Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Με την βοήθεια της αστυνομίας η εισβολή ακροδεξιών στο Καπιτώλιο; (VIDEO)

Καθώς οι εικό­νες από τη χθε­σι­νή εισβο­λή των ακρο­δε­ξιών ομά­δων στο Καπι­τώ­λιο συνε­χί­ζουν να κάνουν τον γύρο του κόσμου, απο­τυ­πώ­νο­ντας την περι­βό­η­τη …«αμε­ρι­κα­νι­κή δημο­κρα­τία», στο εσω­τε­ρι­κό των ΗΠΑ απο­κα­λύ­πτο­νται διά­φο­ρες πλευ­ρές που ενι­σχύ­ουν τα ερω­τη­μα­τι­κά για τον τρό­πο που έδρα­σαν αυτές οι ομά­δες και αν μη τι άλλο επι­βε­βαιώ­νουν ότι η χθε­σι­νή εξέ­λι­ξη δεν ήταν απο­τέ­λε­σμα της ιδιο­τρο­πί­ας του Τραμπ, αλλά ένδει­ξη ενός βαθέ­ος διχα­σμού ανά­με­σα σε τμή­μα­τα της κυρί­αρ­χης τάξης στις ΗΠΑ.

Τις τελευ­ταί­ες ώρες όλο και φου­ντώ­νουν οι φήμες ότι οι φύλα­κες του Καπι­τω­λί­ου βοή­θη­σαν την είσο­δο των δια­δη­λω­τών, ενώ υπάρ­χουν στο δια­δί­κτυο και βίντεο που δεί­χνουν τους άνδρες της US Police Capitol να ανοί­γουν τα κιγκλι­δώ­μα­τα επι­τρέ­πο­ντας την είσο­δο των οπα­δών του Τραμπ.

Ο πρώ­ην αρχη­γός της αστυ­νο­μί­ας του Καπι­τω­λί­ου, Τέρανς Γκάι­νερ, δήλω­σε στο CNBC ότι «η υπη­ρε­σία επι­βο­λής του νόμου απέ­τυ­χε να εξα­σφα­λί­σει τις εγκα­τα­στά­σεις, επι­τρέ­πο­ντας στους ένο­πλους ταρα­ξί­ες να παρα­βιά­σουν το κτί­ριο για να δια­κό­ψουν την πιστο­ποί­η­ση των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών». «Αν ήμουν εγώ υπεύ­θυ­νος για τη φύλα­ξη του Καπι­τω­λί­ου θα άξι­ζα να απο­λυ­θώ», είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, εκπρό­σω­ποι του κινή­μα­τος «Black Lives Matter», που δημιουρ­γή­θη­κε στο πλαί­σιο των αντι­δρά­σε­ων για τις δολο­φο­νί­ες Αφρο­α­με­ρι­κα­νών από αστυ­νο­μι­κούς, υπο­γραμ­μί­ζουν με δηκτι­κό τρό­πο τη δια­φο­ρά αντι­με­τώ­πι­σης που έχουν οι δικές τους δια­δη­λώ­σεις από την αστυνομία.

«Όταν οι Μαύ­ροι δια­μαρ­τυ­ρό­μα­στε για τη ζωή μας, συνα­ντά­με πολύ συχνά στρα­τεύ­μα­τα της Εθνι­κής Φρου­ράς ή αστυ­νο­μία εξο­πλι­σμέ­νη με του­φέ­κια, ασπί­δες, δακρυ­γό­να και κρά­νη μάχης», ανέ­φε­ρε η ομά­δα σε δήλω­ση και προ­σθέ­τει: «Μην κάνε­τε λάθος, αν οι δια­δη­λω­τές ήταν Μαύ­ροι, θα είχα­με δακρυ­γό­να, χτυ­πή­μα­τα και ίσως πυροβολισμούς».

usa trump protests 38

Ακροδεξιά οργάνωση είχε ανακοινώσει την εισβολή

Τα ερω­τή­μα­τα ενι­σχύ­ει η απο­κά­λυ­ψη ότι η ακρο­δε­ξιά ομά­δα «Three Percenters», η οποία συμ­με­τεί­χε στα επει­σό­δια, ήδη από τις 21 Δεκέμ­βρη είχε ανα­κοι­νώ­σει τα σχέ­διά της για κατά­λη­ψη του Καπι­τω­λί­ου. Σε ένα μήνυ­μά του προς του οπα­δούς, ο αρχη­γός του γκρουπ ανέ­φε­ρε το σχέ­διο να «στρα­το­πε­δεύ­σουν» στο κτί­ριο για να προ­κα­λέ­σουν έναν «νομο­θε­τι­κό αποκλεισμό».

Σύμ­φω­να με αμε­ρι­κα­νι­κά ΜΜΕ, στην εισβο­λή συμ­με­τεί­χαν μία σει­ρά ακρο­δε­ξιές ομά­δες, όπως οι «Proud Boys», που αυτο­προσ­διο­ρί­ζο­νται ως «λευ­κοί σοβι­νι­στές», οι «QAnon» ένα συνω­μο­σιο­λο­γι­κό ακρο­δε­ξιό γκρουπ, που πιστεύ­ει ότι ο Τραμπ «μάχε­ται» ενα­ντί­ον μιας συνω­μο­σί­ας παι­δό­φι­λων και σωμα­τε­μπό­ρων του «βαθέ­ος κρά­τους» και το «Στα­μα­τή­στε την κλο­πή», που δημιουρ­γή­θη­κε με στό­χο την ακύ­ρω­ση του εκλο­γι­κού απο­τε­λέ­σμα­τος με τη δικαιο­λο­γία της «εκτε­τα­μέ­νης νοθείας».

Το σκη­νι­κό συμπλή­ρω­ναν αυτο­σχέ­διες κρε­μά­λες και θηλιές, καθώς και η σημαία της Συνο­μο­σπον­δί­ας, του στρα­τού των Νοτί­ων στον αμε­ρι­κα­νι­κό εμφύ­λιο, που απο­τε­λεί σύμ­βο­λο της επο­χής της δουλείας.

Πηγή: 902.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», CNN, «ABC News».

ΗΠΑ: Τέσ­σε­ρις άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους στα επει­σό­δια στην Ουά­σινγ­κτον, 52 πρό­σω­πα συνελήφθησαν

Η σήψη της «αμε­ρι­κα­νι­κής δημοκρατίας»

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο