Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Πολεμικές δαπάνες 32 εκατομμύρια την ώρα από το 2001 που ξεκίνησαν τις εισβολές τους!!

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Επα­νερ­χό­μα­στε στο θέμα της οικο­νο­μι­κής απο­τί­μη­σης των εισβο­λών των ΗΠΑ από το 2011 που είχε δημο­σιευ­θεί στο ΑΤΕΧΝΩΣ τον Νοέμ­βριο του 2018 με ανα­λυ­τι­κά τα οικο­νο­μι­κά στοι­χεία που συγκέ­ντρω­σε το Ινστι­τού­το Διε­θνών και δημό­σιων υπο­θέ­σε­ων Watson του Πανε­πι­στη­μί­ου Brown των ΗΠΑ.

Τον Μάρ­τιο του 2018 συμπλη­ρώ­θη­καν 15 χρό­νια από την εισβο­λή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003 με την ψευ­δή δικαιο­λο­γία της ύπαρ­ξης όπλων μαζι­κής κατα­στρο­φής, χωρίς καμία από­φα­ση Διε­θνούς Οργανισμού.

Η θλι­βε­ρή αυτή επέ­τειος απο­τυ­πώ­νε­ται στα στα­τι­στι­κά στοι­χεία και τους αριθ­μούς. Η εισβο­λή στο Ιράκ είναι η συνέ­χι­ση του «παγκό­σμιου πόλε­μου κατά της τρο­μο­κρα­τί­ας» που ξεκί­νη­σε ο τότε πρό­ε­δρος Μπους το 2011 εισβάλ­λο­ντας στο Αφγα­νι­στάν, πάλι χωρίς την έγκρι­ση της διε­θνούς κοινότητας.

Σύνοψη των πορισμάτων

Μερι­κά από τα κύρια ευρή­μα­τα κόστους του πολέ­μου είναι τα παρακάτω:

    • Το κόστος των πολέ­μων του Ιράκ, Αφγα­νι­στάν, Πακι­στάν και τη Συρία ανέρ­χε­ται περί­που 5,9 τρι­σε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια. Αυτό το ποσό δεν περι­λαμ­βά­νει έξο­δα δανει­σμού για τους πολέ­μους, τα οποία θα προ­σθέ­σουν ένα εκτι­μώ­με­νο ποσό περί τα 8 τρι­σε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια με τους τόκους τα επό­με­να 40 χρόνια.
    • Από το 2001, κάθε Αμε­ρι­κα­νός φορο­λο­γού­με­νος έχει πλη­ρώ­σει σχε­δόν 24.000 δολά­ρια στους πολέ­μους, ποσό ίσο με τη μέση απο­πλη­ρω­μή ενός σπι­τιού, ένα νέο Honda Accord, ή ένα έτος δίδα­κτρα σε ένα δημό­σιο πανε­πι­στή­μιο, γρά­φει η ιστο­σε­λί­δα OtherWords.
    • Το ανθρώ­πι­νο και οικο­νο­μι­κό κόστος των πολέ­μων αυτών θα συνε­χι­στεί για δεκα­ε­τί­ες με ορι­σμέ­να έξο­δα, όπως το οικο­νο­μι­κό κόστος της φρο­ντί­δας των βετε­ρά­νων στρα­τιω­τών των ΗΠΑ, οξυ­μέ­να μέχρι τα μέσα του αιώνα.
    • Η Αμε­ρι­κά­νι­κη κυβερ­νη­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση των προ­σπα­θειών ανα­συ­γκρό­τη­σης στο Ιράκ και στο Αφγα­νι­στάν έχει κοστί­σει συνο­λι­κά πάνω από 170 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια. Τα περισ­σό­τε­ρα από αυτά τα κεφά­λαια έχουν κατευ­θυν­θεί για τον εξο­πλι­σμό των δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας στις δύο χώρες αντί για οικο­νο­μι­κή και κοι­νω­νι­κή ανάπτυξη.
    • Πολ­λά από τα χρή­μα­τα που δια­τί­θε­νται για την παρο­χή ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας και ανοι­κο­δό­μη­ση της κοι­νω­νί­ας έχουν χαθεί μέσα σε απά­τη, σπα­τά­λη και κατάχρηση.
    • Οι αλυ­σι­δω­τές επι­πτώ­σεις στην οικο­νο­μία των ΗΠΑ είναι επί­σης σημα­ντι­κές, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της απώ­λειας θέσε­ων εργασίας.
    • 1 δισε­κα­τομ­μύ­ριο δολά­ρια σε στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες δημιουρ­γεί περί­που 11.200 θέσεις εργασίας.
    • Το ίδιο ποσό των δαπα­νών δημιουρ­γεί περισ­σό­τε­ρες θέσεις εργα­σί­ας σε ορι­σμέ­νους τομείς μη στρα­τιω­τι­κούς, λόγω των δια­φο­ρών στην έντα­ση εργα­σί­ας, οι εγχώ­ριες επεν­δύ­σεις και επί­πε­δα μισθών, όπως 26.700 στην εκπαί­δευ­ση, 16.800 στην καθα­ρή ενέρ­γεια και 17.200 στον τομέα της υγείας.
    • Οι επεν­δύ­σεις σε στρα­τιω­τι­κά μέσα ήταν μια χαμέ­νη ευκαι­ρία να ενι­σχυ­θούν σημα­ντι­κά βελ­τιώ­σεις σε βασι­κές υπο­δο­μές όπως δρό­μους και δημό­σιες συγκοινωνίες.
    • Οι πολε­μι­κές δαπά­νες που χρη­μα­το­δο­τού­νται εξ ολο­κλή­ρου από δάνεια έχει συμ­βά­λει στην δημιουρ­γία υψη­λό­τε­ρων επι­το­κί­ων στους δανει­ζό­με­νους όπως στους νέους ιδιο­κτή­τες σπιτιών.

Ανθρώπινες απώλειες

  • Πάνω από 480.000 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν λόγω άμε­σης βίας πολέ­μου, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των ενό­πλων δυνά­με­ων από όλες τις πλευ­ρές, εργο­λά­βους πολέ­μου (μισθο­φό­ρους), αμά­χων, δημο­σιο­γρά­φων και εργα­ζό­με­νων στον ανθρω­πι­στι­κό τομέα.
    • 244.000 άμα­χοι έχουν σκο­τω­θεί σε άμε­ση βία. Είναι πολ­λές φορές πιθα­νό πολ­λοί περισ­σό­τε­ροι, του­λά­χι­στον τετρα­πλά­σιοι, να έχουν πεθά­νει έμμε­σα σε αυτούς τους πολέ­μους, λόγω υπο­σι­τι­σμού, κατε­στραμ­μέ­νων υπο­δο­μών και υπο­βάθ­μι­σης του περιβάλλοντος.
    • Από την εισβο­λή του 2003 για παρά­δειγ­μα στο Ιράκ, η υγειο­νο­μι­κή περί­θαλ­ψη έχει χει­ρο­τε­ρεύ­σει ραγδαία, με νοσο­κο­μεία και κλι­νι­κές βομ­βαρ­δι­σμέ­νες, με προ­μή­θειες της ιατρι­κής και της ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας σε κίν­δυ­νο, και χιλιά­δες των για­τρών και του νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού να φεύ­γουν από τη χώρα.
    • Πάνω από 6,950 Αμε­ρι­κά­νοι στρα­τιώ­τες σκο­τώ­θη­καν στους πολέμους.
    • (Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των νεκρών μπο­ρεί να είναι και μεγα­λύ­τε­ρος αφού νέα στοι­χεία δημο­σιεύ­ο­νται και ανε­βά­ζουν τους νεκρούς σε πάνω από 15.000).
    • Δεν είναι γνω­στός ο αριθ­μός σε πλή­ρη έκτα­ση αυτών που επι­στρέ­φουν από αυτούς τους πολέ­μους τραυ­μα­τί­ες ή άρρωστοι.
    • Δεν έχουν ανα­κοι­νω­θεί πολ­λοί θάνα­τοι και τραυ­μα­τι­σμοί μετα­ξύ των εργο­λά­βων πολέ­μου των ΗΠΑ όπως απαι­τεί­ται από το νόμο, αλλά του­λά­χι­στον άλλοι 7.800 έχουν σκοτωθεί.

Παράπλευρες απώλειες

  • 21 εκα­τομ­μύ­ρια Αφγα­νών, Ιρα­κι­νών, Πακι­στα­νών και Σύριων ζουν σαν πρό­σφυ­γες και εκτο­πι­σμέ­νοι, σε συν­θή­κες κατά­φω­ρα ανεπαρκείς.
  • Η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση έχει διε­ξά­γει έρευ­νες ανεύ­ρε­σης τρο­μο­κρα­τών σε 76 χώρες, στο 40% των χωρών του πλα­νή­τη, επε­κτεί­νο­ντας έρευ­νες αλλά και παρεμ­βά­σεις σε όλη την υδρό­γειο και όχι μόνον στο Αφγα­νι­στάν στο Ιράκ και στην Συρία όπως πολ­λοί Αμε­ρι­κα­νοί πιστεύουν.
  • Οι ΗΠΑ μετέ­φε­ραν υπό­πτους τρο­μο­κρα­τί­ας σε δεκά­δες χώρες χωρίς σεβα­σμό προς τα πρό­τυ­πα ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, όπου αντι­με­τώ­πι­σαν βασα­νι­στή­ρια ή κακομεταχείριση.
  • Ο πόλε­μος ενά­ντια στην «τρο­μο­κρα­τία» έχει περιο­ρί­σει σημα­ντι­κά τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα και περι­λαμ­βά­νει παρα­βιά­σεις των πολι­τι­κών ελευ­θε­ριών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων κρά­τη­ση χωρίς δίκη, βασα­νι­στή­ρια, διευ­ρυ­μέ­νη επι­τή­ρη­σης των χωρών από την κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ και φυλε­τι­κές διακρίσεις.
  • Το Ιράκ και το Αφγα­νι­στάν συνε­χί­ζουν να βρί­σκο­νται εξαι­ρε­τι­κά χαμη­λά στην παγκό­σμια κατά­τα­ξη στις πολι­τι­κές ελευθερίες.
  • Οι γυναί­κες στο Ιράκ και το Αφγα­νι­στάν εξαι­ρού­νται από την ενα­σχό­λη­ση με την πολι­τι­κή και παρου­σιά­ζο­νται υψη­λά ποσο­στά ανερ­γί­ας ανά­με­σά τους όπως και χηρεί­ας λόγω των πολέμων.
  • Δεν συζη­τού­νται επι­τα­κτι­κές εναλ­λα­κτι­κές λύσεις για τον πόλε­μο στον από­η­χο της 9/11 ή στη συζή­τη­ση για τον πόλε­μο κατά του Ιράκ.
  •  
  • Τα ιλιγ­γιώ­δη ποσά θα μπο­ρού­σαν να έχουν δια­τε­θεί σε κοι­νω­νι­κά και κοι­νω­φε­λή έργα αλλά όχι από τον ιμπε­ρια­λι­σμό που δεν τον νοιά­ζει η ανθρώ­πι­νη ζωή, που ούτε καν την τρο­μο­κρα­τία δεν έχει μειώ­σει. Αντί­θε­τα τα τρο­μο­κρα­τι­κά χτυ­πή­μα­τα έχουν αυξη­θεί, οι τρο­μο­κρα­τι­κές οργα­νώ­σεις έχουν πλη­θύ­νει, κάποιες και­νούρ­γιες ιδρύ­θη­καν και χρη­μα­το­δο­τού­νται από τις ίδιες τις ΗΠΑ. Ο θάνα­τος και η κατα­στρο­φή που έχουν σκορ­πί­σει μπο­ρεί να απο­τι­μά­ται σε ποσά όπως υπο­λο­γί­ζουν οι ερευ­νη­τές, βασι­κά όμως απο­τι­μά­ται στο αίμα που χύνε­ται για τα κέρ­δη των μονο­πω­λί­ων από την αρπα­γή των φυσι­κών πόρων των λαών που μακελεύουν.
  • Συμ­φέ­ρει τις ΗΠΑ να βλέ­πουν παντού τρο­μο­κρά­τες, ακό­μη και ολό­κλη­ρους λαούς και κρά­τη, να εφεύ­ρουν και να δημιουρ­γούν τρο­μο­κρά­τες και με αφορ­μή αυτή την κατά­στα­ση να εισβάλ­λουν σε όποια χώρα θέλουν, να μακε­λεύ­ουν τους λαούς, να χρη­σι­μο­ποιούν τους τάχα ανε­ξάρ­τη­τους διε­θνείς Οργα­νι­σμούς ακό­μη και να τους γρά­φουν στα παλιά τους τα παπού­τσια. Τα κίνη­τρα του κέρ­δους τους επι­τρέ­πει να κατα­στρέ­φουν χώρες ολό­κλη­ρες για να τους πάρουν τον όποιο πλού­το δια­θέ­τουν ή να τις χρη­σι­μο­ποιούν σαν υπο­τα­κτι­κούς τους, γρά­φα­με στις 17/11/2018 για το ίδιο θέμα, που σήμε­ρα παρου­σιά­ζε­ται με όλες τις λεπτο­μέ­ρειες της έκθεσης.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο