Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: «Κάτω τα χέρια από το σώμα μας!»: Χιλιάδες διαδηλωτές στις αμερικανικές πόλεις για την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση

«Κάτω τα χέρια από το σώμα μας!»: δεκά­δες χιλιά­δες άνθρω­ποι δια­δη­λώ­νουν στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες για να υπε­ρα­σπι­σθούν το δικαί­ω­μα στην άμβλω­ση, που απει­λεί­ται από το Ανώ­τα­το δικα­στή­ριο που φαί­νε­ται έτοι­μο να οπι­σθο­δρο­μή­σει μισό αιώ­να μετά την ιστο­ρι­κή από­φα­ση για την προ­στα­σία της άμβλωσης.

Περί τις 450 δια­δη­λώ­σεις οργα­νώ­θη­καν σήμε­ρα σε ολό­κλη­ρη την χώρα, οι μεγα­λύ­τε­ρες ανά­με­σά τους, στην Ουά­σινγ­κτον, την Νέα Υόρ­κη, το Σικά­γο, το Οστιν, το Λος Αντζελες.

Οι δια­δη­λω­τές κρα­τού­σαν ροζ πλα­κάτ που έγρα­φαν «Κάτω τα χέρια από το σώμα μας!» φωνά­ζο­ντας «Το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο θέλει να σκο­τώ­σει τις γυναί­κες», «Κάντε άμβλω­ση στο Δικα­στή­ριο», ενώ μεγά­λα πανώ έγρα­φαν «Δικά μας τα σώμα­τα, δικές μας οι αμβλώσεις».

Στην Ουά­σινγ­κτον, η πορεία επρό­κει­το να κατα­λή­ξει μπρο­στά στην έδρα του Ανω­τά­του Δικα­στη­ρί­ου. Στην Νέα Υόρ­κη επι­κε­φα­λής της πορεί­ας τέθη­καν οι δημο­κρα­τι­κοί γερου­σια­στές Τσακ Σού­μερ και Κίρ­στεν Γκί­λι­μπραντ, καθώς και η γενι­κή εισαγ­γε­λέ­ας της πόλης Λετί­σια Τζέιμς και ο δήμαρ­χος Ερικ Ανταμς.

Αν και υπο­στη­ρί­ζε­ται από την πλειο­ψη­φία του πλη­θυ­σμού, σύμ­φω­να με τις πρό­σφα­τες δημο­σκο­πή­σεις, το δικαί­ω­μα στην άμβλω­ση είναι ένα θέμα που διχά­ζει μετά την ιστο­ρι­κή από­φα­ση Roe v. Wade του 1973 που προ­στα­τεύ­ει το δικαί­ω­μα των Αμε­ρι­κα­νί­δων στην δια­κο­πή της κύησης.

Το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο, οι έξι από τους εννέα δικα­στές του οποί­ου είναι από συντη­ρη­τι­κοί έως ακραία συντη­ρη­τι­κοί χάρις στους μοι­ραί­ους διο­ρι­σμούς της περιό­δου Τραμπ που ανέ­τρε­ψαν την ισορ­ρο­πία, ετοι­μά­ζε­ται να δυνα­μι­τί­σει τον Ιού­νιο το δικαί­ω­μα στην άμβλω­ση, όπως απο­κά­λυ­ψε στις αρχές του Μαΐ­ου το Politico δημο­σιεύ­ο­ντας σχέ­διο από­φα­σης, το οποίο, αν υιο­θε­τη­θεί, θα δώσει στις αμε­ρι­κα­νι­κές πολι­τεί­ες το δικαί­ω­μα να απα­γο­ρεύ­σουν την άμβλωση.

Η από­φα­σή του ανα­μέ­νε­ται στο τέλος του Ιου­νί­ου και θα αφο­ρά νόμο της πολι­τεί­ας του Μισι­σί­πι που περιο­ρί­ζει τις νόμι­μες προ­θε­σμί­ες για την δια­κο­πή της κύη­σης. Οι προ­θε­σμί­ες αυτές είναι ήδη περιο­ρι­σμέ­νες σε 23 αμε­ρι­κα­νι­κές πολι­τεί­ες και 20 συντη­ρη­τι­κές πολι­τεί­ες έχουν ήδη δεσμευ­θεί ότι θα απα­γο­ρεύ­σουν την άμβλω­ση, ορι­σμέ­νες από αυτές ακό­μη και σε περί­πτω­ση αιμο­μι­ξί­ας ή βιασμού.

Αυτό θα ανα­γκά­σει τις γυναί­κες να ταξι­δεύ­ουν σε από­στα­ση πολ­λών χιλιά­δων χιλιο­μέ­τρων για να προ­χω­ρή­σουν σε δια­κο­πή κύησης.

Οι Δημο­κρα­τι­κοί του Κον­γκρέ­σου έχουν υπο­σχε­θεί να προ­στα­τεύ­σουν το δικαί­ω­μα στην άμβλω­ση στις πολι­τεί­ες όπου έχουν την πλειοψηφία.

Η Βου­λή των Αντι­προ­σώ­πων ψήφι­σε το φθι­νό­πω­ρο νόμο που εγγυά­ται την πρό­σβα­ση στην άμβλω­ση σε ολό­κλη­ρη την χώρα, αλλά το νομο­σχέ­διο κατα­ψη­φί­σθη­κε στην Γερου­σία όπου οι Δημο­κρα­τι­κοί δεν δια­θέ­τουν την ανα­γκαία πλειοψηφία.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο