Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: «Καινοτομίες» στην αντεργατική επίθεση

«Βου­τώ­ντας» στο αστεί­ρευ­το αντερ­γα­τι­κό οπλο­στά­σιό της, η μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία στις ΗΠΑ ανα­σύ­ρει και «εκσυγ­χρο­νί­ζει» εργα­λεία για να δια­σφα­λί­ζει την έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης των εργαζομένων.

Σε ένα τέτοιο πλαί­σιο, καθώς οι άθλιες συν­θή­κες εργα­σί­ας σε πολ­λούς κλά­δους και ειδι­κό­τη­τες, η εντα­τι­κο­ποί­η­ση και τα χαμη­λά ημε­ρο­μί­σθια υπο­χρε­ώ­νουν όλο και περισ­σό­τε­ρους εργα­ζό­με­νους να υπο­βάλ­λουν παραι­τή­σεις, η εργο­δο­σία επι­χει­ρεί να τους δέσει «χει­ρο­πό­δα­ρα» απαι­τώ­ντας ούτε λίγο ούτε πολύ να «απο­ζη­μιώ­νε­ται» γι’ αυτές!

Αξιο­ποιώ­ντας μια παλιό­τε­ρη σχε­τι­κή αντερ­γα­τι­κή πρό­βλε­ψη, όλο και περισ­σό­τε­ροι εργο­δό­τες εξα­να­γκά­ζουν τους εργα­ζό­με­νους μαζί με το συμ­βό­λαιο πρό­σλη­ψης να υπο­γρά­φουν μια συμπλη­ρω­μα­τι­κή δήλω­ση που τους δεσμεύ­ει να κατα­βά­λουν «χρη­μα­τι­κή απο­ζη­μί­ω­ση» σε περί­πτω­ση παραίτησης.

Ως πρό­σχη­μα για την προ­κλη­τι­κή αξί­ω­ση προ­βάλ­λε­ται η παρο­χή «εκπαί­δευ­σης» από την εργο­δο­σία. Τα εν λόγω συμ­φω­νη­τι­κά ονο­μά­ζο­νται «Training Repayment Agreement Provisions» (με το αρκτι­κό­λε­ξο TRAP να παρα­πέ­μπει… στη λέξη παγί­δα), που σημαί­νει «Συμ­φω­νία Κατα­βο­λής Απο­ζη­μί­ω­σης για Εκπαίδευση».

Στοι­χεία του Ινστι­τού­του Cornell Survey Research ανα­φέ­ρουν ότι από το 2020, του­λά­χι­στον το 10% των εργα­ζο­μέ­νων δηλώ­νει πως έχει «δεσμευ­τεί» με μια τέτοια συμ­φω­νία, η οποία τους ανα­γκά­ζει να κατα­βάλ­λουν ακό­μα και χιλιά­δες δολά­ρια στην επι­χεί­ρη­ση σε περί­πτω­ση παραί­τη­σης, με την δικαιο­λο­γία ότι «εκπαι­δεύ­τη­καν» σε «νέα» αντι­κεί­με­να ή υπη­ρε­σί­ες. Οπως καταγ­γέλ­λε­ται από πολ­λούς εργα­ζό­με­νους, οι οποί­οι διέ­θε­ταν από πριν όλα τα πιστο­ποι­η­τι­κά επαγ­γελ­μα­τι­κής κατάρ­τι­σης, η εν λόγω «εκπαί­δευ­ση» αφο­ρά σε μια τυπι­κή επα­νά­λη­ψη πραγ­μά­των που ήδη γνώ­ρι­ζαν, ή πρα­κτι­κές οδη­γί­ες για το πολύ συγκε­κρι­μέ­νο πόστο εργα­σί­ας στην επιχείρηση.

Απολύσεις 1.000 εργαζομένων της «Microsoft»

Το ίδιο διά­στη­μα το αμε­ρι­κα­νι­κό μονο­πώ­λιο «Microsoft» απέ­λυ­σε 1.000 υπαλ­λή­λους από διά­φο­ρα τμή­μα­τα στις ΗΠΑ, σε μία ακό­μα αρνη­τι­κή εξέ­λι­ξη για τους εργα­ζό­με­νους του κλάδου.

Ηδη πολ­λές μεγά­λες αμε­ρι­κα­νι­κές εται­ρεί­ες τεχνο­λο­γί­ας, ανά­με­σά τους οι «Meta Platforms» (πρώ­ην Facebook), «Twitter» και «Snap», έχουν πραγ­μα­το­ποι­ή­σει απο­λύ­σεις και έχουν περιο­ρί­σει τις προ­σλή­ψεις τους τελευ­ταί­ους μήνες, φορ­τώ­νο­ντας στους εργα­ζό­με­νους τον «λογα­ρια­σμό» για την προ­βλε­πό­με­νη επι­κεί­με­νη οικο­νο­μι­κή ύφε­ση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η «Microsoft» είχε ανα­κοι­νώ­σει τον Ιού­λη ότι καταρ­γή­θη­κε ένας «μικρός» αριθ­μός θέσε­ων εργα­σί­ας και ότι θα αυξή­σει το ανθρώ­πι­νο δυνα­μι­κό της συν τω χρό­νω, ενώ έκα­νε λόγο για «προ­σαρ­μο­γές» στην κατα­νο­μή του δυνα­μι­κού της.

Συλλήψεις απεργών φορτηγατζήδων

Στις συλ­λή­ψεις 20 απερ­γών φορ­τη­γα­τζή­δων του Σωμα­τεί­ου Teamster προ­χώ­ρη­σαν τη Δευ­τέ­ρα οι αστυ­νο­μι­κοί στο Νιου Ιγκλαντ της Μασα­χου­σέ­της, ενώ εμπό­δι­σαν την απο­χώ­ρη­ση 100 εργα­ζο­μέ­νων από κέντρο δια­νο­μής τρο­φί­μων της αμε­ρι­κα­νι­κής εται­ρεί­ας τρο­φί­μων «Sysco Corporation», που ανα­λαμ­βά­νει τον ανε­φο­δια­σμό αλυ­σί­δων εστί­α­σης, σχο­λεί­ων, νοσο­κο­μεί­ων, κ.λπ.

Περί­που 300 οδη­γοί της εται­ρεί­ας «Sysco Corporation» ξεκί­νη­σαν από την 1η Οκτώ­βρη απερ­γία διεκ­δι­κώ­ντας καλύ­τε­ρους μισθούς και επι­δό­μα­τα. Λόγω της απερ­για­κής κινη­το­ποί­η­σης, απο­θή­κες τρο­φί­μων της εται­ρεί­ας στο Πλάιμ­πτον (νότια της Βοστό­νης) δου­λεύ­ουν με το ένα τρί­το του προσωπικού.

Απερ­γία πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε και σε παράρ­τη­μα της εται­ρεί­ας στη Νέα Υόρ­κη, με τους απερ­γούς να πετυ­χαί­νουν συμ­φω­νία για αυξή­σεις μισθών.

Παράλ­λη­λα σε απερ­γία κατέ­βη­καν 101 εργα­ζό­με­νοι στην εφη­με­ρί­δα Pittsburgh Post-Gazette ζητώ­ντας νέες Συλ­λο­γι­κές Συμβάσεις.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο