Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Με υπογραφή Τραμπ εκτελέστηκε Αφροαμερικανός θανατοποινίτης

Άλλος ένας θανα­το­ποι­νί­της εκτε­λέ­στη­κε στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες με από­φα­ση της ομο­σπον­δια­κής κυβέρ­νη­σης, λίγες μόλις εβδο­μά­δες πριν την λήξη της προ­ε­δρι­κής θητεί­ας του Ντό­ναλντ Τραμπ.

Παρά τις κατά του αντι­θέ­του ειση­γή­σεις πλη­θώ­ρας νομι­κών και δικα­στών — ακό­μη και γερου­σια­στών — ο 40χρονος Αφρο­α­με­ρι­κα­νός Μπρά­ντον Μπέρ­ναρντ εκτε­λέ­στη­κε με θανα­τη­φό­ρα ένε­ση χθες το βρά­δυ στην ομο­σπον­δια­κή φυλα­κή στο Τερ Οτ της Ιντιά­να.

Ο Μπέρ­ναρντ είχε συλ­λη­φθεί για συμ­με­το­χή σε διπλό φόνο το 1999 όντας μέλος μιας συμ­μο­ρί­ας και στη συνέ­χεια κατα­δι­κά­σθη­κε σε θάνα­το από ορκω­τό δικα­στή­ριο. Λίγες ώρες πριν την εκτέ­λε­ση του κατα­τέ­θη­κε αίτη­μα για την ανα­βο­λή της εκτέ­λε­σης. Ο Μπέρ­ναρντ ήταν 18 χρο­νών όταν συμ­με­τεί­χε στο έγκλη­μα και κατά τη διάρ­κεια της παρα­μο­νής του στην φυλα­κή είχε υπο­δειγ­μα­τι­κή συμπεριφορά. 

Ενώ πολ­λές αμε­ρι­κα­νι­κές πολι­τεί­ες επι­βάλ­λουν τη θανα­τι­κή ποι­νή, από το 2003 δεν είχαν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί εκτε­λέ­σεις σε ομο­σπον­δια­κό επί­πε­δο. Έπει­τα από 17 χρό­νια, με εντο­λή Τραμπ ξάναρ­χι­σε από τον Ιού­λιο η δια­δι­κα­σία των εκτε­λέ­σε­ων με απο­φά­σεις ομο­σπον­δια­κών δικαστηρίων.

Ο Μπέρ­ναρντ ήταν ο ένα­τος θανα­το­ποι­νί­της που εκτε­λέ­στη­κε φέτος με δια­τα­γή της ομο­σπον­δια­κής κυβέρ­νη­σης. Το αμε­ρι­κα­νι­κό υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης σχε­διά­ζει να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν αρκε­τές ομο­σπον­δια­κές εκτε­λέ­σεις κατα­δι­κα­σμέ­νων σε θάνα­το πριν ανα­λά­βει τα προ­ε­δρι­κά καθή­κο­ντα ο Τζο Μπάι­ντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο