Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Ο μεγαλύτερος έμπορας όπλων — Αύξησαν τις πωλήσεις σε κυβερνήσεις ανά τον κόσμο

Οι πωλή­σεις όπλων των ΗΠΑ σε ξένες κυβερ­νή­σεις αυξή­θη­καν κατά 13% και ανήλ­θαν σε αξία 192,3 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων το οικο­νο­μι­κό έτος που ολο­κλη­ρώ­θη­κε την 30ή Σεπτεμ­βρί­ου, ανα­κοί­νω­σε την Πέμ­πτη το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ, μετά τη χαλά­ρω­ση των περιο­ρι­σμών που επι­βάλ­λο­νται σε αυτές σε συν­δυα­σμό με τις προ­σπά­θειες στο ανώ­τα­το επί­πε­δο για το κλεί­σι­μο συμ­φω­νιών. Υπεν­θυ­μί­ζου­με πως οι ΗΠΑ ασκούν τερά­στιες πιέ­σεις στους εταί­ρους τους στο ΝΑΤΟ, ώστε οι εξο­πλι­στι­κές τους δαπά­νες να φτά­νουν το 2% του ΑΕΠ τους.

Ο Ρεπου­μπλι­κα­νός Πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ θέλει να μετα­τρέ­ψει τις ΗΠΑ, οι οποί­ες ήδη έχουν κυρί­αρ­χη θέση στο παγκό­σμιο εμπό­ριο όπλων, σε ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρο προ­μη­θευ­τή εξο­πλι­σμών σε διε­θνές επί­πε­δο, έχουν τονί­σει αξιω­μα­τού­χοι της κυβέρ­νη­σής του, παρά τις ανη­συ­χί­ες που εκφρά­ζουν υπε­ρα­σπι­στές των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των και υπο­στη­ρι­κτές των προ­σπα­θειών ύφεσης
των εξοπλισμών.

Στις μεγα­λύ­τε­ρες αμε­ρι­κα­νι­κές εται­ρεί­ες που ανα­λαμ­βά­νουν κρα­τι­κές συμ­βά­σεις για την πώλη­ση όπλων, πλοί­ων, αρμά­των μάχης, αερο­σκα­φών, πυραύ­λων και άλλων ειδών στις ένο­πλες δυνά­μεις άλλων χωρών συγκα­τα­λέ­γο­νται οι Boeing Co, Lockheed Martin Corp, Raytheon Co, General Dynamics Corp και Northrop Grumman Corp.

Εν μέρει, η αύξη­ση απο­δί­δε­ται στην εφαρ­μο­γή του προ­γράμ­μα­τος “Buy American” («Αγο­ρά­στε Αμε­ρι­κα­νι­κά») από την κυβέρ­νη­ση του Τραμπ τον Απρί­λιο, στο πλαί­σιο του οποί­ου χαλά­ρω­σαν διά­φο­ροι περιο­ρι­σμοί στις πωλή­σεις όπλων, ενώ ενθαρ­ρύν­θη­καν οι Αμε­ρι­κα­νοί κυβερ­νη­τι­κοί αξιω­μα­τού­χοι να δια­δρα­μα­τί­ζουν ενερ­γό­τε­ρο ρόλο σε διε­θνές επί­πε­δο, ώστε να εξα­σφα­λί­ζουν πωλή­σεις για τις αμε­ρι­κα­νι­κές βιο­μη­χα­νί­ες όπλων.

Οι δύο κυριό­τε­ροι τρό­ποι αγο­ράς όπλων από ξένες κυβερ­νή­σεις είναι είτε οι απευ­θεί­ας συμ­βά­σεις με αμε­ρι­κα­νι­κές εται­ρεί­ες, που ανα­τί­θε­νται έπει­τα από δια­πραγ­μα­τεύ­σεις των κυβερ­νή­σε­ων με τις εται­ρεί­ες, είτε οι πωλή­σεις για τις οποί­ες μεσο­λα­βεί το αμε­ρι­κα­νι­κό Πεντά­γω­νο. Και στις δύο περι­πτώ­σεις απαι­τεί­ται έγκρι­ση από το αμε­ρι­κα­νι­κό κράτος.

Οι εμπο­ρι­κές πωλή­σεις αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τιω­τι­κού εξο­πλι­σμού σε ξένες κυβερ­νή­σεις αυξή­θη­καν 6,6%, από 128,1 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια στα 136,6 δισεκ. δολά­ρια το περα­σμέ­νο οικο­νο­μι­κό έτος, σύμ­φω­να το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τον Οκτώ­βριο η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ είχε ανα­κοι­νώ­σει ότι οι πωλή­σεις για τις οποί­ες μεσο­λά­βη­σε το αμε­ρι­κα­νι­κό Πεντά­γω­νο αυξή­θη­καν κατά 33%, στα 55,6 δισεκ. δολά­ρια, το περα­σμέ­νο οικο­νο­μι­κό έτος. Συν­δυα­στι­κά, το σύνο­λο των εξα­γω­γών όπλων αυξή­θη­κε κατά 13% σε ετή­σια βάση, κατά την ίδια πηγή.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο