Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Οι κυρώσεις στη Ρωσία οδηγούν σε «χαλάρωση» του εμπάργκο πετρελαίου στη Βενεζουέλα

Ο πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας Νικο­λάς Μαδού­ρο μίλη­σε χθες Σάβ­βα­το για τα «μικρά αλλά σημα­ντι­κά μέτρα» που έλα­βαν οι ΗΠΑ για να «δώσουν άδεια» σε πετρε­λαϊ­κές εται­ρεί­ες προ­κει­μέ­νου αυτές να μπο­ρέ­σουν να δρα­στη­ριο­ποι­η­θούν στη χώρα του, επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι η Ουά­σινγ­κτον έχει προ­χω­ρή­σει σε χαλά­ρω­ση των οικο­νο­μι­κών κυρώ­σε­ων προς στο Καρά­κας, προ­κει­μέ­νου να αντι­σταθ­μί­σει τις ελλεί­ψεις που προ­κά­λε­σαν στην αγο­ρά οι κυρώ­σεις; προς τη Ρωσία.

«Πριν μία εβδο­μά­δα οι ΗΠΑ έλα­βαν μικρά αλλά σημα­ντι­κά μέτρα δίνο­ντας άδεια στην (αμε­ρι­κα­νι­κή εται­ρεία) Chevron, την (ιτα­λι­κή) Eni και την (ισπα­νι­κή) Repsol για να ξεκι­νή­σουν τη δια­δι­κα­σία παρα­γω­γής αερί­ου και πετρε­λαί­ου στη Βενε­ζου­έ­λα προ­κει­μέ­νου να τα εξά­γουν προς τις αγο­ρές τους», επε­σή­μα­νε ο Μαδού­ρο σε συνέ­ντευ­ξη που παρα­χώ­ρη­σε σε ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό της Αργε­ντι­νής, απο­σπά­σμα­τα του οποί­ου αναρ­τή­θη­καν στον λογα­ρια­σμό του Βενε­ζου­ε­λά­νου προ­έ­δρου στο Twitter.

Ο Λευ­κός Οίκος ανα­κοί­νω­σε στις 17 Μαΐ­ου τη χαλά­ρω­ση κάποιων από τις κυρώ­σεις που είχε επι­βά­λει το 2019 στη Βενε­ζου­έ­λα με στό­χο την εκδί­ω­ξη από την εξου­σία του Μαδούρο.

Υψη­λό­βαθ­μος αξιω­μα­τού­χος της κυβέρ­νη­σης του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Τζο Μπάι­ντεν είχε υπο­γραμ­μί­σει ότι «αυτή η χαλά­ρω­ση των κυρώ­σε­ων» αφο­ρά πάνω απ’ όλα «μια περιο­ρι­σμέ­νη εξαί­ρε­ση» που δόθη­κε στην αμε­ρι­κα­νι­κή πετρε­λαϊ­κή εται­ρεία Chevron.

Η Chevron θα μπο­ρεί «να δια­πραγ­μα­τευ­θεί τους όρους πιθα­νών μελ­λο­ντι­κών δρα­στη­ριο­τή­των στη Βενε­ζου­έ­λα», χωρίς ωστό­σο να συνά­ψει νέα συμ­φω­νία με την κρα­τι­κή εται­ρεία της χώρας PDVSA, όπως εξή­γη­σε ο αξιωματούχος.

Ο Αμε­ρι­κα­νός αξιω­μα­τού­χος δεν ανα­φέρ­θη­κε στις εται­ρεί­ες Eni και Repsol, όμως η αντι­πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας Ντέλ­σι Ροντρί­γκες επε­σή­μα­νε ότι «έλεγ­ξε και επι­βε­βαί­ω­σε» ότι περι­λαμ­βά­νο­νται και αυτές στη χαλά­ρω­ση των κυρώσεων.

902.gr (ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο