Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Η κούρσα γίνεται ολοένα πιο αμφίρροπη στις πολιτείες-κλειδιά — Ο Τραμπ απειλεί με δίκες

Καθώς η κατα­μέ­τρη­ση των ψήφων σε πολι­τεί­ες-κλει­διά των ΗΠΑ συνε­χί­ζε­ται, οι δια­φο­ρές μικραίνουν.

Κατά τα πιο πρό­σφα­τα δεδο­μέ­να, ο Ρεπου­μπλι­κά­νος πρό­ε­δρος χάνει έδα­φος στην Πεν­σιλ­βά­νια, πολι­τεία με μεγά­λο πλη­θυ­σμό και έπα­θλο 20 εκλέ­κτο­ρες. Ο Ντό­ναλντ Τραμπ προη­γεί­ται με λιγό­τε­ρες από 50.000 ψήφους και κάθε νέα ψήφος που προ­στί­θε­ται μοιά­ζει να μειώ­νει κι άλλο τη διαφορά.

Στην Αρι­ζό­να αντί­θε­τα είναι ο Δημο­κρα­τι­κός υπο­ψή­φιος αυτός που βλέ­πει το προ­βά­δι­σμα του να συρ­ρι­κνώ­νε­ται, αν και όχι τόσο δρα­στι­κά. Στην πολι­τεία αυτή (11 εκλέ­κτο­ρες), ο Τζο Μπάι­ντεν προη­γεί­ται με περί­που 46.000 ψήφους.

Στην Τζόρ­τζια, το απο­τέ­λε­σμα μοιά­ζει περισ­σό­τε­ρο με στρί­ψι­μο νομί­σμα­τος: τους δύο αντι­πά­λους χωρί­ζουν 2.500 ψήφοι.

Στη Νεβά­δα, όπου τα δεδο­μέ­να δεν ανα­νε­ώ­νο­νται συνε­χώς, ο Μπάι­ντεν προη­γεί­ται με 11.400 ψήφους. Στην πολι­τεία αυτή δια­κυ­βεύ­ο­νται 6 εκλέ­κτο­ρες, που ενδέ­χε­ται να ανοί­ξουν στον Δημο­κρα­τι­κό υπο­ψή­φιο την πόρ­τα του Λευ­κού Οίκου.

Ο Τραμπ επιμένει πως είναι ο νικητής αν μετρηθούν μόνο οι «νόμιμες» ψήφοι

Ο Ρεπου­μπλι­κά­νος πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ δήλω­σε το βρά­δυ της Πέμ­πτης στον Λευ­κό Οίκο ότι οι αντί­πα­λοί του προ­σπα­θούν να του «κλέ­ψουν» την εκλο­γι­κή του νίκη, χωρίς να παρου­σιά­σει κάποια από­δει­ξη γι’ αυτό, την ώρα που η συνε­χι­ζό­με­νη κατα­μέ­τρη­ση των ψήφων δεί­χνει πως ο Δημο­κρα­τι­κός Τζο Μπάι­ντεν πλη­σιά­ζει στην επικράτηση.

«Αν μετρη­θούν οι νόμι­μες ψήφοι, κερ­δί­ζω με ευκο­λία», υπο­στή­ρι­ξε ο Τραμπ, που έκα­νε δηλώ­σεις από τον Λευ­κό Οίκο, σπεύ­δο­ντας να συμπλη­ρώ­σει πως η συνέ­χι­ση της κατα­μέ­τρη­σης του δεί­χνει ότι δια­πράτ­τε­ται «νοθεία», στο πλαί­σιο της προ­σπά­θειας των αντι­πά­λων του να του «κλέ­ψουν» τον θρίαμβο.

«Δεν μπο­ρού­με να επι­τρέ­ψου­με σε κανέ­ναν να φιμώ­σει τους ψηφο­φό­ρους μας και να κατα­σκευά­σει απο­τε­λέ­σμα­τα» πρό­σθε­σε και έκα­νε λόγο περί «εξα­φά­νι­σης», «ως εκ θαύ­μα­τος» και «μυστι­κά» των ψήφων των υπο­στη­ρι­κτών του.

«Προ­σπα­θούν να νοθεύ­σουν τις εκλο­γές και δεν μπο­ρού­με να το αφή­σου­με αυτό να γίνει», επα­νέ­λα­βε. Κατη­γό­ρη­σε ορι­σμέ­νες πόλεις για «δια­φθο­ρά» και κατήγ­γει­λε ότι εργα­ζό­με­νοι και εκλο­γι­κοί αντι­πρό­σω­ποι σε αυτές δια­πράτ­τουν εσκεμ­μέ­να νοθεία και κατα­με­τρούν ψήφους που κατα­τέ­θη­καν «παρά­νο­μα». Υπο­στή­ρι­ξε ακό­μη πως τα «μεγά­λα μέσα ενη­μέ­ρω­σης», «το χρή­μα» και «οι μεγά­λες εται­ρεί­ες τεχνο­λο­γί­ας» είναι όλοι ενα­ντί­ον του και υπέρ των Δημο­κρα­τι­κών, αλλά παρά τις «επεμ­βά­σεις» τους, το «μπλε κύμα» που προ­έ­βλε­παν οι «ψευ­δείς δημο­σκο­πή­σεις» δεν ήρθε.

«Θα έχου­με πολ­λές δίκες», προει­δο­ποί­η­σε, θα ακο­λου­θη­θεί ο δρό­μος «των νομι­κών δια­δι­κα­σιών (…). Σε τελευ­ταία ανά­λυ­ση, έχω την αίσθη­ση πως θα απο­φα­σί­σουν οι δικα­στές» για το ποιος είναι ο νικη­τής των προ­ε­δρι­κών εκλογών.

Ο Τραμπ, που είχε ήδη αυτο­α­να­κη­ρυ­χθεί νικη­τής αργά το βρά­δυ της Τρί­της προς Τετάρ­τη, δεν μοιά­ζει να έχει διά­θε­ση να ανα­γνω­ρί­σει τη δια­φαι­νό­με­νη νίκη του αντι­πά­λου του.

Ωστό­σο ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος μοιά­ζει να είναι ολο­έ­να πιο απο­μο­νω­μέ­νος στο Ρεπου­μπλι­κα­νι­κό κόμ­μα, καθώς η κατα­μέ­τρη­ση των ψήφων συνε­χί­ζε­ται σε αρκε­τές πολι­τεί­ες, παρά τις προ­σφυ­γές της ομά­δας των δικη­γό­ρων του για να σταματήσει.

Ο πρεσβύτερος γιος του Τραμπ καλεί τον πατέρα του να εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο»

Ο Ντό­ναλντ Τραμπ τζού­νιορ παρό­τρυ­νε χθες Τετάρ­τη τον πατέ­ρα του, τον Ρεπου­μπλι­κά­νο πρό­ε­δρο των ΗΠΑ, να εξα­πο­λύ­σει «ολο­κλη­ρω­τι­κό πόλε­μο» ενα­ντί­ον της εκλο­γι­κής «νοθεί­ας» που δια­πράτ­τε­ται, κατ’ αυτόν, στην κατα­μέ­τρη­ση των ψήφων που κατα­τέ­θη­καν στις εκλο­γές της 3ης Νοεμβρίου.

«Το καλύ­τε­ρο για το μέλ­λον της Αμε­ρι­κής» είναι ο πρό­ε­δρος Τραμπ να «κηρύ­ξει ολο­κλη­ρω­τι­κό πόλε­μο γι’ αυτές τις εκλο­γές και να απο­κα­λύ­ψει όλη τη νοθεία, την κλε­ψιά, τους νεκρούς/ετεροδημότες ψηφο­φό­ρους, όλα αυτά που γίνο­νται εδώ και υπερ­βο­λι­κά πολύ και­ρό», υπο­στή­ρι­ξε ο Ντό­ναλντ Τραμπ ο νεό­τε­ρος σε ανάρ­τη­σή του στον ιστό­το­πο κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης Twitter. «Είναι και­ρός να καθα­ρί­σου­με αυτό το χάος και να στα­μα­τή­σου­με να μοιά­ζου­με με μπα­να­νία», πρό­σθε­σε ο ίδιος.

Η δια­χεί­ρι­ση του Twitter τοπο­θέ­τη­σε σύντο­μα ειδι­κή σήμαν­ση στο μήνυ­μα αυτό του Τραμπ τζού­νιορ, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας το περιε­χό­με­νό του «αμφι­σβη­τού­με­νο» και «παρα­πλα­νη­τι­κό».

belogiannis ploumpidis banner

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο