Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Είναι πιο εύκολο να αγοράσεις όπλο παρά σιρόπι για τον βήχα

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

«Πάσχει από μια περί­ο­δο συναι­σθη­μα­τι­κής αστά­θειας», “ψυχια­τρι­κά προ­βλή­μα­τα, βίαιο ιστο­ρι­κό”, «εμφα­νί­ζε­ται σε φωτο­γρα­φί­ες να φέρει μαχαί­ρια, καρα­μπί­νες και πιστόλια»,«προβληματικό παι­δί», «ένας «περι­θω­ρια­κός» και «τρε­λός για τα όπλα».

Αυτά δια­βά­ζου­με εκ των υστέ­ρων για τους δρά­στες των μαζι­κών δολο­φο­νιών με αφορ­μή το τελευ­ταίο περι­στα­τι­κό με την μαζι­κή δολο­φο­νία σε μπαρ στην Καλι­φόρ­νια όπου 12 άνθρω­ποι έχα­σαν την ζωή τους, περι­στα­τι­κά που γίνο­νται παντού, στην συνα­γω­γή, στο μπαρ, στην γιό­γκα, στα σχολεία..

Ο Πρό­ε­δρος Donald Trump που είχε  προ­ε­κλο­γι­κή υπο­στή­ρι­ξη από την Εθνι­κή Ένω­ση υπέρ της Οπλο­φο­ρί­ας, NRA, απο­φεύ­γει οποια­δή­πο­τε νομο­θε­σία περιο­ρι­σμού αγο­ράς όπλων που θα μπο­ρού­σε να βλά­ψει αυτή την κερ­δο­φό­ρα επι­χεί­ρη­ση, παρά τις συνε­χείς επι­θέ­σεις που σημειώ­νο­νται υπό τη διοί­κη­σή του.

Μετα­ξύ 2014 και 2017 56,755 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν από πυρο­βό­λα όπλα, από τα οποία τα 2,710 ήταν παι­διά κάτω των 12 ετών.

Μόνο το 2018 υπήρ­ξαν περισ­σό­τε­ρες από 30 μαζι­κές δολο­φο­νί­ες απί­στευ­το γεγο­νός που συμ­βαί­νει σε μια χώρα που δεν έχει πόλε­μο στη δική της επικράτεια.

Η εφη­με­ρί­δα Granma σε παλιό­τε­ρο της δημο­σί­ευ­μα, που δημο­σιεύ­σα­με στο Ατέ­χνως, έγραφε:

«Από την δεκα­ε­τία του 1970, οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες έχει κλεί­σει την πλειο­ψη­φία των ψυχια­τρι­κών νοσο­κο­μεί­ων, μετα­φέ­ρο­ντας το πρό­βλη­μα στις φυλα­κές. Εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες άνθρω­ποι υπο­φέ­ρουν από ψυχι­κή ασθέ­νεια χωρίς την απα­ραί­τη­τη εξει­δι­κευ­μέ­νη φρο­ντί­δα, που στις περισ­σό­τε­ρες περι­πτώ­σεις δεν καλύ­πτε­ται από την κοι­νω­νι­κή ασφάλιση».

mexico3

Σύμ­φω­να με το γρα­φείο των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τα ναρ­κω­τι­κά και το έγκλη­μα, οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες έχουν ποσο­στό ανθρω­πο­κτο­νιών 4,88 ανά 100.000 άτο­μα, πολύ υψη­λό­τε­ρο από εκεί­νο των άλλων «πλού­σιων» χωρών όπως η Αυστρία (0,51) ή τις Κάτω Χώρες (0,61) και επί­σης υψη­λό­τε­ρο από φτω­χό­τε­ρες χώρες όπως η Αλβα­νία (2.28), Μπα­γκλα­ντές (2.51) και τη Χιλή (3.59).

Τα όπλα των ΗΠΑ δεν επη­ρε­ά­ζουν την ένο­πλη βία μόνο στη δική τους χώρα, αλλά περί­που 2.000 όπλα την ημέ­ρα κατα­λή­γουν στα χέρια των εγκλη­μα­τι­κών οργα­νώ­σε­ων στο Μεξι­κό, και ενι­σχύ­ουν τις θανα­τη­φό­ρες δυνα­το­τή­τες τους, δηλώ­νει στο telesur ο Επί­τρο­πος Eθνι­κής Aσφα­λε­iας του Μεξι­κού Renato Sales.

Η αυξα­νό­με­νη δια­θε­σι­μό­τη­τα των όπλων στο Μεξι­κό που προ­έρ­χο­νται από τις ΗΠΑ είναι ένας από τους παρά­γο­ντες που συμ­βάλ­λει σε βίαιους θανά­τους, ανα­κοί­νω­σε ο Renato Sales στην διάρ­κεια διά­σκε­ψης για την ένο­πλη βία που οργά­νω­σε το Εθνι­κό Αυτό­νο­μο Πανε­πι­στή­μιο του Μεξι­κού στις 6–11.

-Το 2006, το έτος που άρχι­σε ο λεγό­με­νος «πόλε­μος ενα­ντί­ον των ναρ­κω­τι­κών», τρεις από τις δέκα ανθρω­πο­κτο­νί­ες προ­ερ­χό­ταν από πυρο­βό­λα όπλα. Σήμε­ρα είναι επτά στις δέκα, δηλώ­νει και συνεχίζει.

«Στις ΗΠΑ υπάρ­χουν τα περισ­σό­τε­ρα ιδιω­τι­κά πυρο­βό­λα όπλα στον κόσμο. Έχει περισ­σό­τε­ρα όπλα από τους κατοί­κους της, πάνω από 300 εκα­τομ­μύ­ρια όπλα».

Εν τω μετα­ξύ, οι ΗΠΑ αντι­στέ­κε­ται ακό­μη περισ­σό­τε­ρο σε περιο­ρι­σμούς ή πιό αυστη­ρές απαι­τή­σεις για την κατο­χή όπλων.

mexico

«Όπλα, παρά­νο­μο χρή­μα, ανθρώ­πι­νη δια­κί­νη­ση για πορ­νεία όπως και ναρ­κω­τι­κά χρη­σι­μο­ποιούν τα ίδια σημεία διέ­λευ­σης των συνό­ρων χωρίς ουσια­στι­κό έλεγ­χο. Η ΗΠΑ ζητά εμείς να τους υπο­στη­ρί­ξου­με στην πολι­τι­κή τους για τη μετα­νά­στευ­ση και εμείς ζητά­με από αυτούς την υπο­στή­ρι­ξη τους για την δική μας πολι­τι­κή για τα όπλα», δήλω­σε ο Renato Sales. «Είναι ειρω­νι­κό, αλλά είναι πολύ πιο εύκο­λο να πάει και να αγο­ρά­σει κανείς ένα όπλο μεγά­λου δια­με­τρή­μα­τος από ότι σιρό­πι για το βήχα: για να αγο­ρά­σει το σιρό­πι χρειά­ζε­στε ιατρι­κή συντα­γή και για ένα όπλο, τίποτα»

Ο συν­δια­σμός τρε­λών που κυκλο­φο­ρούν ελεύ­θε­ροι χωρίς περί­θαλ­ψη και η ευκο­λία από­κτη­σης όπλου έχει αυτά τα απο­τε­λέ­σμα­τα στην καθημερινότητα.

Δεν είναι ανε­ξή­γη­το. Τα ίδια κάνει και η κυβέρ­νη­ση τους. Σκο­τώ­νει κάθε μέρα αθώ­ους σε όλες τις γωνιές της γης. Στη­ρί­ζει δολο­φό­νους κυβερ­νή­τες, δικτά­το­ρες, πρί­γκη­πες και βασι­λιά­δες. Ιδιαί­τε­ρα με τον σημε­ρι­νό Πρό­ε­δρο που θέλει να σκο­τώ­νει δημο­σιο­γρά­φους, μετα­νά­στες, όλους όσους αντι­δρούν. Όσοι δια­φω­νούν στα σχέ­δια θέλουν σκό­τω­μα! Και αφού δεν υπάρ­χει αντί­πα­λος σκο­τώ­νο­νται μετα­ξύ τους.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο