Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ — Ερευνα: Πάνω από το ένα τρίτο των ασθενών με κορωνοϊό παρουσίασε προβλήματα στα νεφρά

Περισ­σό­τε­ρο από το ένα τρί­το των ασθε­νών με κορω­νο­ϊό που νοση­λεύ­θη­καν σε νοσο­κο­μεία της Νέας Υόρ­κης εμφά­νι­σαν σοβα­ρές βλά­βες στα νεφρά και σχε­δόν το 15% εξ αυτών χρειά­στη­κε να υπο­βλη­θεί σε αιμο­κά­θαρ­ση, ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα Αμε­ρι­κα­νοί ερευνητές.

Η έρευ­να διε­νερ­γή­θη­κε από μια ομά­δα στα νοσο­κο­μεία του ομί­λου Northwell Health, του μεγα­λύ­τε­ρου στην πολι­τεία της Νέας Υόρκης.

«Από τους 5.449 πρώ­τους ασθε­νείς που εισή­χθη­σαν, το 36,6% παρου­σί­α­σε σοβα­ρές βλά­βες στα νεφρά», επε­σή­μα­νε ο δρ Κινάρ Τζα­βέ­ρι που συμ­με­τεί­χε στη σύντα­ξη της έρευ­νας, η οποία δημο­σιεύ­θη­κε στο επι­στη­μο­νι­κό περιο­δι­κό Kidney International.

Από τους ασθε­νείς αυτούς ένα ποσο­στό 14,3% χρειά­στη­κε να υπο­βλη­θεί σε αιμο­κά­θαρ­ση, πρό­σθε­σε ο Τζαβέρι.

Η έρευ­να αυτή είναι η μεγα­λύ­τε­ρη που έχει πραγ­μα­το­ποι­η­θεί μέχρι στιγ­μής για τις επι­πτώ­σεις της covid-19 στα νεφρά των ασθενών.

Σε αρκε­τά νοσο­κο­μεία έχει παρα­τη­ρη­θεί αύξη­ση των ποσο­στών νεφρι­κής ανε­πάρ­κειας μετα­ξύ των ασθε­νών με κορωνοϊό.

Ο Τζα­βέ­ρι και οι συνά­δελ­φοί του, αφού εξέ­τα­σαν τα ιατρι­κά αρχεία 5.449 ασθε­νών με covid-19 που νοση­λεύ­θη­καν από την 1η Μαρ­τί­ου ως τις 5 Απρι­λί­ου στα νοσο­κο­μεία του ομί­λου, κατέ­λη­ξαν στο συμπέ­ρα­σμα ότι η νεφρι­κή ανε­πάρ­κεια παρου­σιά­ζε­ται νωρίς, με το 37,3% των ασθε­νών να φτά­νουν στο νοσο­κο­μείο ήδη με σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα στα νεφρά ή να παρου­σιά­ζουν νεφρι­κή ανε­πάρ­κεια τις πρώ­τες 24 ώρες της νοση­λεί­ας τους.

Σε πολ­λές περι­πτώ­σεις η νεφρι­κή ανε­πάρ­κεια παρου­σια­ζό­ταν όταν οι ασθε­νείς χρειά­ζο­νταν ανα­πνευ­στή­ρα, σημεί­ω­σε ο Τζαβέρι.

Από τους 1.000 ασθε­νείς που χρειά­στη­καν ανα­πνευ­στή­ρα, περί­που το 90% παρου­σί­α­σε σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα στα νεφρά. Συγκρι­τι­κά το 21,5% των 925 ασθε­νών που παρου­σί­α­σε νεφρι­κή ανε­πάρ­κεια δεν χρειά­στη­κε αναπνευστήρα.

Κάποιοι ασθε­νείς παρου­σί­α­ζαν νεφρι­κή ανε­πάρ­κεια καθώς επι­δει­νω­νό­ταν η γενι­κό­τε­ρη κατά­στα­ση της υγεί­ας τους, συμ­φω­να με τον Τζαβέρι.

«Δεν αφο­ρά συγκε­κρι­μέ­να την covid-19, έχει σχέ­ση περισ­σό­τε­ρο με το πόσο βαριά άρρω­στοι είναι», σχολίασε.

Παρό­λα αυτά γνω­ρί­ζο­ντας το ποσο­στό των ασθε­νών με covid-19 που ενδέ­χε­ται να παρου­σιά­σουν νεφρι­κή ανε­πάρ­κεια, τα νοσο­κο­μεία θα μπο­ρέ­σουν να προ­γραμ­μα­τί­σουν καλύ­τε­ρα τον εξο­πλι­σμό και το προ­σω­πι­κό που θα χρειαστούν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο