Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Πεντάχρονος πυροβόλησε και σκότωσε το 16 μηνών αδελφάκι του

Αγο­ρά­κι 16 μηνών έχα­σε τη ζωή του όταν αδελ­φός του, 5 ετών, πυρο­βό­λη­σε μέσα σε δια­μέ­ρι­σμα στη Λαφα­γιέτ, στην πολι­τεία Ιντιά­να (μεσο­δυ­τι­κά), ανα­κοί­νω­σε η αστυ­νο­μία χθες Πέμ­πτη, καθώς οι τρα­γω­δί­ες με τη χρή­ση όπλων στις οποί­ες εμπλέ­κο­νται μικρά παι­διά στις ΗΠΑ είναι ήδη δεκά­δες το 2023.

Οι αρχές εξή­γη­σαν πως ειδο­ποι­ή­θη­καν από διερ­χό­με­νο για πυρο­βο­λι­σμό σε δια­μέ­ρι­σμα στη Λαφα­γιέτ, σχε­δόν 100 χιλιό­με­τρα βόρεια της Ιντια­νά­πο­λης· όταν αστυ­νο­μι­κοί έφθα­σαν στο δια­μέ­ρι­σμα, βρή­καν ένα παι­δί νεκρό.

Οι αστυ­νο­μι­κοί δια­πί­στω­σαν πως τη σφαί­ρα έρι­ξε πεντά­χρο­νος αδελ­φός του θύμα­τος, «που μπό­ρε­σε να απο­κτή­σει πρό­σβα­ση σε όπλο μέσα στο δια­μέ­ρι­σμα», ανέ­φε­ρε η αστυ­νο­μία της Λαφα­γιέτ σε ανα­κοί­νω­σή της.

Μέχρι στιγ­μής μέσα στο 2023 έχουν κατα­γρα­φεί πάνω από 60 υπο­θέ­σεις στις οποί­ες παι­διά πυρο­βό­λη­σαν χωρίς πρό­θε­ση, με απο­τέ­λε­σμα 25 θανά­τους και 39 τραυ­μα­τι­σμούς στις ΗΠΑ, σύμ­φω­να με τους αριθ­μούς της μη κυβερ­νη­τι­κής οργά­νω­σης Everytown for Gun Safety.

Στη νεκρο­ψία-νεκρο­το­μή του μικρού αγο­ριού, του Αϊζάια Τζόν­σον, επι­βε­βαιώ­θη­κε ότι ο θάνα­τός του οφει­λό­ταν στον τραυ­μα­τι­σμό του από σφαίρα.

Όταν ο πεντά­χρο­νος πυρο­βό­λη­σε, μέσα στο δια­μέ­ρι­σμα βρι­σκό­ταν επί­σης ένα ενή­λι­κο πρό­σω­πο, σύμ­φω­να με την αστυ­νο­μία. Δεν έχουν δοθεί από την αστυ­νο­μία λεπτο­μέ­ρειες για το πώς το παι­δί μπό­ρε­σε να πάρει στα χέρια του το όπλο.

Ο Μπράιαν Φίλι­πς, επι­κε­φα­λής της αστυ­νο­μί­ας στη Λαφα­γιέτ, περιο­ρί­στη­κε να ανα­φέ­ρει πως βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη έρευ­να για να εξα­κρι­βω­θεί σε ποιον ανή­κε το όπλο, προ­σθέ­το­ντας ότι δεν έγι­νε καμία σύλληψη.

Στις ΗΠΑ κυκλο­φο­ρούν κάπου 400 εκα­τομ­μύ­ρια όπλα, στα οποία απο­δό­θη­καν το 2020 πάνω από 45.000 θάνα­τοι συνο­λι­κά —ανθρω­πο­κτο­νί­ες, δυστυ­χή­μα­τα και αυτο­κτο­νί­ες—, σύμ­φω­να με τα πιο πρό­σφα­τα δεδο­μέ­να των Κέντρων Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Ασθε­νειών (CDC).

Ενώ φέτος, για πρώ­τη φορά, τα όπλα είναι η κυριό­τε­ρη αιτία της θνη­σι­μό­τη­τας των νέων ηλι­κί­ας μετα­ξύ 1 και 19 ετών, με 4.368 θανά­τους, μπρο­στά από τα τρο­χαία και την υπερ­βο­λι­κή δόση ουσιών, κατά τους αριθ­μούς των CDC — οι οποί­οι δεν συμπε­ρι­λαμ­βά­νουν το παι­δί στη Λαφαγιέτ.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο