που 110 άνθρω­ποι, όταν ένας ισχυ­ρός ανε­μο­στρό­βι­λος χτύ­πη­σε το εργο­στά­σιο αργά το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής (ώρα ΗΠΑ) με απο­τέ­λε­σμα να καταρ­ρεύ­σει η οροφή.

Ο κυβερ­νή­της του Κεντά­κι Άντι Μπε­σίρ δήλω­σε πως μέχρι τώρα έχουν δια­σω­θεί 40 από τους 110 εργα­ζό­με­νους στο εργοστάσιο.

“Το επί­πε­δο της κατα­στρο­φής δεν μοιά­ζει με οτι­δή­πο­τε έχω δει μέχρι σήμε­ρα”, δήλω­σε ο Μπε­σίρ για τις κατα­στρο­φές που προ­κά­λε­σαν οι ανε­μο­στρό­βι­λοι, η ταχύ­τη­τα των ανέ­μων του κυριό­τε­ρου από αυτούς ξεπερ­νού­σε τα 227 μίλια (365 χλμ.) την ώρα σε όλη την πολιτεία.

Kentucky1

“Νωρί­τε­ρα σήμε­ρα το πρωί περί­που στις 5.00 π.μ. ήμα­σταν αρκε­τά σίγου­ροι ότι θα χάνα­με του­λά­χι­στον 50 ανθρώ­πους. Είμαι τώρα βέβαιος πως ο αριθ­μός είναι πάνω από 70. Μπο­ρεί, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, να ξεπε­ρά­σει τους 100 πριν τελειώ­σει η μέρα”.

Ο Μπε­σίρ είπε πως 189 μέλη της Εθνο­φρου­ράς έχουν ανα­πτυ­χθεί για να συν­δρά­μουν το έργο της ανά­καμ­ψης, με τις προ­σπά­θειες να επι­κε­ντρώ­νο­νται στο Μέι­φιλντ, μια μικρή πόλη περί­που 10.000 κατοί­κων στο νοτιο­δυ­τι­κό άκρο της πολι­τεί­ας όπου συγκλί­νει με το Ιλι­νόι, το Μισού­ρι και το Άρκανσο.

Ο σταθ­μός της πυρο­σβε­στι­κής υπη­ρε­σί­ας και το αστυ­νο­μι­κό τμή­μα στο Μέι­φιλντ κατα­στρά­φη­καν, παρε­μπο­δί­ζο­ντας το έργο των υπη­ρε­σιών από­κρι­σης σε επεί­γου­σες κατα­στά­σεις. Στο Μέι­φιλντ βρί­σκε­ται επί­σης το εργο­στά­σιο κεριών που κατέρ­ρευ­σε λίγο αφό­του οι υπάλ­λη­λοι άκου­σαν το ουρ­λια­χτό των ανέ­μων και τα φώτα άρχι­σαν να τρε­μο­παί­ζουν, σύμ­φω­να με την Κιά­να Πάρ­σονς-Πέρεζ, εργά­τρια στο εργοστάσιο.

“Μπο­ρού­σα­με να αισθαν­θού­με τον άνε­μο… στη συνέ­χεια τρα­ντα­χτή­κα­με λίγο”, είπε στο NBC. “Και μετά μπουμ, όλα έπε­σαν πάνω μας.”

Kentucky2

Βίντεο και φωτο­γρα­φί­ες που αναρ­τή­θη­καν στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης δεί­χνουν κτί­ρια στο κέντρο του Μέι­φιλντ που έχουν μετα­τρα­πεί σε σωρούς ερειπίων.

Ο ανε­μο­στρό­βι­λος δημιουρ­γή­θη­κε από μια σει­ρά νυχτε­ρι­νές καται­γί­δες, μία από τις οποί­ες σχη­μα­τί­στη­κε στο βορειο­α­να­το­λι­κό Άρκαν­σο. Η καται­γί­δα μετα­κι­νή­θη­κε από το Άρκαν­σο και το Μισού­ρι στο Τενε­σί και το Κεντάκι.

Ο πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν έδω­σε εντο­λή οι ομο­σπον­δια­κοί πόροι να κατευ­θυν­θούν εκεί όπου υπάρ­χει η μεγα­λύ­τε­ρη ανάγκη.

Ένας άνθρω­πος σκο­τώ­θη­κε και πέντε τραυ­μα­τί­στη­καν σοβα­ρά όταν ανε­μο­στρό­βι­λος κατέ­στρε­ψε τη σκε­πή οίκου ευγη­ρί­ας στο Μονέτ του βόρειου Άρκαν­σο, μια μικρή κοι­νό­τη­τα κοντά στα σύνο­ρα με το Μισού­ρι, σύμ­φω­να με τον δικα­στή της κομη­τεί­ας Κρέ­γκ­χεντ, Μάρ­βιν Ντέι.

“Ήμα­σταν πολύ τυχε­ροί πως δεν σκο­τώ­θη­καν ή τραυ­μα­τί­στη­καν περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι. Θα μπο­ρού­σε να είναι πολύ χει­ρό­τε­ρα”, δήλω­σε ο Ντέι στο Reuters.

Μερι­κά μίλια μακριά, στο Λίτσβιλ του Άρκαν­σο, ανε­μο­στρό­βι­λος κατέ­στρε­ψε ένα κατά­στη­μα Dollar General, με απο­τέ­λε­σμα ένας άνθρω­πος να χάσει τη ζωή του, σπέρ­νο­ντας τον όλε­θρο στο κέντρο της πόλης, σύμ­φω­να με τον Τσακ Μπρά­ουν από το γρα­φείο του σερί­φη της κομη­τεί­ας Μισι­σί­πι στο Άρκανσο.

“Ήταν σαν ένα τρέ­νο να βρυ­χά­ται μέσα στην πόλη.”

Kentucky3

A derailed train is seen amid damage and debris after a devastating outbreak of tornadoes ripped through several U.S. states in Earlington, Kentucky, U.S. December 11, 2021. REUTERS/Cheney Orr

Στο Ιλι­νόι, του­λά­χι­στον δύο εργα­ζό­με­νοι έχα­σαν τη ζωή τους όταν κατέρ­ρευ­σε η σκε­πή απο­θή­κης της Amazon.

Στο Τενε­σί, η κακο­και­ρία στοί­χι­σε τη ζωή σε του­λά­χι­στον τρεις ανθρώ­πους, δήλω­σε ο Ντιν Φλέ­νερ, εκπρό­σω­πος της Υπη­ρε­σί­ας Δια­χεί­ρι­σης Εκτά­κτων Κατα­στά­σε­ων της πολιτείας.

Βαρ­διά­νος στα σπόρ­κα, Αλέ­ξαν­δρος Παπαδιαμάντης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο