Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Κάθε ημέρα περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώνονται και περισσότεροι από 200 τραυματίζονται από πυροβόλα όπλα

Σε ένα πάρ­τι, μπρο­στά από ένα μπαρ, στη διάρ­κεια μιας συναυ­λί­ας: δεκά­δες άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν αυτό το σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο στις ΗΠΑ από σφαί­ρες, με τις ανθρω­πο­κτο­νί­ες να παρα­μέ­νουν σε πολύ υψη­λά επί­πε­δα. Το ένα περι­στα­τι­κό δια­δέ­χε­ται το άλλο. Μόλις χτες Δευ­τέ­ρα του­λά­χι­στον 5 άνθρω­ποι βρέ­θη­καν νεκροί έπει­τα από περι­στα­τι­κό με πυρο­βο­λι­σμούς στο Ουέστ Τζέ­φερ­σον, ένα προ­ά­στιο της πρω­τεύ­ου­σας και μεγα­λύ­τε­ρης πόλης του Οχάιο Κολόμπους.

Οι ανθρω­πο­κτο­νί­ες στις μεγά­λες πόλεις των ΗΠΑ σημεί­ω­σαν άνο­δο σε ποσο­στό 30% το 2020, με τη χρο­νιά αυτή να να είναι μια από τις πιο αιμα­τη­ρές τα τελευ­ταία 25 χρό­νια, εξαι­τί­ας πολ­λών παραγόντων.

Το πρώ­το τρί­μη­νο του 2021 παρα­τη­ρή­θη­κε άνο­δος 24% στις ανθρω­πο­κτο­νί­ες σε σχέ­ση με την ίδια περί­ο­δο το 2020, σύμ­φω­να με έρευ­να του Council on criminal justice (CCJ) που αφο­ρού­σε τις 34 μεγα­λύ­τε­ρες πόλεις των ΗΠΑ.

“Η άνο­δος αυτή, που είναι μεγα­λύ­τε­ρη από την κανο­νι­κή επο­χι­κή, είναι ιδιαί­τε­ρα ανη­συ­χη­τι­κή”, υπο­γραμ­μί­ζουν οι συντά­κτες της έρευνας.

Μάλι­στα η τάση αυτή φαί­νε­ται να επι­δει­νώ­νε­ται καθώς βελ­τιώ­νε­ται ο και­ρός και πραγ­μα­το­ποιού­νται περισ­σό­τε­ρες εκδη­λώ­σεις σε εξω­τε­ρι­κούς χώρους μετά και την άρση των περιο­ρι­σμών που είχαν επι­βλη­θεί λόγω της covid-19.

Κάθε ημέ­ρα περισ­σό­τε­ροι από 100 άνθρω­ποι σκο­τώ­νο­νται και περισ­σό­τε­ροι από 200 τραυ­μα­τί­ζο­νται από πυρο­βό­λα όπλα. Τα περι­στα­τι­κά αυτού του σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου προ­στί­θε­νται σε αυτή την πλη­γή”, σχο­λί­α­σαν οι οργα­νώ­σεις Everytown και Moms demand Action, που μάχο­νται για την αυστη­ρο­ποί­η­ση της νομο­θε­σί­ας περί οπλοκατοχής.

“Ραγίζει η καρδιά μου”

Περισ­σό­τε­ροι από 12 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν από την Παρα­σκευή ως την Κυρια­κή μόνο στο Σικά­γο, ανά­με­σά τους και ένας 15χρονος ο οποί­ος σκο­τώ­θη­κε στη βερά­ντα του σπι­τιού του και άλλοι σε πάρκα.

Στη Νότια Καρο­λί­να ένα 14χρονο κορί­τσι σκο­τώ­θη­κε στη διάρ­κεια μυστι­κής συναυ­λί­ας όταν υπό αδιευ­κρί­νι­στες ακό­μη συν­θή­κες ξέσπα­σε μια αντι­πα­ρά­θε­ση η οποία οδή­γη­σε στην ανταλ­λα­γή πυροβολισμών.

“Ραγί­ζει η καρ­διά μου στην ιδέα ότι δεν θα ξανα­δώ το μήνυ­μα ‘Μπα­μπά, σε αγα­πώ’”, δήλω­σε χθες Δευ­τέ­ρα ο πατέ­ρας του κορι­τσιού, ο Ρόναλντ Σμιθ, σε ανοι­κτή επι­στο­λή του προς τα τοπι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης. “Οι φονι­κοί πυρο­βο­λι­σμοί δεν συμ­βαί­νουν μόνο σε φτω­χές γει­το­νιές. Η βία και/ή η άγνοια δεν επι­κε­ντρώ­νο­νται σε ένα σημείο ή σε κάποιες κοι­νό­τη­τες”, πρόσθεσε.

Πραγ­μα­τι­κά, από την αύξη­ση των ανθρω­πο­κτο­νιών, σε επί­πε­δα πρω­τό­γνω­ρα μετά τη δεκα­ε­τία του 1990, δεν έχει γλι­τώ­σει καμία πόλη. Μικρές και μεγά­λες, δημο­κρα­τι­κές ή ρεπου­μπλι­κα­νι­κές, όλες έχουν επη­ρε­α­στεί, τόνι­σε ο Άσερ.

Σύμ­φω­να με τον ίδιο, αυτό κατα­δει­κνύ­ει ότι οι μεταρ­ρυθ­μί­σεις στην αστυ­νο­μία τις οποί­ες υιο­θέ­τη­σαν κάποιες πόλεις μετά τις μεγά­λες δια­δη­λώ­σεις του περ­σι­νού καλο­και­ριού δεν ευθύ­νο­νται για την επι­δεί­νω­ση της κατά­στα­σης, παρά τα όσα είχε ισχυ­ρι­στεί ο τέως πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ και οι υπο­στη­ρι­κτές του.

“Δεν υπάρ­χει απλή εξή­γη­ση”, επέμεινε.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο