Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ-Μεξικό-Καναδάς: Τριμερής σύνοδος με φόντο έντονους ανταγωνισμούς

Τρι­με­ρής Σύνο­δος Κορυ­φής ΗΠΑ — Κανα­δά — Μεξι­κού πραγ­μα­το­ποιεί­ται σήμε­ρα στην Πόλη του Μεξι­κού. Παίρ­νουν μέρος οι ηγέ­τες των ΗΠΑ, Τζο Μπάι­ντεν, του Μεξι­κού, Αντρές Μανου­έλ Λόπες Ομπρα­δόρ, και του Κανα­δά, Τζά­στιν Τρι­ντό. Η αρχι­κή συνά­ντη­σή τους ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη για χτες βρά­δυ, ενώ σήμε­ρα ανα­μέ­νε­ται η τρι­με­ρής σύνοδος.

Στο πλαί­σιο της συνό­δου, ο Μπάι­ντεν πραγ­μα­το­ποιεί την πρώ­τη επί­σκε­ψη Αμε­ρι­κα­νού Προ­έ­δρου στο Μεξι­κό εδώ και 9 χρόνια.

Μετα­ξύ άλλων, κατα­γρά­φε­ται αύξη­ση του εμπο­ρί­ου ΗΠΑ — Μεξι­κού (19% το 2022), εν μέρει και λόγω της μετα­φο­ράς εργο­στα­σί­ων αμε­ρι­κα­νι­κών μονο­πω­λί­ων από την Κίνα στο Μεξι­κό. Στα «αγκά­θια» περι­λαμ­βά­νο­νται τα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης Ομπρα­δόρ για ενί­σχυ­ση των κρα­τι­κών εται­ρειών Ενέρ­γειας μέσω κρα­τι­κών επι­δο­τή­σε­ων. ΗΠΑ και Κανα­δάς έχουν προ­σφύ­γει κατά του Μεξι­κού, καταγ­γέλ­λο­ντας ότι παρα­βιά­ζει τη Συμ­φω­νία Ελεύ­θε­ρου Εμπο­ρί­ου Βόρειας Αμε­ρι­κής και αφή­νο­ντας πιθα­νό το ενδε­χό­με­νο επι­βο­λής κυρώ­σε­ων. Οι τρεις ηγέ­τες θα συζη­τή­σουν επί­σης τρό­πους «αντι­με­τώ­πι­σης» του λαθρε­μπο­ρί­ου ναρ­κω­τι­κών και του οργα­νω­μέ­νου εγκλήματος.

Προ­τού φτά­σει στο Μεξι­κό, ο Μπάι­ντεν επι­σκέ­φθη­κε στο Τέξας τη μεθο­ρια­κή πόλη Ελ Πάσο, μία από τις μεγα­λύ­τε­ρες πύλες εισό­δου Μεξι­κα­νών μετα­να­στών στις ΗΠΑ κατά μήκος των 3.100 χιλιο­μέ­τρων κοι­νών συνό­ρων. Ο Αμε­ρι­κα­νός Πρό­ε­δρος συνα­ντή­θη­κε με μέλη της αστυ­νο­μί­ας συνό­ρων, λέγο­ντας ότι «έχουν ανά­γκη πολ­λούς πόρους. Θα τους βρού­με».

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι τον περα­σμέ­νο Νοέμ­βρη έφτα­σαν τις 230.000 οι συλ­λή­ψεις μετα­να­στών που προ­σπα­θού­σαν να μπουν στις ΗΠΑ χωρίς τα απαι­τού­με­να χαρτιά.

Επι­χει­ρώ­ντας να «χρυ­σώ­σει το χάπι» της κατα­στο­λής απέ­να­ντι στους ξερι­ζω­μέ­νους, η Ουά­σιγ­κτον ανα­κοί­νω­σε ότι έως και 30.000 μετα­νά­στες από την Κού­βα, την Αϊτή, τη Νικα­ρά­γουα και τη Βενε­ζου­έ­λα θα λαμ­βά­νουν άδεια εισό­δου στις ΗΠΑ, αλλά θα πρέ­πει να φτά­νουν στη χώρα αεροπορικώς.

Ο Μπάι­ντεν δηλώ­νει ότι επι­θυ­μεί να διορ­θώ­σει δήθεν «με ανθρω­πιά» το «χαλα­σμέ­νο» μετα­να­στευ­τι­κό σύστη­μα, την ώρα που μετα­ξύ άλλων η κυβέρ­νη­σή του έχει παρου­σιά­σει ένα νομο­σχέ­διο που περιο­ρί­ζει το δικαί­ω­μα στην παρο­χή ασύ­λου. Συνο­λι­κό­τε­ρα η κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν ακο­λου­θεί την ίδια σκλη­ρή αντι­με­τα­να­στευ­τι­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης Τραμπ, με ταχύρ­ρυθ­μες απε­λά­σεις παρά­τυ­πων μετα­να­στών, υπο­χρε­ω­τι­κή εξέ­τα­ση της αίτη­σης ασύ­λου στο έδα­φος του Μεξι­κού κ.ά.

Πηγή: «Ριζο­σπά­στης»

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο