Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Ο Μακαρθισμός ζει – Απαγόρευση μετανάστευσης σε μέλη Κομμουνιστικών Κομμάτων

Είσαι μέλος Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος οποιασ­δή­πο­τε χώρας στον πλα­νή­τη και επι­θυ­μείς να μετα­να­στεύ­σεις στην… «γη της ελευ­θε­ρί­ας» και της «καπι­τα­λι­στι­κής ευδαι­μο­νί­ας»; Απα­γο­ρεύ­ε­ται!

Με ανα­κοί­νω­ση-οδη­γία που εξέ­δω­σε στις 2 Οκτώ­βρη η αμε­ρι­κα­νι­κή Υπη­ρε­σία Ιθα­γέ­νειας και Μετα­νά­στευ­σης (US Citizenship and Immigration Services), επι­και­ρο­ποιεί­ται και εμπλου­τί­ζε­ται ο περί­φη­μος νόμος «Εσω­τε­ρι­κής Ασφα­λεί­ας» του 1950 σύμ­φω­να με τον οποίο απα­γο­ρεύ­ε­ται ρητά σε μέλη κομ­μου­νι­στι­κών κομ­μά­των, από οποια­δή­πο­τε χώρα, να μετα­να­στεύ­σουν στις ΗΠΑ.

Συγκε­κρι­μέ­να, το έγγρα­φο της Υπη­ρε­σί­ας ανα­φέ­ρε­ται πως από απο­κλεί­ο­νται από τη δυνα­τό­τη­τα μετα­νά­στευ­σης μέλη κομ­μου­νι­στι­κών ή άλλων ολο­κλη­ρω­τι­κών κομ­μά­των. Θέτει μάλι­στα και ορι­σμέ­νους όρους, υπό τους οποί­ους εάν κάποιος έγι­νε χωρίς την θέλη­ση του (!) μέλος κομ­μου­νι­στι­κού κόμ­μα­τος ή για λόγους «ευρέ­σε­ως εργα­σί­ας, φαγη­τού ή άλλων αγα­θών» (!!), να έχει τη δυνα­τό­τη­τα μετα­νά­στευ­σης. Επί­σης, υπό συγκε­κρι­μέ­νες δια­δι­κα­σί­ες, μπο­ρούν να μετα­να­στεύ­σουν στις ΗΠΑ πρώ­ην μέλη κομ­μου­νι­στι­κών κομμάτων…

us cis eggrafo

Το φάντα­σμα του μακαρ­θι­σμού – που ουδέ­πο­τε εγκα­τέ­λει­ψε τις ΗΠΑ – επι­στρέ­φει, ως φαί­νε­ται, δρι­μύ­τε­ρο μέσα από τις νομο­θε­τι­κές τρο­πο­ποι­ή­σεις της αμε­ρι­κα­νι­κής κυβέρ­νη­σης. Ο φόβος ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης εργα­τι­κών-λαϊ­κών μαζών, φτω­χών αφρο­α­με­ρι­κα­νών και άλλων μειο­νο­τή­των, ενι­σχύ­ει τα αντι­κομ­μου­νι­στι­κά αντα­να­κλα­στι­κά του πολι­τι­κού κατε­στη­μέ­νου των ΗΠΑ τα οποία ανα­σύ­ρουν από το χρο­νο­ντού­λα­πο της ιστο­ρί­ας τον μπα­μπού­λα του Μακ Κάρ­θυ και της αντι­κομ­μου­νι­στι­κής υστερίας.

Ορι­σμέ­νοι ανα­λυ­τές εντάσ­σουν την επι­και­ρο­ποί­η­ση της σχε­τι­κής πολι­τι­κής στο πλαί­σιο του ακύ­ρη­χτου πολέ­μου των ΗΠΑ με την Κίνα και ως μια προ­σπά­θεια να ελα­χι­στο­ποι­η­θεί η εισ­ροή μετα­να­στών από την μεγά­λη ασια­τι­κή χώρα.

Σε κάθε περί­πτω­ση, ωστό­σο, η από­φα­ση δεν παύ­ει να απο­τε­λεί προει­δο­ποι­η­τι­κό χτύ­πη­μα ενά­ντια στο εργα­τι­κό-λαϊ­κό κίνη­μα της ίδιας της χώρας, ενά­ντια στους κομ­μου­νι­στές και ριζο­σπά­στες που ζουν και δρα­στη­ριο­ποιού­νται στις ΗΠΑ, ζώντας από πρώ­το χέρι την βαρ­βα­ρό­τη­τα του καπι­τα­λι­στι­κού συστήματος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο