Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Κι άλλος Αφροαμερικάνος νεκρός από αστυνομικά πυρά

Ένας νεα­ρός Αφρο­α­με­ρι­κα­νός έπε­σε νεκρός από πυρά αστυ­νο­μι­κού στην Ατλά­ντα στις ΗΠΑ.

Η αστυ­νο­μία κλή­θη­κε στη γνω­στή αλυ­σί­δα «Wendy’s» διό­τι κάποιος οδη­γός είχε απο­κοι­μη­θεί στην ουρά όπου περί­με­ναν οι πελά­τες μέσα στα αυτο­κί­νη­τά τους, για να δώσουν και να πάρουν τις παραγ­γε­λί­ες τους. Σε βίντεο που τρά­βη­ξε αυτό­πτης μάρ­τυ­ρας, ο 27χρονος Ρεϊ­σάρντ Μπρουκς εικο­νί­ζε­ται αρχι­κά στο έδα­φος, έξω από το αυτο­κί­νη­τό του, να παλεύ­ει με δύο αστυ­νο­μι­κούς. Απο­σπά ένα τέι­ζερ από τον έναν αστυ­νο­μι­κό, που το χρη­σι­μο­ποιού­σε για να κάνει ηλε­κτρι­κή εκκέ­νω­ση στο πόδι του και έτσι να τον ακι­νη­το­ποι­ή­σει. Δευ­τε­ρό­λε­πτα αργό­τε­ρα, ο Μπρουκς ελευ­θε­ρώ­νε­ται κι αρχί­ζει να τρέ­χει. Ο ένας αστυ­νο­μι­κός τον κατα­διώ­κει, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τέι­ζερ. Οι δύο άνδρες βγαί­νουν από το πλά­νο. Ακού­γο­νται κατό­πιν πυρο­βο­λι­σμοί και η φωνή κάποιου που φωνά­ζει: «Τον πέτυ­χα!». Το βίντεο εικο­νί­ζει κατό­πιν τον Μπρουκς, πεσμέ­νο στο έδαφος.

Η δήμαρ­χος Κίσα Λανς Μπό­τομς ανα­κοί­νω­σε πως έκα­νε δεκτή την παραί­τη­ση που της υπέ­βα­λε άμε­σα η Έρι­κα Σιλντς, η αρχη­γός της αστυ­νο­μί­ας, εξαι­τί­ας του θανά­του του 27χρονου. «Δεν πιστεύω ότι αυτή ήταν δικαιο­λο­γη­μέ­νη χρή­ση θανα­τη­φό­ρας βίας και ζητή­σα­με να απο­τα­χθεί αμέ­σως ο αστυ­νο­μι­κός», υπο­γράμ­μι­σε νωρί­τε­ρα η δήμαρ­χος Μπό­τομς, κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου. Ο Κάρ­λος Κάμπος, εκπρό­σω­πος της αστυ­νο­μί­ας της Ατλά­ντας, επι­βε­βαί­ω­σε πως απο­τά­χθη­κε ήδη το στέ­λε­χός της που φέρε­ται να πυρο­βό­λη­σε και να σκό­τω­σε τον Μπρουκς. Ο δεύ­τε­ρος αστυ­νο­μι­κός που συμ­με­τεί­χε στην απο­πει­ρα­θεί­σα σύλ­λη­ψή του τέθη­κε σε ανα­γκα­στι­κή άδεια. Οι αρχές δεν έχουν δημο­σιο­ποι­ή­σει τα ονό­μα­τα των δύο αστυ­νο­μι­κών, που είναι και οι δύο λευκοί.

atalanta7

Δεκά­δες δια­δη­λω­τές συγκε­ντρώ­θη­καν αργά το από­γευ­μα κοντά στο χώρο του εστια­το­ρί­ου, νότια του κέντρου της Ατλά­ντας. Πολ­λοί απαί­τη­σαν να ασκη­θεί ποι­νι­κή δίω­ξη ενα­ντί­ον των αστυ­νο­μι­κών. Κάποιοι δια­δη­λω­τές έκα­ναν πορεία στη Δια­πο­λι­τεια­κή οδό 75 και στα­μά­τη­σαν την κυκλο­φο­ρία, πριν η αστυ­νο­μία, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας πολ­λά περι­πο­λι­κά, να τους εμπο­δί­σει και να απο­κα­τα­στή­σει την κίνη­ση των οχη­μά­των. Άλλοι έβα­λαν φωτιά στο εστια­τό­ριο. Πλά­να που μετα­δό­θη­καν από τοπι­κούς τηλε­ο­πτι­κούς σταθ­μούς κατέ­γρα­ψαν ότι το εστια­τό­ριο και­γό­ταν, προ­τού φθά­σουν επι­τό­που οχή­μα­τα της πυρο­σβε­στι­κής και κατα­σβέ­σουν την πυρ­κα­γιά, προ­στα­τευό­με­νοι από αστυ­νο­μι­κούς που σχη­μά­τι­σαν αλυ­σί­δα. Το κτί­ριο, δίπλα σε πρα­τή­ριο καυ­σί­μων, είχε μετα­τρα­πεί ήδη σε αποκαΐδια.

Ο Μπρουκς ήταν πατέ­ρας ενός μικρού κορι­τσιού και γιόρ­τα­ζε τα γενέ­θλια της κόρης του χθες Σάβ­βα­το, ανέ­φε­ραν δικη­γό­ροι που εκπρο­σω­πούν την οικο­γέ­νεια. Η αστυ­νο­μία ανέ­φε­ρε νωρί­τε­ρα ότι ήταν πιω­μέ­νος και γι’ αυτό τα στε­λέ­χη της απο­φά­σι­σαν να τον συλλάβουν.

aatalanta6

Δικη­γό­ροι που εκπρο­σω­πούν την οικο­γέ­νεια Μπρουκς επι­σή­μα­ναν ότι οι αστυ­νο­μι­κοί δεν είχαν δικαί­ω­μα να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν θανα­τη­φό­ρα βία ακό­μη κι αν είχε χρη­σι­μο­ποι­ή­σει το τέι­ζερ, μη θανα­τη­φό­ρο όπλο. «Δεν μπο­ρείς να πυρο­βο­λή­σεις κάποιον εάν δεν έχει στρέ­ψει όπλο ενα­ντί­ον του», ανέ­φε­ρε ο Κρις Στού­αρτ, ένας από τους δικηγόρους.

Ο εισαγ­γε­λέ­ας της κομη­τεί­ας Φούλ­τον, ο Πολ Χάουαρντ ο νεό­τε­ρος, ανέ­φε­ρε ότι οι υπη­ρε­σί­ες του ήδη «άρχι­σαν να διε­νερ­γούν εντα­τι­κή, ανε­ξάρ­τη­τη έρευ­να για το συμ­βάν» όσο εκκρε­μεί η δημο­σιο­ποί­η­ση των ευρη­μά­των του Γρα­φεί­ου Έρευ­νας της Τζόρ­τζιας (GBI).

atlanta3 atlanta4 atlanta5 atlanta8 atlanta9

 

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο