Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Σοκάρει το βίντεο από την κάμερα που φόραγε αστυνομικός όταν πυροβόλησε 13χρονο καθώς σήκωνε τα χέρια ψηλά

Οι αρχές του Σικά­γου έδω­σαν χθες Πέμ­πτη στη δημο­σιό­τη­τα το βίντεο από την κάμε­ρα που φόρα­γε αστυ­νο­μι­κός όταν πυρο­βό­λη­σε τραυ­μα­τί­ζο­ντας θανά­σι­μα έναν ανή­λι­κο, τον Άνταμ Τολέ­ντο, 13 ετών, την 29η Μαρ­τί­ου, εικό­νες που η δήμαρ­χος της τρί­της πολυ­πλη­θέ­στε­ρης πόλης των ΗΠΑ χαρα­κτή­ρι­σε «απί­στευ­τα οδυνηρές».

Στο βίντεο εικο­νί­ζε­ται η κατα­δί­ω­ξη του έφη­βου από τον αστυ­νο­μι­κό σ’ ένα δρο­μά­κι· ακού­γε­ται ο αστυ­νο­μι­κός να φωνά­ζει, να τον δια­τάσ­σει να στα­μα­τή­σει και να του δεί­ξει τα χέρια του. Τον πυρο­βο­λεί τη στιγ­μή που ο Άνταμ Τολέ­ντο έχει στα­μα­τή­σει και γυρί­ζει σηκώ­νο­ντας τα χέρια ψηλά.

Εισαγ­γε­λέ­ας είχε πει ότι ο έφη­βος ήταν οπλι­σμέ­νος όταν σκο­τώ­θη­κε. Δεν είναι ορα­τό όμως κανέ­να όπλο στα χέρια του στο βίντεο.

Στη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου προ­τού δοθεί στη δημο­σιό­τη­τα το οπτι­κό υλι­κό αυτό, η Λόρι Λάιτ­φουτ, η δήμαρ­χος του Σικά­γου, είπε πως το βρή­κε «απί­στευ­τα οδυ­νη­ρό» και κάλε­σε τους κατοί­κους να δια­τη­ρή­σουν την ψυχραι­μία τους και να εκφρα­στούν «ειρη­νι­κά», την ώρα που η έντα­ση όσον αφο­ρά την αστυ­νο­μι­κή βία βρί­σκε­ται ήδη στα ύψη στις ΗΠΑ.

Εν μέσω της δίκης λευ­κού αστυ­νο­μι­κού για τον θάνα­το του σαρα­ντά­ρη μαύ­ρου Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο του 2020, ένας νεα­ρός αφρο­α­με­ρι­κα­νός, ο Ντό­ντε Ράιτ, σκο­τώ­θη­κε στη Μινε­ά­πο­λις από σφαί­ρα αστυ­νο­μι­κί­νας η οποία ισχυ­ρί­στη­κε πως μπερ­δεύ­τη­κε και τρά­βη­ξε το υπη­ρε­σια­κό της όπλο αντί για το τέιζερ.

Η Αντί­να Γουάις-Ορτίζ, η δικη­γό­ρος της οικο­γέ­νειας Τολέ­ντο, κατήγ­γει­λε ότι ο αστυ­νο­μι­κός «πυρο­βό­λη­σε ένα άοπλο παιδί».

Το περι­στα­τι­κό σημειώ­θη­κε περί τις 02:30 (τοπι­κή ώρα).

Αστυ­νο­μι­κοί είχαν κλη­θεί στην περιο­χή μετά την καταγ­γε­λία πως ακού­στη­καν πυρο­βο­λι­σμοί και κατα­δί­ω­ξαν πεζοί τον έφη­βο κι έναν άνδρα 21 ετών που ήταν μαζί του, τον Ρού­μπεν Ρόμαν.

Ο τελευ­ταί­ος συνε­λή­φθη γρή­γο­ρα. Ο ένας αστυ­νο­μι­κός συνέ­χι­σε να κατα­διώ­κει τον Άνταμ Τολέ­ντο, προ­τού του ρίξει.

Εισαγ­γε­λι­κός λει­τουρ­γός της κομη­τεί­ας όπου υπά­γε­ται το Σικά­γο είχε δηλώ­σει πως ο Άνταμ Τολέ­ντο ήταν οπλι­σμέ­νος όταν σκοτώθηκε.

Αλλά χθες μια εκπρό­σω­πος της εισαγ­γε­λί­ας της κομη­τεί­ας Κουκ είπε στον τοπι­κό τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό WGN ότι ο εισαγ­γε­λέ­ας «δεν είχε ενη­με­ρω­θεί πλή­ρως» προ­τού «πάρει τον λόγο» στην ακρο­α­μα­τι­κή δια­δι­κα­σία όπου εκφράστηκε.

Το βίντεο αυτό είναι «φρι­κια­στι­κό, τραυ­μα­τι­κό», απο­τε­λεί «άλλη μια υπεν­θύ­μι­ση της επι­δη­μί­ας της αστυ­νο­μι­κής βίας που συνε­χί­ζου­με να υπο­μέ­νου­με στην Αμε­ρι­κή και της επεί­γου­σας ανά­γκης να υπάρ­ξει μεταρ­ρύθ­μι­ση της αστυ­νο­μί­ας», σχο­λί­α­σε ο Μπεν Κραμπ, ο δικη­γό­ρος της οικο­γέ­νειας του Τζορτζ Φλόιντ.

«Ο πικρός βίος του Μαξ Χάβε­λα­αρ, Μια ιστο­ρία εκμε­τάλ­λευ­σης στις αποι­κί­ες καφέ»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο