Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσία, όλοι τους υπέρμαχοι του εκμεταλλευτικού συστήματος, αντίπαλοι των λαών

Μαζι­κή εκδή­λω­ση που διορ­γά­νω­σαν η ΤΟ Πει­ραιά και η ΤΟ Μετα­φο­ρών με σύν­θη­μα «Οχι στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, να στα­μα­τή­σει κάθε εμπλο­κή της Ελλά­δας, να κλεί­σουν τώρα οι βάσεις ΗΠΑ — ΝΑΤΟ» διορ­γα­νώ­θη­κε το Σάβ­βα­το 19 Μάρ­τη. Στο κατά­με­στο από κόσμο παλαιό Αμφι­θέ­α­τρο του Πανε­πι­στη­μί­ου Πει­ραιά μίλη­σε ο Γιώρ­γος Μαρί­νος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ακο­λού­θη­σε πλού­σια συζή­τη­ση. Στην εκδή­λω­ση παρευ­ρέ­θη­κε ακό­μη η Δια­μά­ντω Μανω­λά­κου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βου­λευ­τής Πει­ραιά του ΚΚΕ.

Ολό­κλη­ρη η ομι­λία του Γιώρ­γου Μαρί­νου έχει ως εξής:

«Αγα­πη­τοί σύντρο­φοι και φίλοι,

Το Kόμ­μα μας μελε­τώ­ντας τις εξε­λί­ξεις έχει θέσει στα συνε­δρια­κά ντο­κου­μέ­ντα, στις Απο­φά­σεις της ΚΕ, με κάθε τρό­πο, ότι ο καπι­τα­λι­σμός στο ανώ­τα­το ιμπε­ρια­λι­στι­κό στά­διο που δια­νύ­ει, με κύτ­τα­ρο τα μονο­πώ­λια, σημα­δεύ­ε­ται από την όξυν­ση των αντα­γω­νι­σμών που είναι η βάση των πολέ­μων κι αυτό επι­βε­βαιώ­νε­ται από τις πολε­μι­κές τρα­γω­δί­ες που έχου­με ζήσει στην περιο­χή μας, από τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία που μαί­νε­ται για 23 μέρες.

Το ΚΚΕ με ευθύ­νη, χωρίς περι­στρο­φές, κατα­δί­κα­σε την εισβο­λή της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία και τονί­ζει ότι ο πόλε­μος αυτός είναι ιμπε­ρια­λι­στι­κός, απο­τέ­λε­σμα της σύγκρου­σης ανά­με­σα στις ΗΠΑ και την ΕΕ με τη Ρωσία στο κορ­μί της Ουκρα­νί­ας, ότι πρό­κει­ται για σύγκρου­ση των αστι­κών τάξε­ων, των μεγά­λων οικο­νο­μι­κών ομί­λων για να ελέγ­ξουν τη χώρα αυτή και την ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Οι «μισές αλή­θειες» που βλέ­πουν μόνο την εισβο­λή της Ρωσί­ας δια­στρε­βλώ­νουν την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, οι ανα­λύ­σεις που υπο­στη­ρί­ζουν ότι απλά κάποιος «επι­τί­θε­ται» και κάποιος «αμύ­νε­ται», δίνουν επι­λε­κτι­κά μόνο ορι­σμέ­να στοι­χεία των εξε­λί­ξε­ων και απο­σιω­πούν την ουσία που οδή­γη­σε στη φωτιά του πολέ­μου, απο­σιω­πούν την ανα­μέ­τρη­ση δύο αντα­γω­νι­στι­κών στρα­το­πέ­δων — ληστών του μόχθου και του πλού­του που παρά­γουν οι λαοί, καλύ­πτουν τις ευρω­α­τλα­ντι­κές ευθύνες.

Η Ουκρα­νία, που σήμε­ρα είναι ο κρί­κος του πολέ­μου, ήταν η δεύ­τε­ρη μεγα­λύ­τε­ρη Σοβιε­τι­κή Δημο­κρα­τία στα πλαί­σια της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης, η δεύ­τε­ρη σε έκτα­ση στην Ευρώ­πη, μετά τη Ρωσία, είχε, του­λά­χι­στον πριν τα γεγο­νό­τα του 2014, σημα­ντι­κή ακτο­γραμ­μή στη Μαύ­ρη και Αζο­φι­κή Θάλασ­σα, με πλού­σια κοι­τά­σμα­τα υδρο­γο­ναν­θρά­κων. Δια­θέ­τει εξει­δι­κευ­μέ­νη εργα­τι­κή δύνα­μη, ισχυ­ρές βιο­μη­χα­νι­κές βάσεις και εξο­ρυ­κτι­κή βιο­μη­χα­νία, σίδη­ρο, μαγ­γά­νιο, γρα­φί­τη, τιτά­νιο, ουρά­νιο, άνθρα­κα κ.α. Έχει σημα­ντι­κές καλ­λιερ­γή­σι­μες εκτά­σεις, είναι ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους εξα­γω­γείς σιτα­ριού, καλα­μπο­κιού, κρι­θα­ριού, ηλιό­σπο­ρου, σόγιας. Υπάρ­χει ένα τερά­στιο δίκτυο δεκά­δων χιλιο­μέ­τρων αγω­γών μετα­φο­ράς του ρωσι­κού φυσι­κού αερί­ου προς τις χώρες της Ευρώπης.

Η Ουκρα­νία παί­ζει σημα­ντι­κό ρόλο τόσο στα σχέ­δια καπι­τα­λι­στι­κής ενο­ποί­η­σης της Ρωσί­ας, που έχει συγκρο­τή­σει στα εδά­φη της πρώ­ην ΕΣΣΔ την Ευρα­σια­τι­κή Οικο­νο­μι­κή Ένω­ση και τον Οργα­νι­σμό του Συμ­φώ­νου Συλ­λο­γι­κής Ασφα­λεί­ας (ΟΣΣΑ), αλλά και στα σχέ­δια των άλλων ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων, που αντα­γω­νί­ζο­νται τη Ρωσία.

Με δύο λόγια. Ο πόλε­μος στην Ουκρα­νία δεν είναι κεραυ­νός εν αιθρία. Οι όροι της σημε­ρι­νής σύγκρου­σης δια­μορ­φώ­θη­καν στην πορεία του χρό­νου, μετά την αντεπανάσταση.

Από τότε οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δέθη­καν με τις αστι­κές τάξεις των κρα­τών όπου ανα­τρά­πη­κε ο σοσια­λι­σμός, πάτη­σαν το πόδι τους στις χώρες της Ανα­το­λι­κής Ευρώ­πης και της πρώ­ην Σοβιε­τι­κής Ένω­σης. Ανα­πτύ­χθη­καν οικο­νο­μι­κές σχέ­σεις, πολ­λά κρά­τη εντά­χθη­καν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, συν­δέ­θη­καν με αυτές τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες, εγκα­τα­στά­θη­καν στρα­τιω­τι­κές βάσεις, μεθο­δι­κά υλο­ποι­ή­θη­κε ο σχε­δια­σμός περι­κύ­κλω­σης της Ρωσί­ας. Η Γεωρ­γία, η Μολ­δα­βία, η Ουκρα­νία μπή­καν στο στό­χα­στρο, επι­χει­ρή­θη­κε ο προ­σε­ται­ρι­σμός τους σε αντι­πα­ρά­θε­ση με τον ρωσι­κό καπιταλισμό.

Η ανα­μέ­τρη­ση μετρά­ει κοντά 20 χρό­νια, από την επέμ­βα­ση την περί­ο­δο του 2004 και τη λεγό­με­νη «Πορ­το­κα­λί Επα­νά­στα­ση» για να εγκα­θι­δρυ­θεί κυβέρ­νη­ση που θα προ­ω­θεί τα σχέ­δια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και στη συνέ­χεια το 2014, που επι­βλή­θη­κε πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κά αλλα­γή στη δια­κυ­βέρ­νη­ση της χώρας για να δεθεί στην ευρω­α­τλα­ντι­κή συμ­μα­χία και όχι στη ρωσι­κή συμμαχία.

Η αστι­κή τάξη της Ρωσί­ας συν­δέ­θη­κε με το ΝΑΤΟ, στή­ρι­ξε αυτόν τον δολο­φο­νι­κό μηχα­νι­σμό τα πρώ­τα χρό­νια των ανα­τρο­πών, συνερ­γά­στη­κε με τους Αμε­ρι­κα­νούς στον πόλε­μο του Αφγα­νι­στάν. Και στα­θε­ρο­ποιώ­ντας την εξου­σία της, έδει­ξε τα δόντια της στον πόλε­μο στη Γεωρ­γία το 2008, προ­σάρ­τη­σε την Κρι­μαία το 2014, μπή­κε μέσα στο Καζακ­στάν τον περα­σμέ­νο Γενά­ρη με τα στρα­τεύ­μα­τα του Οργα­νι­σμού του Συμ­φώ­νου Συλ­λο­γι­κής Ασφά­λειας στο πλευ­ρό της καζά­κι­κης αστι­κής τάξης, για να προ­στα­τέ­ψει την εξου­σία της από τον εξε­γερ­μέ­νο λαό.

Σ’ αυτή την πορεία συσ­σω­ρεύ­τη­κε η εύφλε­κτη ύλη και άνα­ψε η μεγά­λη φωτιά.

Ο Πού­τιν σε αντι­κομ­μου­νι­στι­κό παρα­λή­ρη­μα πριν την εισβο­λή έδει­ξε το μίσος του στο Λένιν, στους Μπολ­σε­βί­κους, στη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση, στο σοσια­λι­σμό, για να «απο­νο­μι­μο­ποι­ή­σει» την κρα­τι­κή οντό­τη­τα της Ουκρα­νί­ας, να ανα­γνω­ρί­σει τις απο­σχι­σθεί­σες περιο­χές του Ντο­νέ­τσκ και του Λου­γκάνσκ, για να εισβά­λει στο ουκρα­νι­κό έδαφος.

Ο αντι­φα­σι­σμός της ρωσι­κής ηγε­σί­ας είναι κάλ­πι­κος, για­τί αυτή η ίδια δια­χει­ρί­ζε­ται τον καπι­τα­λι­σμό που γεν­νά­ει τον φασι­σμό, συνερ­γά­ζε­ται και στη­ρί­ζει φασι­στι­κά, ακρο­δε­ξιά κόμ­μα­τα στην Ευρώ­πη, προ­βάλ­λει και τιμά φιλό­σο­φους φασί­στες στη Ρωσία.

Η ουκρα­νι­κή ηγε­σία επί­σης ανα­πνέ­ει από το δηλη­τή­ριο του αντι­κομ­μου­νι­σμού, έχει απα­γο­ρεύ­σει τη δρά­ση των κομ­μου­νι­στών στη χώρα, τους διώ­κει, στη­ρί­ζει αυτά τα χρό­νια τα φασι­στι­κά τάγ­μα­τα, τους εγκλη­μα­τί­ες του τάγ­μα­τος του Αζόφ που έχουν εντα­χθεί στον ουκρα­νι­κό στρα­τό και μακε­λεύ­ουν τον λαό της Ουκρα­νί­ας, ιδί­ως στην περιο­χή του Ντονμπάς.

Όλοι τους είναι υπέρ­μα­χοι του εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος, αντί­πα­λοι του ρωσι­κού λαού, του λαού της Ουκρα­νί­ας, γέν­νη­μα της ανα­τρο­πής του σοσιαλισμού.

Καθη­με­ρι­νά βλέ­που­με δρά­μα­τα, βομ­βαρ­δι­σμούς, νεκρούς και τραυ­μα­τί­ες, παι­διά του λαού και από τις δύο πλευ­ρές, μια χώρα κομ­μά­τια. Τώρα μπο­ρεί να κατα­νο­ή­σει και ο πιο δύσπι­στος την αξία του σοσια­λι­σμού. Να σκε­φτεί, να κατα­λά­βει τις βαριές συνέ­πειες του ιστο­ρι­κού πισω­γυ­ρί­σμα­τος, της καπι­τα­λι­στι­κής παλι­νόρ­θω­σης που οδή­γη­σε δύο λαούς που έζη­σαν 70 χρό­νια αδελ­φω­μέ­νοι, οικο­δο­μώ­ντας τη νέα κοι­νω­νία μέσα από μεγά­λες δυσκο­λί­ες, νικώ­ντας μαζί τον γερ­μα­νι­κό φασι­σμό, να σκο­τώ­νο­νται για τα συμ­φέ­ρο­ντα των ρωσι­κών και των ουκρα­νι­κών, των αμε­ρι­κα­νι­κών και των ευρω­παϊ­κών μονο­πω­λί­ων, για τους αντα­γω­νι­σμούς των αστι­κών τάξε­ων και των συμ­μα­χιών τους.

Είμα­στε σε νέα φάση των αντα­γω­νι­σμών. Ο κίν­δυ­νος γενι­κευ­μέ­νου πολέ­μου είναι μεγά­λος. Στην περιο­χή της Ανα­το­λι­κής και Κεντρι­κής Ευρώ­πης έχει συγκε­ντρω­θεί τερά­στια δύνα­μη πυρός, τα πυρη­νι­κά οπλο­στά­σια είναι σε επι­φυ­λα­κή, ετοι­μο­πό­λε­μες δυνά­μεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι με το δάκτυ­λο στη σκαν­δά­λη, εκα­το­ντά­δες πολε­μι­κά πλοία, αερο­σκά­φη, πραγ­μα­το­ποιούν ασκή­σεις, για τη συμ­με­το­χή στον πόλεμο.

Το αμε­ρι­κά­νι­κο αερο­πλα­νο­φό­ρο «Χάρι Τρού­μαν» και το γαλ­λι­κό «Σαρλ Ντε Γκόλ» είναι σε απο­στο­λή σε ελλη­νι­κές θάλασ­σες. Το γαλ­λι­κό αερο­πλα­νο­φό­ρο θα έρθει στον Πει­ραιά και έχου­με υπο­χρέ­ω­ση να δώσου­με το αγω­νι­στι­κό μας «παρών» να πάρου­με μέρος στην κινη­το­ποί­η­ση στις 24 Μάρ­τη, για να βρο­ντο­φω­νά­ξου­με ΟΧΙ στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, ΟΧΙ στην εμπλο­κή της Ελλάδας.

Τόσες μέρες τα αστι­κά επι­τε­λεία και τα Μέσα Ενη­μέ­ρω­σης ανα­μα­σούν ότι ο πόλε­μος στην Ουκρα­νία είναι ο πρώ­τος στην Ευρώ­πη μετά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο. Λένε συνει­δη­τά ψέμα­τα, για­τί πριν 23 χρό­νια το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με τη συμ­με­το­χή της Ελλά­δας επί κυβέρ­νη­σης ΠΑΣΟΚ, διέ­λυ­σαν τη Γιου­γκο­σλα­βία και μακέ­λε­ψαν τον λαό της, με τα ίδια προ­σχή­μα­τα που χρη­σι­μο­ποιεί σήμε­ρα η ρωσι­κή ηγε­σία, μιλώ­ντας για προ­στα­σία από την «εθνο­κά­θαρ­ση», για το δικαί­ω­μα στην «αυτο­διά­θε­ση».

Η χώρα έχει γίνει ορμητήριο πολέμου, αυτό είναι το έργο των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ

Αγα­πη­τοί φίλοι και σύντροφοι,

Ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος συμ­βα­δί­ζει με τον πόλε­μο της προ­πα­γάν­δας, την παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση, τα ψέμα­τα και τα προσχήματα.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ με τη συναί­νε­ση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων κομ­μά­των προ­σπα­θούν να καλύ­ψουν την επέμ­βα­ση των Ευρω­α­τλα­ντι­κών, να δικαιο­λο­γή­σουν την πολι­τι­κή της εμπλο­κής της Ελλάδας.

Η απο­κά­λυ­ψή τους, η τεκ­μη­ριω­μέ­νη απόρ­ρι­ψη των θέσε­ών τους απαι­τεί καλή ενη­μέ­ρω­ση και μαζι­κή δια­φω­τι­στι­κή δου­λειά μέσα στην εργα­τι­κή τάξη, τον λαό και τη νεο­λαία, για να μπουν νέες δυνά­μεις στη δρά­ση. Οι κομ­μου­νι­στές είναι στην πρώ­τη γραμ­μή του αγώνα.

Η ρωσι­κή ηγε­σία δεν έχει καμιά δικαιο­λο­γία για τη στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση, την κατα­πά­τη­ση των συνό­ρων της Ουκρα­νί­ας, όμως απο­τε­λεί πρό­κλη­ση η κάλυ­ψη των ευθυ­νών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Αυτό μπο­ρεί να κατα­νοη­θεί πλα­τιά από τον λαό, για­τί ακου­μπά σε όλη την προη­γού­με­νη πεί­ρα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων και πολέ­μων στον αντα­γω­νι­σμό με τη Ρωσία και την Κίνα.

Είναι τρε­λό να απαλ­λάσ­σο­νται οι Ευρω­α­τλα­ντι­κοί από τις εγκλη­μα­τι­κές τους ευθύ­νες, από την ισο­πέ­δω­ση της Γιου­γκο­σλα­βί­ας, του Ιράκ, της Συρί­ας και της Λιβύ­ης, ή ακό­μα της Υεμέ­νης. Οι Αμε­ρι­κα­νοί, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι οι πρώ­τοι διδά­ξα­ντες του «ανα­θε­ω­ρη­τι­σμού» και στο δρό­μο αυτό βαδί­ζει η ρωσι­κή ηγεσία.

Όλοι τους είναι συνέ­νο­χοι για την αμφι­σβή­τη­ση των συνό­ρων, της κυριαρ­χί­ας και των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των, τη διά­λυ­ση κρατών.

Μιλούν για διε­θνές δίκαιο αυτοί που έχουν κατα­πα­τή­σει κάθε έννοια δικαί­ου, ακό­μα και στοι­χειώ­δεις δια­τά­ξεις που δια­μορ­φώ­θη­καν μετά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο με την επί­δρα­ση της Σοβιε­τι­κής Ενω­σης και των άλλων σοσια­λι­στι­κών κρατών.

Παρα­πλα­νούν τον λαό οι δυνά­μεις που προ­βάλ­λουν τη λεγό­με­νη νέα ευρω­παϊ­κή και διε­θνή αρχι­τε­κτο­νι­κή ασφά­λειας, καλ­λιερ­γώ­ντας συγ­χύ­σεις περί φιλει­ρη­νι­κού ΝΑΤΟ και ΕΕ, ανα­μα­σώ­ντας τα περί πολυ­πο­λι­κού ιμπε­ρια­λι­στι­κού κόσμου, όπως κάνουν στην Ελλά­δα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25, εξω­ρα­ΐ­ζο­ντας την καπι­τα­λι­στι­κή βαρβαρότητα.

Παρό­τι αυτές τις μέρες επι­χει­ρεί­ται να εξαι­ρε­θεί η Τουρ­κία από τον ανα­θε­ω­ρη­τι­σμό λόγω της προσ­δο­κί­ας για έναν «μήνα του μέλι­τος» των αστι­κών τάξε­ων Ελλά­δας — Τουρ­κί­ας, τα γεγο­νό­τα μιλούν μόνα τους, το τουρ­κι­κό ΝΑΤΟι­κό κρά­τος έχει εισβά­λει στη Συρία και έχει κατα­πα­τή­σει την εδα­φι­κή της ακε­ραιό­τη­τα, δια­τη­ρεί στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις σε μια άλλη χώρα κι αυτό κάνει στο Ιράκ, παρεμ­βαί­νει στη Λιβύη. Ενώ δια­τη­ρεί την κατο­χή στην Κύπρο και στρα­τεύ­μα­τα για 48 χρό­νια και άρα δεν θα γίνει τώρα «ανα­θε­ω­ρη­τής» μιμού­με­νος της Ρωσία, όπως ισχυ­ρί­ζε­ται η ΝΔ, αλλά είναι ήδη στην πρά­ξη και με τη στή­ρι­ξη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η κυβέρ­νη­ση στέλ­νει εξο­πλι­σμό στην Ουκρα­νία μέσω της Πολω­νί­ας, στέλ­νει όπλα ακό­μα και από τα νησιά, ακο­λου­θώ­ντας πιθα­νώς τη γραμ­μή της «απο­στρα­τι­κο­ποί­η­σης» και φρι­κτά δηλώ­νει ο κ. Μητσο­τά­κης πως θα στεί­λει και στρα­τιω­τι­κές μονάδες.

Η χώρα έχει γίνει ορμη­τή­ριο πολέ­μου. Αυτό είναι το έργο των κυβερ­νή­σε­ων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι τους ορκί­ζο­νται στις λεγό­με­νες «Συμ­βα­τι­κές Δεσμεύ­σεις», παί­ζουν με τη ζωή του λαού και των παι­διών του.

Όλες οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις φύτε­ψαν τις αμε­ρι­κά­νι­κες βάσεις. Τα κρο­κο­δεί­λια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ τον εκθέ­τουν ακό­μα πιο πολύ, για­τί αυτός άνοι­ξε τον δρό­μο στο «στρα­τη­γι­κό διά­λο­γο» με τις ΗΠΑ, προ­ε­τοί­μα­σε τη Συμ­φω­νία για την επέ­κτα­ση των βάσε­ων σε όλη την Ελλά­δα και η ΝΔ συνε­χί­ζει σ’ αυτόν τον επι­κίν­δυ­νο δρό­μο, είναι έτοι­μη να φέρει τη νέα Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή Συμ­φω­νία στη Βουλή.

Η αμε­ρι­κά­νι­κη βάση της Σού­δας έχει πάρει θέση μάχης, εφο­διά­ζει με πυραύ­λους, πολε­μι­κά πλοία, απο­γειώ­νο­νται μαχη­τι­κά, κατα­σκο­πευ­τι­κά αερο­σκά­φη προς την Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη και τη Μαύ­ρη Θάλασ­σα. Η βάση της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης έχει γίνει κόμ­βος μετα­φο­ράς στρα­τιω­τι­κών μονά­δων και εξο­πλι­σμού προς την Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, μαχη­τι­κά και ελι­κό­πτε­ρα από τη Λάρι­σα και το Στε­φα­νο­βί­κειο απο­γειώ­νο­νται για να συν­δρά­μουν τις ΝΑΤΟι­κές δυνά­μεις. Να απα­ντή­σει η κυβέρ­νη­ση για το ενδε­χό­με­νο απο­στο­λής του πυραυ­λι­κού συστή­μα­τος S‑300 στην Ουκρα­νία, όπως έκα­νε με την απο­στο­λή της συστοι­χί­ας «Πάτριοτ» στη Σαου­δι­κή Αραβία.

Κατάπτυστα τα προσχήματα τους για την εμπλοκή

Είναι αδί­στα­χτοι! Προ­κει­μέ­νου να υπη­ρε­τή­σουν την ανα­βάθ­μι­ση των συμ­φε­ρό­ντων του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, χρη­σι­μο­ποιούν τη χώρα ως ιμπε­ρια­λι­στι­κό προ­γε­φύ­ρω­μα κατά άλλων λαών, την κάνουν στό­χο αντι­ποί­νων, όπως έχει προει­δο­ποι­ή­σει η ρωσι­κή ηγεσία.

Κρα­δαί­νο­ντας την τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα, οι άθλιοι υπο­στη­ρί­ζουν ότι για να ζητή­σουν βοή­θεια από τους συμ­μά­χους τους πρέ­πει να τους στη­ρί­ξουν στο ουκρα­νι­κό μέτω­πο, να στεί­λουν τα παι­διά του λαού στο πολε­μι­κό σφαγείο.

Το πρό­σχη­μά τους είναι κατάπτυστο.

Τα προ­βλή­μα­τα με την Τουρ­κία έχουν δημιουρ­γη­θεί μετα­ξύ δύο ΝΑΤΟι­κών κρα­τών, με στρα­τη­γι­κές σχέ­σεις με τις ΗΠΑ.

Σ’ αυτό το πλαί­σιο είναι σε εξέ­λι­ξη η αμφι­σβή­τη­ση των συνό­ρων, της κυριαρ­χί­ας των ελλη­νι­κών νησιών, με όχη­μα τις «γκρί­ζες ζώνες», οι υπερ­πτή­σεις πάνω από ελλη­νι­κό έδα­φος, οι παρα­βιά­σεις του ενα­έ­ριου και θαλάσ­σιου χώρου, το δόγ­μα της «Γαλά­ζιας Πατρίδας».

Ενδε­χο­μέ­νως να μην είναι πλα­τιά γνω­στό και πρέ­πει να γίνει, πως το ΝΑΤΟ δεν ανα­γνω­ρί­ζει εθνι­κά σύνο­ρα, αντι­με­τω­πί­ζει το Αιγαίο ως πεδίο ανά­πτυ­ξης των δυνά­με­ών του και ευνο­εί τις τουρ­κι­κές διεκ­δι­κή­σεις. Πολύ περισ­σό­τε­ρο, το ΝΑΤΟ και οι υπο­στη­ρι­χτές του μιλούν για «ΝΑΤΟι­κό έδα­φος», που συνι­στά κατα­πά­τη­ση της κυριαρ­χί­ας, με κου­μα­ντα­δό­ρο τα επι­τε­λεία της λυκοσυμμαχίας.

Βάζουν τον λύκο να φυλά­ει τα πρό­βα­τα. Αυτό κάνουν…

Αυτή η πολι­τι­κή έχει στοι­χί­σει ακρι­βά, την έχει πλη­ρώ­σει ο λαός μας με τις κρί­σεις στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις, όπως η κρί­ση των Ιμί­ων που έφε­ρε τις δύο χώρες στα πρό­θυ­ρα του πολέ­μου, την έχει υπο­στεί με την κρί­ση του 2020 πλη­σί­ον του Καστελόριζου.

Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και έχει ισχυ­ρές στρα­τη­γι­κές σχέ­σεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, έχει βρε­τα­νι­κές βάσεις και στε­νά­ζει υπό κατο­χή δεκα­ε­τί­ες, την ώρα που η ΕΕ για να προ­ω­θή­σει τις συναλ­λα­γές της με την τουρ­κι­κή ηγε­σία απέ­φυ­γε σε πρό­σφα­τη έκθε­ση να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει τον όρο «κατο­χή» και μίλη­σε για «άλυ­τη σύγκρου­ση», ταυ­τί­ζο­ντας «θύτη» με «θύμα».

Προ­σο­χή! Η ανα­βάθ­μι­ση του ρόλου της Τουρ­κί­ας στις εξε­λί­ξεις στην περιο­χή και ο στό­χος της ενί­σχυ­σης της ΝΑ πτέ­ρυ­γας του ΝΑΤΟ είναι μέρος των επι­διώ­ξε­ων για μεγά­λο συμ­βι­βα­σμό στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις, για συνεκ­με­τάλ­λευ­ση του Αιγαί­ου σε βάρος των δικαιω­μά­των των νησιών κι αυτόν τον στό­χο υπη­ρε­τεί η συνά­ντη­ση Ερντο­γάν — Μητσοτάκη.

Είναι σαθρό το πρό­σχη­μα ότι η Ελλά­δα εμπλέ­κε­ται στον πόλε­μο ανά­με­σα στη «δημο­κρα­τία» της Δύσης και τον «αυταρ­χι­σμό» της Ρωσίας.

Κοροϊ­δεύ­ουν τον λαό. Οι «δημο­κρα­τί­ες της Δύσης», οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ έχουν αιμα­το­κυ­λί­σει τους λαούς με πλή­θος ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις. Οι Δημο­κρά­τες στή­ρι­ξαν τους τζι­χα­ντι­στές, για να επέμ­βουν στη Μέση Ανα­το­λή, συνερ­γά­ζο­νται με κάθε είδους αντι­δρα­στι­κά καθε­στώ­τα στη Σαου­δι­κή Αρα­βία που σκο­τώ­νει τον λαό της Υεμέ­νης, τις μοναρ­χί­ες του Κόλ­που που χρη­σι­μο­ποιού­νται στον αντα­γω­νι­σμό με το Ιράν, το ισραη­λι­νό καθε­στώς που πατά­ει στο λαι­μό με την κατο­χή και δολο­φο­νεί τον παλαι­στι­νια­κό λαό.

Αυτοί οι «δημο­κρά­τες» προ­ω­θούν τη στρα­τη­γι­κή ΝΑΤΟ 2030 και 2040 και τον σχε­δια­σμό της ΕΕ για την εξά­πλω­ση αυτών των ιμπε­ρια­λι­στι­κών οργα­νι­σμών σε όλη την υδρό­γειο. Αυτοί στή­νουν τις νέες αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές συμ­μα­χί­ες στην Ασία, στην αντι­πα­ρά­θε­ση της Κίνας με τις ΗΠΑ για την πρω­το­κα­θε­δρία στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό σύστημα.

Αυτοί θωρα­κί­ζουν την καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα, με την κατα­στο­λή και τον αυταρ­χι­σμό, την απα­γό­ρευ­ση των δια­δη­λώ­σε­ων, του δικαιώ­μα­τος της απερ­γί­ας, τον αντι­κομ­μου­νι­σμό, τη δίω­ξη Κομ­μου­νι­στι­κών Κομ­μά­των όπως γίνε­ται στην Ουκρα­νία, στις χώρες της Βαλτικής.

Δεν θα μπο­ρέ­σουν να κρύ­ψουν ότι «αυταρ­χι­κοί» και «δημο­κρά­τες» είναι όψεις της ίδιας εξου­σί­ας, της δικτα­το­ρί­ας του κεφαλαίου.

Ο «ελεύ­θε­ρος κόσμος» που υμνούν είναι ο κόσμος της ανερ­γί­ας, της φτώ­χειας, των πολέμων.

Αυτή η συζή­τη­ση πρέ­πει να ανοί­ξει ακό­μα πιο πλατιά.

Η πολι­τι­κή της εμπλο­κής, λένε, είναι το τίμη­μα της «ελευ­θε­ρί­ας» και στη συνέ­χεια ο λαός θα καρ­πω­θεί τα οφέ­λη, θα ζήσει με ασφά­λεια και στα­θε­ρό­τη­τα σε συν­θή­κες ενερ­γεια­κής και γεω­πο­λι­τι­κής ανα­βάθ­μι­σης της χώρας.

Μεγά­λο θράσος!

Ο λαός έχει πλη­ρώ­σει πολ­λά, πλη­ρώ­νει 4 και πάνω δισ. ευρώ κάθε χρό­νο για τις ανά­γκες του ΝΑΤΟ. Πλη­ρώ­νει δισ. ευρώ για τα τερά­στια εξο­πλι­στι­κά προ­γράμ­μα­τα για νέες επεμ­βά­σεις και πολέμους.

Πλη­ρώ­νει τις τρα­γι­κές ελλεί­ψεις στα νοσο­κο­μεία και τα Κέντρα Υγεί­ας, ο λαός του Πει­ραιά πλη­ρώ­νει δια­χρο­νι­κά και επί όλων των κυβερ­νή­σε­ων την απα­ρά­δε­κτη κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στο «Τζά­νειο», στο «Μετα­ξά», στο Κρα­τι­κό της Νίκαιας, που τρέ­χουν και δεν φτά­νουν οι για­τροί και οι νοση­λευ­τές, για να καλύ­ψουν τις τρύπες.

Πλη­ρώ­νει την εκτό­ξευ­ση των τιμών στο φυσι­κό αέριο και το πετρέ­λαιο, τις μεγά­λες αυξή­σεις από την απε­λευ­θέ­ρω­ση της αγο­ράς Ενέρ­γειας και την «πρά­σι­νη» ανά­πτυ­ξη. Το τίμη­μα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών είναι το ακρι­βό­τε­ρο ρεύ­μα, η μεγα­λύ­τε­ρη ενερ­γεια­κή φτώ­χεια, οι τιμές — φωτιά σε μετα­κι­νή­σεις και βασι­κά αγα­θά, ο υψη­λός πλη­θω­ρι­σμός που εξα­νε­μί­ζει το εργα­τι­κό — λαϊ­κό εισόδημα.

Όμως, υπάρ­χει και η άλλη πλευ­ρά. Στις συν­θή­κες του πολέ­μου, προ­χω­ρά­ει ο σχε­δια­σμός για μεγά­λες επεν­δύ­σεις στον ενερ­γεια­κό τομέα, με στό­χο και την απε­ξάρ­τη­ση της ΕΕ από το ρώσι­κο αέριο.

Σ’ αυτόν τον σχε­δια­σμό η ελλη­νι­κή αστι­κή τάξη επι­διώ­κει να ανα­βαθ­μι­στεί από τη μετα­τρο­πή της χώρας σε ενερ­γεια­κό και δια­με­τα­κο­μι­στι­κό κόμ­βο, με την κατα­σκευή νέων ενερ­γεια­κών υπο­δο­μών στην Ελλά­δα και στα Βαλ­κά­νια, τη χάρα­ξη νέων δρό­μων για τη διο­χέ­τευ­ση φυσι­κού αερί­ου στην Ευρώ­πη, τη μεγα­λύ­τε­ρη συμ­με­το­χή του ελλη­νό­κτη­του εφο­πλι­στι­κού στό­λου στην παγκό­σμια μετα­φο­ρά του υγρο­ποι­η­μέ­νου φυσι­κού αερίου.

Ο λαός μας και οι άλλοι λαοί δεν κέρ­δι­σαν ποτέ από την ανα­βάθ­μι­ση του ρόλου της αστι­κής τάξης, θα χάνουν διαρ­κώς, όπως έχει απο­δει­χθεί από τους μέχρι τώρα ενερ­γεια­κούς αγω­γούς και θα μπαί­νουν σε νέους κιν­δύ­νους που προ­κα­λεί ο αντα­γω­νι­σμός των εκμεταλλευτών.

Οι εφο­πλι­στές έχουν θησαυ­ρί­σει, η ελλη­νό­κτη­τη ναυ­τι­λία είναι στην κορυ­φή της παγκό­σμιας πυρα­μί­δας με 5.000 πλοία, τρο­χί­ζουν τα χρυ­σά μαχαι­ρο­πή­ρου­να για να κερ­δί­σουν από τον πόλε­μο, τις ανα­τα­ρα­χές στην καπι­τα­λι­στι­κή εφο­δια­στι­κή αλυ­σί­δα, από τη μετα­φο­ρά του φυσι­κού αερί­ου, χτί­ζουν και αγο­ρά­ζουν πλοία δισ. δολα­ρί­ων και οι ναυ­τερ­γά­τες στε­νά­ζουν από την ανερ­γία και την ανα­σφά­λεια, χωρίς συμ­βά­σεις, με άθλιους εργα­σια­κούς όρους.

Οι εφο­πλι­στές καμα­ρώ­νουν για­τί η ναυ­τι­λία είναι το 4ο όπλο του ΝΑΤΟ, μας προ­κα­λούν καθι­σμέ­νοι στις πολυ­θρό­νες τους και οι ναυ­τερ­γά­τες κιν­δυ­νεύ­ουν στις εμπό­λε­μες ζώνες. Χτες στον Περ­σι­κό Κόλ­πο, στη Μέση Ανα­το­λή, σήμε­ρα στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα. Η σκέ­ψη μας είναι μαζί τους, το ΚΚΕ παρεμ­βαί­νει μέσα και έξω από τη Βου­λή και με τη δρά­ση μας απαι­τού­με να επα­να­πα­τρι­στούν άμε­σα τα πλη­ρώ­μα­τα χωρίς άλλες κωλυ­σιερ­γί­ες. Οι ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης είναι μεγά­λες και υπο­χρε­ού­ται να πάρει όλα τα ανα­γκαία μέτρα για να γυρί­σουν οι ναυ­τερ­γά­τες στα σπί­τια τους ασφα­λείς και υγιείς.

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα διεκ­δι­κούν διδα­κτο­ρι­κό στη δια­στρέ­βλω­ση της αλή­θειας. Κραυ­γά­ζουν «ζήτω η ΕΕ»! Η ΕΕ λένε επι­στρέ­φει στο προ­σκή­νιο, ανα­λαμ­βά­νει ευθύ­νες, η ενο­ποί­η­ση είναι η λύση που οδη­γεί στην ευη­με­ρία των λαών, στην ειρήνη.

Σε ποιους τα που­λά­νε αυτά; Η ΕΕ ως ένω­ση του κεφα­λαί­ου ήταν και είναι παρού­σα στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και τους πολέ­μους, ως «πυλώ­νας» του ΝΑΤΟ, η λεγό­με­νη στρα­τη­γι­κή αυτο­νο­μία και ο ευρω­στρα­τός είναι πολε­μι­κά εργα­λεία κατά των λαών.

Ο Πει­ραιάς έχει την πεί­ρα μεγά­λων ταξι­κών αγώ­νων. Σ’ αυτή την πόλη ζού­νε ναυ­τερ­γά­τες και μεταλ­λερ­γά­τες, εργα­ζό­με­νοι στο μονο­πώ­λιο της COSCO και στη Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κή Ζώνη, βιο­μη­χα­νι­κοί εργά­τες, υπάλ­λη­λοι, ζού­νε μαθη­τές και φοι­τη­τές, βιο­πα­λαι­στές επαγ­γελ­μα­τί­ες, ζού­νε εργα­τι­κές — λαϊ­κές οικο­γέ­νειες με χρό­νια προ­βλή­μα­τα και γνω­ρί­ζουν καλά τι σημαί­νει ΕΕ.

Εχουν βιώ­σει στο πετσί τους τι σημαί­νει Μάα­στριχτ, «περισ­σό­τε­ρη Ευρώ­πη» που είναι ταυ­τι­σμέ­νη με τη διαρ­κή επί­θε­ση του κεφα­λαί­ου, την καθή­λω­ση των μισθών και των συντά­ξε­ων, την ανα­τρο­πή των ασφα­λι­στι­κών και εργα­σια­κών δικαιω­μά­των, τα φορο­μπη­χτι­κά μέτρα, την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της Υγεί­ας και της Παιδείας.

Οι αμαρ­τί­ες της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας που υμνεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπλέ­νο­νται. Οι κυβερ­νή­σεις της πρω­το­στα­τούν στην πολε­μι­κή προ­ε­τοι­μα­σία, στην επί­θε­ση κατά των εργα­ζο­μέ­νων, στη Γερ­μα­νία, στη Δανία, στη Φιν­λαν­δία, στην Ιτα­λία, στην Πορ­το­γα­λία, στην Ισπα­νία. Έχει καταρ­ρι­φθεί ο μύθος περί «προ­ο­δευ­τι­κών κυβερ­νή­σε­ων» που μπο­ρούν να απο­τε­λέ­σουν εναλ­λα­κτι­κή για τους λαούς.

Η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι με τη λαϊκή πάλη

Να μην τους αφή­σου­με σε χλω­ρό κλα­ρί, οι λαοί να δια­χω­ρί­σουν τις θέσεις τους από τους δυνά­στες ψευ­το­σω­τή­ρες και να αδελφωθούν.

Δεν δια­λέ­γου­με στρα­τό­πε­δο ιμπε­ρια­λι­στών, στρα­τό­πε­δο ληστών. Έχου­με επι­λέ­ξει την κοι­νή πάλη των λαών για την ανα­τρο­πή της εξου­σί­ας του κεφαλαίου.

Αυτή είναι η επι­λο­γή που αντι­στοι­χεί στα εργα­τι­κά — λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα και ό,τι και να κάνουν οι υπο­στη­ρι­χτές του ευρω­α­τλα­ντι­σμού, η φωνή αυτή θα ακού­γε­ται δυνα­τά, στους χώρους δου­λειάς, στις λαϊ­κές γει­το­νιές, στις διαδηλώσεις.

Η προ­σπά­θεια που κάνουν οι μηχα­νι­σμοί του αστι­κού κρά­τους και τα παπα­γα­λά­κια τους δεν θα περά­σει, η δια­στρέ­βλω­ση των θέσε­ων του ΚΚΕ, ο αντι­κομ­μου­νι­σμός θα πέφτουν στο κενό.

Οι θια­σώ­τες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι με την πλευ­ρά του άδι­κου και βάρ­βα­ρου πολέ­μου, με την πλευ­ρά της εμπλο­κής που στρέ­φε­ται κατά των λαών.

Το ΚΚΕ δίνει τη μάχη κατά του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου, των αστι­κών τάξε­ων και των ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων, κατά της εμπλο­κής της χώρας και της συμ­με­το­χής του λαού μας στον πόλεμο.

Αυτός είναι ο δίκαιος αγώ­νας που στρέ­φε­ται κατά κάθε περι­κύ­κλω­σης και εισβο­λής, κατά κάθε ξένης κατο­χής και μπο­ρεί να υπε­ρα­σπι­στεί την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα της χώρας όταν χρεια­στεί. Αυτός είναι ο δίκαιος αγώ­νας για τα δικαιώ­μα­τα του λαού μας και των άλλων λαών, την κοι­νή πάλη, για την ανα­τρο­πή της εξου­σί­ας των λίγων που θησαυ­ρί­ζουν στις πλά­τες των πολλών.

Ποτέ με τους εκμε­ταλ­λευ­τές και τους πολι­τι­κούς εκπρο­σώ­πους τους κάθε από­χρω­σης. Πάντα πολέ­μιοι των αστι­κών και ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δί­ων. Περισ­σό­τε­ρες δυνά­μεις στον αγώ­να για τη νέα σοσια­λι­στι­κή κοι­νω­νία, για την κατάρ­γη­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης ανθρώ­που από άνθρωπο.

Αυτός είναι ο δρό­μος που δίνει δύνα­μη στην εργα­τι­κή — λαϊ­κή πάλη, μέσα από αυτόν μπο­ρεί να νική­σει η εργα­τι­κή τάξη και οι σύμ­μα­χοί της.

Η θέση ότι η σωστή πλευ­ρά της Ιστο­ρί­ας είναι με τους εκμε­ταλ­λευ­τές και την ανα­βάθ­μι­ση των συμ­φε­ρό­ντων τους στον διε­θνή αντα­γω­νι­σμό, η θέση ότι η σωστή πλευ­ρά της Ιστο­ρί­ας είναι η επι­λο­γή μετα­ξύ του ενός ή του άλλου ιμπε­ρια­λι­στι­κού κέντρου, είναι ανι­στό­ρη­τη, ύπου­λη και επι­κίν­δυ­νη, απο­σκο­πεί να ρίξει την εργα­τιά, την αγρο­τιά, τους επαγ­γελ­μα­τί­ες, τους νέους και τις νέες, στα σαγό­νια αυτών που κατα­σπα­ράσ­σουν τα δικαιώ­μα­τά τους.

Η σωστή πλευ­ρά της Ιστο­ρί­ας είναι με τη λαϊ­κή πάλη, βρέ­ξει χιο­νί­σει, με πίστη ότι παρά και κόντρα στις δυσκο­λί­ες ο αγώ­νας θα είναι νικη­φό­ρος. Οι διερ­γα­σί­ες στις λαϊ­κές συνει­δή­σεις που σήμε­ρα μπο­ρεί να μην φαί­νο­νται, να επι­σκιά­ζο­νται από το βάρος των συνε­πειών της αντε­πα­νά­στα­σης, την επί­θε­ση των δυνά­με­ων του κεφα­λαί­ου, δεν στα­μα­τούν και ανά πάσα στιγ­μή μπο­ρούν να εκδη­λω­θούν, να μπού­νε νέες δυνά­μεις στην πάλη, να γίνει κατορ­θω­τό αυτό που φαί­νε­ται προς στιγ­μήν ακατόρθωτο.

Αυτές τις μέρες, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ανα­πτύσ­σουν πλού­σια δρά­ση, στην Ελλά­δα και διε­θνώς, και έχει ιδιαί­τε­ρη σημα­σία η Κοι­νή Ανα­κοί­νω­ση Κομ­μου­νι­στι­κών και Εργα­τι­κών Κομ­μά­των με πρω­το­βου­λία του ΚΚΕ, του ΚΚ Τουρ­κί­ας, του ΚΚ Εργα­ζο­μέ­νων Ισπα­νί­ας και του ΚΚ Μεξι­κού, ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, αλλη­λεγ­γύη και κοι­νή πάλη των λαών που έχει υπο­γρα­φεί μέχρι σήμε­ρα από 41 ΚΚ και 30 Κομ­μου­νι­στι­κές Νεο­λαί­ες από 47 χώρες. Ο αγώ­νας που βασί­ζε­ται στην ταξι­κή πάλη, στις διε­θνι­στι­κές αρχές εμπνέ­ει, μπο­λιά­ζει συνει­δή­σεις, δίνει δύνα­μη για την αντεπίθεση.

Να δυναμώσει η πάλη

Έχου­με μπρο­στά μας πολ­λή δου­λειά, ο λαός στε­νά­ζει και η κυβέρ­νη­ση τον κοροϊ­δεύ­ει με τα ψίχου­λα που πετά­ει, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τα γνω­στά τρο­πά­ρια για τη δημο­σιο­νο­μι­κή αντο­χή, για να δίνει δισε­κα­τομ­μύ­ρια στα μονο­πώ­λια, να αυξή­σουν τα κέρ­δη τους.

Τώρα, απο­φα­σι­στι­κά να συμ­βά­λου­με να δυνα­μώ­σει η λαϊ­κή πάλη για μέτρα υπε­ρά­σπι­σης του εργα­τι­κού — λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος από την ακρί­βεια και την ενερ­γεια­κή φτώχεια.

Για κατάρ­γη­ση των φόρων στα καύ­σι­μα και σε άλλα είδη λαϊ­κής κατανάλωσης.

Για αυξή­σεις των μισθών, για Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας, προ­στα­σία των εργα­σια­κών δικαιω­μά­των του. Μέτρα προ­στα­σί­ας για τους συντα­ξιού­χους και τους ανέργους.

Για να παρ­θούν μέτρα ενά­ντια στις συνέ­πειες από τις κυρώ­σεις στη Ρωσία, που θα υπο­στούν πρώ­τα απ’ όλα αγρό­τες και αυτοαπασχολούμενοι.

Τώρα , ακό­μα πιο απο­φα­σι­στι­κά ο λαός και η νεο­λαία να δυνα­μώ­σουν τον αγώ­να για:

– Να στα­μα­τή­σουν αμέ­σως η συμ­με­το­χή και η εμπλο­κή της Ελλά­δας στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρανία.

– Να κλεί­σουν τώρα όλες οι στρα­τιω­τι­κές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας.

– Κανέ­να ελλη­νι­κό στρα­τιω­τι­κό σώμα να μη στα­λεί στην Ουκρα­νία, σε χώρες που συνο­ρεύ­ουν με αυτήν ή σε άλλες ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές. Κανέ­νας στρα­τευ­μέ­νος, αξιω­μα­τι­κός ή υπα­ξιω­μα­τι­κός εκτός συνό­ρων. Να στα­μα­τή­σει η απο­στο­λή πολε­μι­κών εφο­δί­ων και μέσων από την Ελλάδα.

Είναι πατριω­τι­κό και διε­θνι­στι­κό μας καθή­κον να μην αφή­σου­με να χρη­σι­μο­ποιού­νται ελλη­νι­κά εδά­φη, υπο­δο­μές και μέσα, ως στρα­τιω­τι­κά — πολε­μι­κά προ­γε­φυ­ρώ­μα­τα οποιουδήποτε.

Να δυνα­μώ­σει η πάλη για απο­δέ­σμευ­ση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με τον λαό πραγ­μα­τι­κά στο τιμό­νι της εξουσίας.

Οι καπι­τα­λι­στι­κές κρί­σεις, οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί πόλε­μοι, τα αβά­στα­χτα προ­βλή­μα­τα που ταλαι­πω­ρούν μόνι­μα τις εργα­τι­κές — λαϊ­κές οικο­γέ­νειες και τα παι­διά τους, η ανερ­γία και η φτώ­χεια οδη­γούν σε ένα αδιαμ­φι­σβή­τη­το συμπέρασμα.

Ο καπι­τα­λι­σμός έχει ξεπε­ρά­σει τα ιστο­ρι­κά του όρια, δεν αφή­νει περι­θώ­ρια για προσ­δο­κί­ες και για τον πιο διστα­χτι­κό. Τα μέτρα που παίρ­νουν τα καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη και οι συμ­μα­χί­ες τους αξιο­ποιώ­ντας την πεί­ρα του πολέ­μου οδη­γούν σε κλι­μά­κω­ση της επί­θε­σης, σε μεγα­λύ­τε­ρους κιν­δύ­νους για τους λαούς.

Οι εξε­λί­ξεις θέτουν πιο επι­τα­κτι­κά την ανα­γκαιό­τη­τα της πάλης για την ανα­τρο­πή αυτής της βαρ­βα­ρό­τη­τας, για τον σοσια­λι­σμό που είναι ταυ­τι­σμέ­νος με την ικα­νο­ποί­η­ση των λαϊ­κών ανα­γκών, για να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά.

Μέσα στον αγώ­να μπο­ρούν να συμπα­ρα­τα­χθούν με το ΚΚΕ ακό­μα περισ­σό­τε­ρες λαϊ­κές δυνά­μεις, που αγω­νιούν για την πορεία των εξε­λί­ξε­ων και δια­πι­στώ­νουν στην πρά­ξη ότι τα αστι­κά κόμ­μα­τα, με κυνι­κό τρό­πο ή πονη­ρά, φορώ­ντας τη μάσκα του φιλει­ρη­νι­στή, είναι εκφρα­στές των συμ­φε­ρό­ντων και της στρα­τη­γι­κής του κεφα­λαί­ου, υπέρ­μα­χοι των ιμπε­ρια­λι­στι­κών οργα­νι­σμών και σχε­δί­ων, αντί­πα­λοι του λαού μας.

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο