Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Κατά δύο χρόνια μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής λόγω COVID-19

Η μεγά­λη μεί­ω­ση στο μέσο προσ­δό­κι­μο ζωής στις ΗΠΑ λόγω των θανά­των εξαι­τί­ας του κορο­νοϊ­ού είναι μια μεγά­λη και ταυ­τό­χρο­να τρα­γι­κή επι­βε­βαί­ω­ση ότι τα συστή­μα­τα υγεί­ας ακό­μα και των ισχυ­ρών καπι­τα­λι­στι­κών κρα­τών είναι ανή­μπο­ρα να ανα­χαι­τί­σουν την παν­δη­μία και να σώσουν ζωές διό­τι είναι χτι­σμέ­να με τα υλι­κά της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης, του κέρ­δους και του κόστους.

Τα τρα­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα απο­τυ­πώ­νο­νται σε ανά­λυ­ση καθη­γη­τών του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νώ που κατα­γρά­φει ότι το μέσο προσ­δό­κι­μο ζωής για τον πλη­θυ­σμό των ΗΠΑ το 2020 παρου­σί­α­σε μεί­ω­ση κατά 1,8 έτη από το 2019 που ήταν 78,8 έτη, φτά­νο­ντας στα 77 έτη. Πρό­κει­ται για τη μεγα­λύ­τε­ρη πτώ­ση για περισ­σό­τε­ρα από 75 συνα­πτά χρόνια.

Τα επί­ση­μα δεδο­μέ­να θανά­των που συλ­λέ­χθη­καν στις ΗΠΑ το 2020 (CDC και NCHS), συνο­ψί­ζουν οι ιατροί της Θερα­πευ­τι­κής Κλι­νι­κής της Ιατρι­κής Σχο­λής του Εθνι­κού και Καπο­δι­στρια­κού Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών, Λίνα Πάσχου (επί­κου­ρη καθη­γή­τρια Ενδο­κρι­νο­λο­γί­ας), Θεο­δώ­ρα Ψαλ­το­πού­λου (καθη­γή­τρια Θερα­πευ­τι­κής-Επι­δη­μιο­λο­γί­ας-Προ­λη­πτι­κής Ιατρι­κής) και Θάνος Δημό­που­λος (καθη­γη­τής Θερα­πευ­τι­κής-Αιμα­το­λο­γί­ας-Ογκο­λο­γί­ας και πρύ­τα­νης ΕΚΠΑ).

Η ανά­λυ­ση κατα­δει­κνύ­ει ότι κατα­γρά­φη­καν 3.383.729 θάνα­τοι συνο­λι­κά, δηλα­δή σχε­δόν 529.000 περισ­σό­τε­ροι θάνα­τοι σε σύγκρι­ση με το 2019. Συγκε­κρι­μέ­να, το μέσο προσ­δό­κι­μο ζωής για τους άνδρες μειώ­θη­κε κατά 2,1 έτη το 2020, από 76,3 έτη το 2019 σε 74,2 έτη το 2020. Για τις γυναί­κες, η μέση μεί­ω­ση ήταν 1,5 έτη, από 81,4 έτη το 2019 σε 79 έτη το 2020.

Η ελάτ­τω­ση του προσ­δό­κι­μου ζωής οφεί­λε­ται σε μεγά­λο βαθ­μό στην αύξη­ση της θνη­σι­μό­τη­τας λόγω COVID-19, αφού σχε­δόν 351.000 θάνα­τοι συνο­λι­κά απο­δί­δο­νται στον κορο­νο­ϊό κατά τη διάρ­κεια του έτους αυτού. Στις αιτί­ες θανά­του που συνέ­βα­λαν επί­σης σημα­ντι­κά στη μεί­ω­ση αυτή ακο­λου­θούν οι ακού­σιοι τραυ­μα­τι­σμοί (που περι­λαμ­βά­νουν και τις θανα­τη­φό­ρες υπερ­βο­λι­κές δόσεις φαρ­μά­κων), οι καρ­δια­κές παθή­σεις, οι ανθρω­πο­κτο­νί­ες και ο σακ­χα­ρώ­δης διαβήτης.

Στη συνο­λι­κή κατά­τα­ξη οι καρ­δια­κές παθή­σεις (168,2 θάνα­τοι ανά 100.000 πλη­θυ­σμού) και ο καρ­κί­νος (144,1 θάνα­τοι ανά 100.000 πλη­θυ­σμού) παρέ­μει­ναν οι δύο πρώ­τες αιτί­ες θανά­του, ενώ η COVID-19 έγι­νε η τρί­τη κύρια αιτία θανά­του. Ενδια­φέ­ρον έχει ότι οι αυτο­κτο­νί­ες έπε­σαν από τη λίστα με τις δέκα κορυ­φαί­ες αιτί­ες θανά­του το 2020. Οι υπό­λοι­πες κύριες αιτί­ες θανά­του το 2020 μετά τις τρεις πρώ­τες ήταν οι ακού­σιοι τραυ­μα­τι­σμοί, τα αγγεια­κά εγκε­φα­λι­κά επει­σό­δια, οι χρό­νιες παθή­σεις του κατώ­τε­ρου ανα­πνευ­στι­κού, η νόσος Αλτσχάι­μερ, ο σακ­χα­ρώ­δης δια­βή­της, η γρί­πη, και η νεφρι­κή νόσος. Αυτές οι δέκα κύριες αιτί­ες αντι­προ­σω­πεύ­ουν το 74% όλων των θανά­των στις ΗΠΑ το 2020.

Οι αυξή­σεις στους θανά­τους που απο­δί­δο­νται σε αίτια δια­φο­ρε­τι­κά από COVID-19 υπο­δη­λώ­νουν ότι η παν­δη­μία έχει επη­ρε­ά­σει αρνη­τι­κά την υγεία και με έμμε­σους τρό­πους. Οι αυξή­σεις σε άλλες κύριες αιτί­ες θανά­του, όπως οι καρ­δια­κές παθή­σεις και ο σακ­χα­ρώ­δης δια­βή­της, μπο­ρεί να προ­έρ­χο­νται από δια­τα­ρα­χές στην υγειο­νο­μι­κή περί­θαλ­ψη που παρε­μπό­δι­σαν την προ­λη­πτι­κή φρο­ντί­δα, την έγκαι­ρη διά­γνω­ση ή δια­χεί­ρι­ση τέτοιων ασθε­νειών. Τα στοι­χεία αυτά, αν και προ­έρ­χο­νται από τις ΗΠΑ, αντι­κα­το­πτρί­ζουν σε μεγά­λο βαθ­μό και την ευρω­παϊ­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και θα πρέ­πει να αξιο­ποι­η­θούν καταλ­λή­λως από τους κρα­τι­κούς και υγειο­νο­μι­κούς φορείς για το καλό της κοι­νω­νί­ας, ανα­φέ­ρουν οι καθη­γη­τές του ΕΚΠΑ.

902.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο