Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Διπλασιάστηκαν τα περιστατικά κατάθλιψης και οι απόπειρες αυτοκτονίας στη νεολαία

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Η κρί­ση της ψυχι­κής υγεί­ας μετα­ξύ των νέων της Αμε­ρι­κής είναι πραγ­μα­τι­κή και εντυπωσιακή.

Τα πρώ­τα σημά­δια του προ­βλή­μα­τος, άρχι­σαν να να δια­μορ­φώ­νο­νται στην σπου­δα­στι­κή νεο­λαία περί­που στα 2014: περισ­σό­τε­ροι νέοι άνθρω­ποι δήλω­ναν ότι αισθά­νο­νται συγκλο­νι­σμέ­νοι και ότι πάσχουν από κατάθλιψη.

Κολε­για­κά συμ­βου­λευ­τι­κά κέντρα ανέ­φε­ραν την από­το­μη αύξη­ση του αριθ­μού των σπου­δα­στών και φοι­τη­τών που ζητού­σαν συμ­βου­λές και θερα­πεία για θέμα­τα ψυχι­κής υγείας.

Διά­φο­ρες μελέ­τες άρχι­σαν να δεί­χνουν αύξη­ση στα συμ­πτώ­μα­τα της κατά­θλι­ψης και των αυτο­κτο­νιών στους εφή­βους από το 2010, αλλά ορι­σμέ­νοι ερευ­νη­τές απο­κα­λού­σαν τις ανη­συ­χί­ες υπερ­βο­λι­κές και υπο­στή­ρι­ζαν απλώς ότι δεν υπάρ­χουν αρκε­τά δεδο­μέ­να για να κατα­λή­ξει κανείς σε συμπεράσματα.

Έρχο­νται όμως τα στοι­χεία του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας των ΗΠΑ και επι­βε­βαιώ­νουν την αύξη­ση των συμ­πτω­μά­των κρί­σης στην ψυχι­κή υγεία της νεολαίας.

Η «Υπη­ρε­σία για τις Ναρ­κω­τι­κές ουσί­ες και την Υγεία» του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας των ΗΠΑ δια­θέ­τει τα στα­τι­στι­κά στοι­χεία που είναι αδιά­ψευ­στα, γρά­φει η επι­στη­μο­νι­κή σελί­δα ”Coversation”.

Στην Υπη­ρε­σία απευ­θύν­θη­καν 600.000 άνθρω­ποι με συμ­πτώ­μα­τα ψυχι­κών δια­τα­ρα­χών μετα­ξύ 2009 και 2017 και τα στοι­χεία δεί­χνουν ότι:

  • η βαρειάς μορ­φής κατά­θλι­ψης αυξή­θη­κε από το 7 στο 15%, δηλα­δή διπλασιάστηκε.
  • Η κατά­θλι­ψη αυξή­θη­κε με 69% μετα­ξύ των ηλι­κιών των 16 και 17 χρονών.
  • Το σοβα­ρό ψυχο­λο­γι­κό στρες που περι­λαμ­βά­νει συμ­πτώ­μα­τα άγχους και απελ­πι­σί­ας εκτο­ξεύ­τη­κε στο 71% μετα­ξύ των 18 μέχρι 25 χρονών.
  • Οι τάσεις και τα στοι­χεία τρομάζουν.
  • Διπλά­σιος αριθ­μός νέων απο­πει­ρά­θη­κε να αυτο­κτο­νή­σει στις ηλι­κί­ες 22 και 23 το 2017 σε σύγκρι­ση με το 2010 και 55% παρα­πά­νω νέοι είχαν σκέ­ψεις αυτοκτονίας.
  • Μέχρι το 2017 ένα στα πέντε κορί­τσια 12 με 17 χρο­νών είχαν βιώ­σει συμ­πτώ­μα­τα βαρειάς κατά­θλι­ψης κατά τα προη­γού­με­να χρόνια.Οι αριθ­μοί του Υπουρ­γεί­ου συμπλη­ρώ­νο­νται και με στοι­χεία από τα Νοσο­κο­μεία με επει­σό­δια αυτο­τραυ­μα­τι­σμού, εισα­γω­γή με άγχος αυτο­κτο­νί­ας και από­πει­ρες αυτο­κτο­νί­ας με ελα­φρά τραύματα

Οι εξη­γή­σεις είναι πολ­λές και συν­δέ­ο­νται με την αλλα­γή του τρό­που ζωής που έγι­νε περισ­σό­τε­ρο μονα­χι­κή, τον ρόλο της τεχνο­λο­γί­ας και της λει­ψής επι­κοι­νω­νί­ας μετα­ξύ των ανθρώ­πων. Επι­κρα­τεί ακό­μη και ο φόβος για την ανε­πάρ­κεια των γνώ­σε­ων και της μόρ­φω­σης που παίρ­νουν οι νέοι σε σχέ­ση με τις νέες εργα­σια­κές απαι­τή­σεις που αυξά­νο­νται διαρκώς.

Η ανα­σφά­λεια που δημιουρ­γεί η επι­κεί­με­νη ανερ­γία, η έκρη­ξη της βίας, της εγκλη­μα­τι­κό­τη­τας δημιουρ­γούν μια αφό­ρη­τη κατά­στα­ση για την νέα γενιά των ΗΠΑ που δυστυ­χώς στρέ­φε­ται σε κατα­στρο­φι­κές και αυτο­κα­τα­στρο­φι­κές λύσεις.

Κάποιοι ανα­λυ­τές τονί­ζουν και τον ρόλο των κοι­νω­νι­κών μέσων επι­κοι­νω­νί­ας καθώς και την υπερ­βο­λι­κή ηλε­κτρο­νι­κή επι­κοι­νω­νία αντί με την φυσι­κή. Μέσα από όλα αυτά προ­βάλ­λει το άγχος και η ανη­συ­χία για το μέλ­λον που δια­κα­τέ­χει την νέα γενιά σε όλο τον καπι­τα­λι­σμό κόσμο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο