Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ Ετοιμάζουν κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Κίνα

Με ξεκά­θα­ρο τρό­πο ανα­δει­κνύ­ε­ται το γεγο­νός ότι η κυβέρ­νη­ση του Τζο Μπάι­ντεν έχει ως προ­τε­ραιό­τη­τα την αντι­με­τώ­πι­ση της Κίνας, σε όλα τα επί­πε­δα και χρη­σι­μο­ποιώ­ντας όλα τα δια­θέ­σι­μα μέσα και όλους τους «συνο­δοι­πό­ρους» που μπο­ρεί να διασφαλίσει.

Με επι­κε­φα­λής τον ίδιο τον Τζο Μπάι­ντεν, τις τελευ­ταί­ες ώρες, η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση ξεδι­πλώ­νει επα­φές και σχέ­δια στην κατεύ­θυν­ση της αντι­με­τώ­πι­σης του Πεκί­νου, που όπως ανα­φέ­ρε­ται και σε έκθε­ση της Επι­τρο­πής Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων της αμε­ρι­κα­νι­κής Γερου­σί­ας απο­τε­λεί «τον κορυ­φαίο στρα­τη­γι­κό αντα­γω­νι­στή τους, παρό­λο που εξα­κο­λου­θεί να ανα­ζη­τά τρό­πους συνεργασίας».

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν — Σι

Η αρχή έγι­νε με την τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία που είχε ο Τζο Μπάι­ντεν χθες Τετάρ­τη, για πρώ­τη φορά αφό­του ανέ­λα­βε τα καθή­κο­ντά του, με τον κινέ­ζο ομό­λο­γό του Σι Τζιν­πίνγκ, στον οποίο, σύμ­φω­να με τα όσα μετα­δί­δουν αμε­ρι­κα­νι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, εξέ­φρα­σε την ανη­συ­χία του για την κατά­στα­ση στο Χονγκ Κονγκ και τη μετα­χεί­ρι­ση της μου­σουλ­μα­νι­κής μειο­νό­τη­τας των Ουι­γού­ρων.

Κατά τη διάρ­κεια της συν­διά­λε­ξης αυτής, η οποία έγι­νε τρεις εβδο­μά­δες αφό­του ανέ­λα­βε την προ­ε­δρία, ο Μπάι­ντεν εξέ­φρα­σε τη «βαθιά ανη­συ­χία» του για τις πρα­κτι­κές του Πεκί­νου στο πεδίο της οικο­νο­μί­ας, τις οποί­ες χαρα­κτή­ρι­σε «άδι­κες» και «εξα­να­γκα­στι­κές», για την κατα­στο­λή στο Χονγκ Κονγκ, για τις «παρα­βιά­σεις των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των» στη Σιν­τζιάνγκ, και την ολο­έ­να «πιο επι­θε­τι­κή στά­ση» της Κίνας ένα­ντι της Ταϊ­βάν, σύμ­φω­να με δελ­τίο Τύπου των υπη­ρε­σιών του.

Οι δύο ηγέ­τες συζή­τη­σαν επί­σης σχε­τι­κά με την παν­δη­μία του νέου κορο­νοϊ­ού και για τις «κοι­νές προ­κλή­σεις» που εγεί­ρουν η παγκό­σμια υγειο­νο­μι­κή ασφά­λεια και η κλι­μα­τι­κή αλλαγή.

Σύμ­φω­να με την κινε­ζι­κή κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση, ο Σι ανέ­φε­ρε στον αμε­ρι­κα­νό ομό­λο­γό του ότι η σύγκρου­ση των δύο χωρών θα ήταν κατα­στρο­φι­κή και για τις δυο και εξέ­φρα­σε την ελπί­δα ότι θα μπο­ρέ­σουν να δημιουρ­γη­θούν δίαυ­λοι επι­κοι­νω­νί­ας ώστε να απο­φεύ­γο­νται παρα­νο­ή­σεις και λαθε­μέ­νες κρί­σεις. Ακό­μη, είπε πως ελπί­ζει ότι η Ουά­σιγ­κτον θα χει­ρι­στεί με προ­σο­χή ζητή­μα­τα που άπτο­νται της εθνι­κής κυριαρ­χί­ας και της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας της Κίνας, όπως για παρά­δειγ­μα τη σχέ­ση της με την Ταϊ­βάν, την κατά­στα­ση στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιντζιάνγκ.

Συγκροτήθηκε «ομάδα εργασίας» στο Πεντάγωνο για την Κίνα

Παράλ­λη­λα, ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα τη συγκρό­τη­ση στο Πεντά­γω­νο μιας «ομά­δας εργα­σί­ας» που θα ανα­λά­βει να επε­ξερ­γα­στεί τη στρα­τη­γι­κή που θα υιο­θε­τη­θεί απέ­να­ντι στην Κίνα.

Ο στό­χος είναι να καθο­ρι­στεί η απα­ραί­τη­τη στρα­τιω­τι­κή στά­ση στον Ειρη­νι­κό για να αντι­με­τω­πι­στούν οι εδα­φι­κές φιλο­δο­ξί­ες του Πεκί­νου, να ανα­πτυ­χθεί η συνερ­γα­σία με τους συμ­μά­χους, αλλά και να καθο­ρι­στεί το είδος των σχέ­σε­ων που οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν με τον κινε­ζι­κό στρα­τό ή ακό­μη το είδος του εξο­πλι­σμού που πρέ­πει να ανα­πτυ­χθεί ή όχι.

«Αυτή η ομά­δα εργα­σί­ας θα δου­λέ­ψει γρή­γο­ρα για να μας επι­τρέ­ψει να απο­φα­σί­σου­με μια στα­θε­ρή κατεύ­θυν­ση σε θέμα­τα που σχε­τί­ζο­νται με την Κίνα», είπε ο Μπάι­ντεν κατά τη διάρ­κεια της πρώ­της του επί­σκε­ψης στο Πεντά­γω­νο. «Αυτό θα χρεια­στεί προ­σπά­θεια από το σύνο­λο της κυβέρ­νη­σης, συνερ­γα­σία μετα­ξύ των δύο κομ­μά­των στο Κογκρέ­σο και ισχυ­ρές συμ­μα­χί­ες και εται­ρι­κές σχέ­σεις», πρό­σθε­σε και συμπλή­ρω­σε ότι «έτσι θα μπο­ρέ­σου­με να απα­ντή­σου­με στις προ­κλή­σεις που θέτει η Κίνα».

Η συγκε­κρι­μέ­νη ομά­δα απο­τε­λεί­ται από 15 πολι­τι­κούς και στρα­τιω­τι­κούς συμ­βού­λους και θα έχει στη διά­θε­σή της τέσ­σε­ρις μήνες για να παρου­σιά­σει τις συστά­σεις της στον υπουρ­γό Άμυ­νας Λόιντ Όστιν. Της ομά­δας θα προ­ε­δρεύ­ει ένας πρώ­ην διπλω­μα­τι­κός σύμ­βου­λος του Μπάι­ντεν, ειδι­κός για την Κίνα, ο ‘Ελι Ράτ­νερ.

5G USA China

Συνάντηση διπλωματών ΗΠΑ — Ταϊβάν

Η Ταϊ­βάν και οι ΗΠΑ πραγ­μα­το­ποί­η­σαν την πρώ­τη επί­ση­μη συνά­ντη­σή τους στην Ουά­σιγ­κτον, υπό τη νέα κυβέρ­νη­ση του προ­έ­δρου Τζο Μπάι­ντεν, με την ‑de facto- πρε­σβευ­τή της Ταϊ­πέι στην Ουά­σιγ­κτον να καλεί υψη­λό­βαθ­μο αξιω­μα­τού­χο του αμε­ρι­κα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Εξωτερικών.

Η ‑de facto- πρε­σβευ­τής της Ταϊ­βάν στην Ουά­σιγ­κτον Χσιάο Μπι-κιμ δήλω­σε ότι συνα­ντή­θη­κε χθες, Τετάρ­τη, με τον υπη­ρε­σια­κό υπουρ­γό των ΗΠΑ για τα Ζητή­μα­τα της Ανα­το­λι­κής Ασί­ας και του Ειρη­νι­κού Σουνγκ Κιμ.

«Είχα σήμε­ρα μία καλή συνά­ντη­ση με τον υπη­ρε­σια­κό ΥΠΕΞ για την Ασία και τον Ειρη­νι­κό Κιμ και την ικα­νή ομά­δα του. Στη διάρ­κειά της, καλύ­ψα­με αρκε­τά θέμα­τα διμε­ρούς ενδια­φέ­ρο­ντος, που αντα­να­κλούν τη δυνα­τή και ευρεία σχέ­ση μας», έγρα­ψε η ίδια σε μία ανάρ­τη­σή της στο «Twitter».

Το γρα­φείο της Διεύ­θυν­σης Ζητη­μά­των της Ανα­το­λι­κής Ασί­ας και Ειρη­νι­κού ανάρ­τη­σε στο «Twitter» μία φωτο­γρα­φία της Χσιάο και του Κιμ, στην οποία η Χσιάο στέ­κο­νταν δίπλα στον Κιμ, ενώ και οι δύο φορού­σαν μάσκες.

«Οι ΗΠΑ εμβα­θύ­νουν τις σχέ­σεις τους με την Ταϊ­βάν, μία δημο­κρα­τία με ηγε­τι­κή θέση και ένα σημα­ντι­κό συνερ­γά­τη στην οικο­νο­μία και την ασφά­λεια», όπως ανα­φέρ­θη­κε στην ίδια ανάρ­τη­ση του αμε­ρι­κα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Εξωτερικών.

Στο επίκεντρο και τα νησιά Σενκάκου (Ντιαόγιου)

Ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Άντο­νι Μπλίν­κεν συνο­μί­λη­σε χθες, Τετάρ­τη, με τον Ιάπω­να ομό­λο­γό του Τοσι­μί­τσου Μοτέ­γκι.

Οι δύο υπουρ­γοί των Εξω­τε­ρι­κών εξέ­φρα­σαν την ανη­συ­χία τους σχε­τι­κά «με την κλι­μα­κού­με­νη κινε­ζι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα» γύρω από τα νησιά Σεν­κά­κου (Ντια­ό­γιου), όπως ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή του ο εκπρό­σω­πος του αμε­ρι­κα­νι­κού υπουρ­γεί­ου των Εξω­τε­ρι­κών Νεντ Πράις.

Στην Ανα­το­λι­κή Σινι­κή Θάλασ­σα, η Κίνα διεκ­δι­κεί μία συστά­δα ακα­τοί­κη­των νησιών που τελούν υπό ιαπω­νι­κή διοί­κη­ση, τα οποία ονο­μά­ζο­νται Σεν­κά­κου στην Ιαπω­νία και Ντια­ό­γιου στην Κίνα — Η δια­μά­χη αυτή επι­βα­ρύ­νει εδώ και χρό­νια τις διμε­ρείς σχέσεις.


(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο