Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ-πυρκαγιές: Τουλάχιστον 24 νεκροί, εντολή εκκένωσης έλαβαν μισό εκατομμύριο άνθρωποι στο Όρεγκον

Περί­που μισό εκα­τομ­μύ­ριο άνθρω­ποι στο Όρε­γκον έλα­βαν εντο­λή να εκκε­νώ­σουν τις εστί­ες τους ενώ και οι κάτοι­κοι της μεγα­λύ­τε­ρης πόλης, του Πόρ­τλαντ, δια­τά­χθη­καν να είναι έτοι­μοι να φύγουν ανά πάσα στιγ­μή, καθώς οι τερά­στιες πυρ­κα­γιές, ωθού­με­νες από τους ισχυ­ρούς ανέ­μους, κατα­καί­νε τη Δυτι­κή Ακτή των ΗΠΑ.

Του­λά­χι­στον 24 άνθρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σχε­δόν 100 πυρ­κα­γιές έχουν κάψει μια έκτα­ση 20.000 τετρα­γω­νι­κών χιλιο­μέ­τρων στις Δυτι­κές Πολι­τεί­ες, με το Όρε­γκον να έχει πλη­γεί περισ­σό­τε­ρο απ’ όλες.

Η Μολά­λα, μια κοι­νό­τη­τα που απέ­χει 40 χιλιό­με­τρα νότια του Πόρ­τλαντ μετα­τρά­πη­κε σε πόλη φάντα­σμα, καλυμ­μέ­νη με ένα στρώ­μα στά­χτης. Πάνω από 9.000 κάτοι­κοι έφυ­γαν για να γλι­τώ­σουν και μόνο 30 αρνή­θη­καν να εγκα­τα­λεί­ψουν τα σπί­τια τους, σύμ­φω­να με την πυρο­σβε­στι­κή υπηρεσία.

Περί­που το 10% των κατοί­κων της Πολι­τεί­ας έλα­βαν εντο­λή να φύγουν αμέ­σως από τα σπί­τια τους. Εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες άλλοι προει­δο­ποι­ή­θη­καν να «είναι έτοι­μοι» να το κάνουν ανά πάσα στιγ­μή και οι υπό­λοι­ποι να «προ­ε­τοι­μα­στούν».

Οι πόλεις στα νοτιο­α­να­το­λι­κά του Πόρ­τλαντ βρί­σκο­νταν στο έλε­ος των ανέ­μων, αφού οι δύο από τις μεγα­λύ­τε­ρες πυρ­κα­γιές στα όρη Κασκέιντ ενώ­θη­καν σε μία. Σήμε­ρα, καθώς κόπα­σαν κάπως οι άνε­μοι και ανέ­βη­κε το επί­πε­δο υγρα­σί­ας, οι πυρο­σβέ­στες πέτα­ξαν μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη πάνω από το νέφος του κίτρι­νου καπνού για να δουν πόσο κοντά βρί­σκο­νται οι φλόγες.

«Δεν ξέρου­με πού είναι η πυρ­κα­γιά» είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο Μάικ Πενου­νού­ρι, της πυρο­σβε­στι­κής της Μολά­λα, κοι­τά­ζο­ντας τον πυκνό καπνό στην πόλη που περιο­ρί­ζει την ορα­τό­τη­τα στο ένα τετράγωνο.

Στο νότιο Όρε­γκον, ένα δυστο­πι­κό τοπίο με καμέ­νες κατοι­κί­ες και πάρ­κα τρο­χό­σπι­των εκτεί­νε­ται για πολ­λά χιλιό­με­τρα κατά μήκος του Αυτο­κι­νη­τό­δρο­μου 99, στα νότια του Μέντ­φορντ, περ­νώ­ντας από το Φοί­νιξ και το Τάλεντ.

Στη γει­το­νι­κή Πολι­τεία Ουά­σινγ­κτον, βίντεο που αναρ­τή­θη­καν στο δια­δί­κτυο από την περιο­χή Τακό­μα δεί­χνουν τη φωτιά να κατα­καί­ει σπί­τια και τους κατοί­κους να τρέ­χουν από το ένα στο άλλο για να ειδο­ποι­ή­σουν τους γεί­το­νες. «Όλοι έξω, όλοι έξω!» ουρ­λιά­ζει ένας άνδρας, την ώρα που οι πυρο­σβέ­στες προ­σπα­θούν να ρίξουν νερό στις φλόγες.

Στην Καλι­φόρ­νια, πάνω από 68.000 άνθρω­ποι έχουν λάβει εντο­λή εκκέ­νω­σης. Η μεγα­λύ­τε­ρη πυρ­κα­γιά στη ιστο­ρία της Πολι­τεί­ας αυτής έχει κάψει μέχρι τώρα σχε­δόν 3 εκα­τομ­μύ­ρια στρέμ­μα­τα στον Εθνι­κό Δρυ­μό του Μεντο­σί­νο, στα βορειο­δυ­τι­κά του Σακραμέντο.

«Είχα­με στη διά­θε­σή μας τέσ­σε­ρις ώρες για να μαζέ­ψου­με τα ζώα μας και κάποια φάρ­μα­κα και τέτοια πράγ­μα­τα», είπε ο συντα­ξιού­χος Τζον Μέι­λον, ο οποί­ος ανα­γκά­στη­κε να αφή­σει πίσω του τρεις από τις 30 γάτες του, καθώς το σπί­τι του απει­λή­θη­κε από την τερά­στια Πυρ­κα­γιά Κρικ.

Η αστυ­νο­μία έχει ξεκι­νή­σει έρευ­να για εμπρη­σμό στο Όρε­γκον. Ωστό­σο, του­λά­χι­στον τέσ­σε­ρα αστυ­νο­μι­κά τμή­μα­τα της Πολι­τεί­ας αυτής προει­δο­ποί­η­σαν τους πολί­τες να μην πιστεύ­ουν τα «ψευ­δή» μηνύ­μα­τα που έχουν αναρ­τη­θεί στο δια­δί­κτυο, για παρά­δειγ­μα στο Facebook και το Twitter, από λογα­ρια­σμούς που υπο­τί­θε­ται ότι ανή­κουν στην αστυ­νο­μία, και κατη­γο­ρούν το αρι­στε­ρό, αντι­φα­σι­στι­κό κίνη­μα Antifa ή τους ακρο­δε­ξιούς της ομά­δας Proud Boy για τις πυρκαγιές.

«Οι φήμες εξα­πλώ­θη­καν ακρι­βώς σαν την πυρ­κα­γιά και τώρα το 911 (ο τηλε­φω­νι­κός αριθ­μός των επει­γό­ντων) και οι επαγ­γελ­μα­τί­ες μας κατα­κλύ­ζο­νται με αιτή­μα­τα για πλη­ρο­φο­ρί­ες και ερω­τή­σεις για την ανα­λη­θή φήμη ότι 6 μέλη των Antifa συνε­λή­φθη­σαν επει­δή έβα­ζαν φωτιές στην κομη­τεία Ντά­γκλας του Όρε­γκον. Δεν είναι αλή­θεια!», ανέ­φε­ρε μια ανάρ­τη­ση του σερί­φη της κομη­τεί­ας Ντάγκλας.

Στα μέσα της εβδο­μά­δας, η αστυ­νο­μία του Μέντ­φορντ είχε δια­ψεύ­σει μια «είδη­ση» ότι συνε­λή­φθη­σαν για εμπρη­σμό πέντε μέλη των Proud Boy. Πρό­κει­ται για μια ακρο­δε­ξιά οργά­νω­ση, με μέλη απο­κλει­στι­κά άνδρες, που αυτο­χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται «αδελ­φό­τη­τα των Δυτι­κών σοβινιστών».

 

usa fire oregon

usa fire oregon2 usa fire oregon3

usa fire oregon1 usa fire oregon4

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο