Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ-ΚΙΝΑ: Δυναμώνει η αντιπαράθεση με την πανδημία να εξαπλώνεται

Ο Αμερικανός Πρόεδρος απειλεί και με διακοπή διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα

Τις δια­στά­σεις που απο­κτά η αντι­πα­ρά­θε­ση μετα­ξύ ΗΠΑ και Κίνας γύρω από την προ­έ­λευ­ση του νέου κορο­νοϊ­ού ανέ­δει­ξε συνέ­ντευ­ξη του Αμε­ρι­κα­νού Προ­έ­δρου, Ντό­ναλντ Τραμπ, στο δίκτυο «Fox News». Εκεί περιέ­γρα­ψε μεν ως «πολύ καλή» τη σχέ­ση που είχε με τον Κινέ­ζο ομό­λο­γό του, Σι Τζιν­πίνγκ, προ­σθέ­το­ντας όμως ότι «τώρα δεν θέλω να του μιλή­σω».

Σχο­λιά­ζο­ντας μάλι­στα πόσο θα μπο­ρού­σε να επι­δει­νω­θεί η σχέ­ση των δύο χωρών, ο Τραμπ ανέ­φε­ρε ότι «υπάρ­χουν πολ­λά πράγ­μα­τα που θα μπο­ρού­σα­με να κάνου­με… Θα μπο­ρού­σα­με να δια­κό­ψου­με τη σχέ­ση συνο­λι­κά».
Μάλι­στα υπο­στή­ρι­ξε: «Τι θα συνέ­βαι­νε αν το κάνα­με; Θα εξοι­κο­νο­μού­σα­με 500 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια αν δια­κό­πτα­με κάθε σχέ­ση».

Μετα­ξύ άλλων ο Τραμπ επέ­μει­νε ότι οι χει­ρι­σμοί της Κίνας ευθύ­νο­νται για τις διε­θνείς επι­πτώ­σεις της παν­δη­μί­ας, δηλώ­νο­ντας «πολύ απο­γοη­τευ­μέ­νος» για την απο­τυ­χία της να στα­μα­τή­σει τον Covid-19 στην αρχή του. «Επρό­κει­το είτε για ανοη­σία, ανι­κα­νό­τη­τα ή ήταν σκό­πι­μο».

Σχο­λιά­ζο­ντας τις δηλώ­σεις Τραμπ ο εκπρό­σω­πος του κινε­ζι­κού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, είπε ότι η δια­τή­ρη­ση στα­θε­ρών διμε­ρών σχέ­σε­ων εξυ­πη­ρε­τεί τα συμ­φέ­ρο­ντα των πολι­τών και των δύο χωρών και ωφε­λεί την παγκό­σμια ειρή­νη και στα­θε­ρό­τη­τα και ότι «οι δύο χώρες πρέ­πει να συνερ­γα­στούν περισ­σό­τε­ρο για την αντι­με­τώ­πι­ση του ιού, τη θερα­πεία ασθε­νών και την επα­νεκ­κί­νη­ση της οικο­νο­μι­κής παρα­γω­γής αλλά αυτό απαι­τεί οι ΗΠΑ να θέλουν να συνερ­γα­στούν μαζί μας».

Στο μετα­ξύ, ενό­ψει της έναρ­ξης της Παγκό­σμιας Συνέ­λευ­σης για την Υγεία (ουσια­στι­κά πρό­κει­ται για ένα είδος συνέ­λευ­σης των μελών του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας), τη Δευ­τέ­ρα 18 Μάη, συνε­χί­ζε­ται η συζή­τη­ση για τη σκο­πι­μό­τη­τα διε­ξα­γω­γής έρευ­νας για να δια­πι­στω­θούν τυχόν παρα­λεί­ψεις που επέ­δρα­σαν στην εξά­πλω­ση της νόσου που προ­κα­λεί ο νέος κορονοϊός.

trump NATO

Παρέμβαση και από ΕΕ — ΝΑΤΟ

Ο επι­κε­φα­λής της ευρω­παϊ­κής διπλω­μα­τί­ας, Ζοζέπ Μπο­ρέλ, με άρθρο του στη γερ­μα­νι­κή εφη­με­ρί­δα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», κάλε­σε την Κίνα να συμ­βά­λει σημα­ντι­κά στην κατα­πο­λέ­μη­ση της παν­δη­μί­ας και χαρα­κτή­ρι­σε «ανα­γκαία» μια «ανε­ξάρ­τη­τη επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να για την προ­έ­λευ­ση αυτής της παν­δη­μί­ας». Μετα­ξύ άλλων ο Μπο­ρέλ είπε ότι η Κίνα θα πρέ­πει να ανα­λά­βει τις ευθύ­νες της «κατ’ ανα­λο­γία με το βάρος της» στην αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας, στην έρευ­να εμβο­λί­ων και την τόνω­ση της παγκό­σμιας οικο­νο­μί­ας, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του ρόλου της σε μια προ­σπά­θεια «ελά­φρυν­σης» του χρέ­ους των ανα­πτυσ­σό­με­νων χωρών.

Παρέμ­βα­ση έκα­νε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλ­τεν­μπεργκ, που σε συνέ­ντευ­ξή του στην ιτα­λι­κή εφη­με­ρί­δα «Λα Ρεπού­μπλι­κα» σχο­λί­α­σε την απο­στο­λή ιατρι­κού υλι­κού στην Ιτα­λία από την Κίνα και τη Ρωσία και σημεί­ω­σε ότι «είναι σημα­ντι­κό να μη χρη­σι­μο­ποιεί­ται για παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση», ενώ έσπευ­σε να δηλώ­σει ότι «το ΝΑΤΟ και οι σύμ­μα­χοι έκα­ναν πολ­λά για να προ­σφέ­ρουν αμοι­βαία βοή­θεια». Σε άλλο σημείο έδει­ξε την ανη­συ­χία του για την άνο­δο της Κίνας οικο­νο­μι­κά, τεχνο­λο­γι­κά και στρα­τιω­τι­κά σημειώ­νο­ντας ότι «πρέ­πει να εξε­τά­σου­με τις επι­πτώ­σεις της κινε­ζι­κής επιρ­ρο­ής στην ασφά­λειά μας», καθώς «η παγκό­σμια ισορ­ρο­πία ισχύ­ος αλλά­ζει». Κατά τ’ άλλα, δήλω­σε ότι «θέλου­με εποι­κο­δο­μη­τι­κή σχέ­ση με την Κίνα».

Στοιχεία για την εξάπλωση

Οσον αφο­ρά την εξά­πλω­ση της παν­δη­μί­ας, μέχρι την ώρα που γρά­φο­νταν αυτές οι γραμ­μές, τα θύμα­τα διε­θνώς είχαν φτά­σει τα 304.794 και τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα τα 4.569.064, ενώ 1.724.907 έχουν αναρρώσει.
Ενδεικτικά
στις ΗΠΑ κατα­γρά­φο­νταν 1.460.988 κρού­σμα­τα και 87.025 θύματα,
στην Ισπα­νία 274.376 και 27.459,
στη Ρωσία 262.843 και 2.418,
στη Βρε­τα­νία 236.711 και 33.998,
στην Ιτα­λία (με μη επι­και­ρο­ποι­η­μέ­να στοι­χεία) 223.096 και 31.368,
στη Γαλ­λία (επί­σης με μη επι­και­ρο­ποι­η­μέ­να στοι­χεία) 178.870 και 27.425,
στη Βρα­ζι­λία 206.507 και 14.131,
στη Γερ­μα­νία 175.123 και 7.933,
στην Τουρ­κία 144.749 και 4.007.

Πηγή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο