Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Ρίχνουν «νερό στο μύλο» των τουρκικών προκλήσεων, «σπρώχνοντας» σε επικίνδυνες διευθετήσεις

Στη λογι­κή «βρεί­τε τα» για χάρη της «ΝΑΤΟι­κής συνο­χής», που απο­θρα­σύ­νει την επι­θε­τι­κό­τη­τα της Τουρ­κί­ας, κινή­θη­κε για ακό­μη μια φορά το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ με αφορ­μή τις αιτιά­σεις της Άγκυ­ρας για την «στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση» των νησιών του Αιγαίου.

Ερω­τη­θείς εάν οι ΗΠΑ έχουν δώσει επί­ση­μη απά­ντη­ση στην Τουρ­κία για την ανά­πτυ­ξη αμε­ρι­κα­νι­κών τεθω­ρα­κι­σμέ­νων στα νησιά του Αιγαί­ου που «δεν έχουν στρα­τιω­τι­κό καθε­στώς βάσει των υφι­στά­με­νων συμ­φω­νιών», ο εκπρό­σω­πος του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ Νεντ Πράις παρέ­πεμ­ψε στις κυβερ­νή­σεις της Ελλά­δας και της Τουρ­κί­ας όσον αφο­ρά οποια­δή­πο­τε ανά­πτυ­ξη του δικού τους αμυ­ντι­κού εξο­πλι­σμού, προσθέτοντας:

«Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέ­πει να μιλή­σου­με εμείς. Γενι­κό­τε­ρα, και πιστεύω ότι το είπα και τις προ­άλ­λες, συνε­χί­ζου­με να ενθαρ­ρύ­νου­με τους Συμ­μά­χους μας στο ΝΑΤΟ –την Τουρ­κία και την Ελλά­δα, στην προ­κει­μέ­νη περί­πτω­ση– να συνερ­γα­στούν για να δια­τη­ρή­σουν την ειρή­νη και την ασφά­λεια στην περιο­χή και να επι­λύ­σουν τις δια­φο­ρές τους διπλω­μα­τι­κά. Καλού­με όλα τα μέρη να απο­φύ­γουν τη ρητο­ρι­κή και να απο­φύ­γουν τη λήψη μέτρων που θα μπο­ρού­σαν να επι­δει­νώ­σουν περαι­τέ­ρω τις εντά­σεις. Η κυριαρ­χία, η εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα όλων των χωρών πρέ­πει να γίνο­νται σεβα­στά. Η κυριαρ­χία της Ελλά­δας σε αυτά τα νησιά δεν αμφι­σβη­τεί­ται, αλλά καλού­με όλες τις χώρες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των συμ­μά­χων μας, να σεβα­στούν την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα και κυριαρ­χία και να απο­φύ­γουν ενέρ­γειες που θα μπο­ρού­σαν να πυρο­δο­τή­σουν εντάσεις.

Απα­ντώ­ντας σε άλλη ερώ­τη­ση που αφο­ρού­σε την αξιο­ποί­η­ση drone από την Τουρ­κία για να κατα­σκο­πεύ­ει «έναν άλλο σύμ­μα­χο του ΝΑΤΟ» όπως η Ελλά­δα, επα­νέ­λα­βε τις εκκλή­σεις για «διά­λο­γο», όπως τον εννο­ούν οι «σύμ­μα­χοι» οι οποί­οι στρώ­νουν το δρό­μο για επι­κίν­δυ­νες διευ­θε­τή­σεις που οδη­γούν σε συνεκ­με­τάλ­λευ­ση στην περιοχή.

«Ενθαρ­ρύ­νου­με χώρες σε όλο τον κόσμο, ιδιαί­τε­ρα τους συμ­μά­χους μας στο ΝΑΤΟ, καθώς αντι­με­τω­πί­ζου­με μια συλ­λο­γι­κή απει­λή από τη Ρωσι­κή Ομο­σπον­δία – όχι μόνο αυτό που κάνει στην Ουκρα­νία αλλά και την απει­λή που συνι­στά προς την ευρύ­τε­ρη περιο­χή – να παρα­μεί­νου­με συγκε­ντρω­μέ­νοι στις απει­λές που απο­τε­λούν πρό­κλη­ση για όλους μας. Και με αυτόν τον τρό­πο, ενθαρ­ρύ­νου­με όλους τους συμ­μά­χους μας στο ΝΑΤΟ να συνερ­γα­στούν για να επι­λύ­σουν τυχόν δια­φο­ρές μέσω του δια­λό­γου και της διπλω­μα­τί­ας», σημεί­ω­σε.

Ο εκπρό­σω­πος του αμε­ρι­κα­νι­κού ΥΠΕΞ ρωτή­θη­κε επί­σης για­τί οι ΗΠΑ δεν επι­τρέ­πουν στην Τουρ­κία να αγο­ρά­σει τους S‑400, εφό­σον μπο­ρεί να ανα­πτύσ­σει όπου και όπως θέλει τον στρα­τιω­τι­κό της εξο­πλι­σμό, ενώ αντί­στοι­χα δεν υπάρ­χουν επι­πτώ­σεις στην Ελλά­δα; Στην απά­ντη­ση που έδω­σε είπε ότι η Ελλά­δα δεν ενδια­φέ­ρε­ται να αγο­ρά­σει τους ρωσι­κούς πυραύλους.

«Απίστευτα σημαντικός σύμμαχος» η Τουρκία

Ακό­μη πιο απο­κα­λυ­πτι­κός για την στά­ση των ΗΠΑ ήταν ο εκπρό­σω­πος του αμε­ρι­κα­νι­κού Πεντα­γώ­νου, Πάτρικ Ράι­ντερ, ο οποί­ος χαρα­κτή­ρι­σε την Τουρ­κία «έναν απί­στευ­τα σημα­ντι­κό εταί­ρο στο ΝΑΤΟ και σύμ­μα­χο», απα­ντώ­ντας κι αυτός σε ερώ­τη­ση για «την ανά­πτυ­ξη τακτι­κών τεθω­ρα­κι­σμέ­νων οχη­μά­των που έχουν δώσει οι ΗΠΑ σε απο­στρα­τιω­τι­κο­ποι­η­μέ­να νησιά».

«Όσον αφο­ρά τη διμε­ρή σχέ­ση ΗΠΑ — Τουρ­κί­ας, γνω­ρί­ζε­τε προ­φα­νώς πως η Τουρ­κία απο­τε­λεί έναν απί­στευ­τα σημα­ντι­κό εταί­ρο στο ΝΑΤΟ και σύμ­μα­χο» όπως και ότι «θα συνε­χί­σου­με να εργα­ζό­μα­στε στε­νά με τους εταί­ρους μας στο ΝΑΤΟ, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Τουρ­κί­ας», σημειωσε.

Είπε επί­σης ότι «Ελλά­δα και Τουρ­κία είναι και οι δύο πολύ σημα­ντι­κοί στο ΝΑΤΟ. Θα ενθαρ­ρύ­να­με και τις δύο πλευ­ρές να συνε­χί­σουν να εμπλέ­κο­νται σε εποι­κο­δο­μη­τι­κό διά­λο­γο για την εκτό­νω­ση πιθα­νών εντάσεων».

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο