Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Σοκαριστικές φωτογραφίες — Έφιπποι συνοριοφύλακες κυνηγούν Αϊτινούς μετανάστες στον Ρίο Γκράντε

Φωτο­γρα­φί­ες που δεί­χνουν έφιπ­πους συνο­ριο­φύ­λα­κες να κυνη­γούν με κάτι που μοιά­ζει με λάσο μετα­νά­στες κοντά στη μεθο­ρια­κή πόλη Ντελ Ρίο του Τέξας προ­κά­λε­σαν σοκ στην κοι­νή γνώ­μη των ΗΠΑ, με την κυβέρ­νη­ση του προ­έ­δρου Τζο Μπάι­ντεν να ανα­κοι­νώ­νει υπο­κρι­τι­κά ότι θα ξεκι­νή­σει έρευ­να για το περιστατικό.

Σε μία από τις φωτο­γρα­φί­ες φαί­νε­ται ένας έφιπ­πος συνο­ριο­φύ­λα­κας την ώρα που αρπά­ζει έναν μετα­νά­στη από το μπλου­ζά­κι του. Σε άλλες φωτο­γρα­φί­ες φαί­νο­νται οι συνο­ριο­φύ­λα­κες που χρη­σι­μο­ποιούν μαστί­για ή λάσο για να κρα­τή­σουν τους μετα­νά­στες στην πλευ­ρά του ποτα­μού Ρίο Γκρά­ντε που βρί­σκε­ται στο Μεξικό.

Έφιπ­πες περι­πο­λί­ες ανα­πτύ­χθη­καν την Κυρια­κή κοντά στον ποτα­μό Ρίο Γκρά­ντε, όπου χιλιά­δες μετα­νά­στες –στην πλειο­νό­τη­τά τους Αϊτι­νοί—έχουν δημιουρ­γή­σει εδώ και ημέ­ρες έναν αυτο­σχέ­διο καταυ­λι­σμό κάτω από μια γέφυ­ρα με την ελπί­δα ότι θα μπο­ρέ­σουν να εισέλ­θουν στις ΗΠΑ, δήλω­σε ο επι­κε­φα­λής των συνο­ριο­φυ­λά­κων Ραούλ Ορτίς.

«Τους ζήτη­σα να ελέγ­ξουν αν υπάρ­χουν άνθρω­ποι που χρειά­ζο­νται βοή­θεια και να συγκε­ντρώ­σουν πλη­ρο­φο­ρί­ες για τους δια­κι­νη­τές», πρό­σθε­σε, ενώ υπο­γράμ­μι­σε ότι «είναι δύσκο­λο να ελέγ­ξει κανείς ένα άλο­γο μέσα σε ένα ποτάμι».

Φαί­νε­ται ότι για τον λόγο αυτό κάποιοι συνο­ριο­φύ­λα­κες χρη­σι­μο­ποί­η­σαν μακριά χαλι­νά­ρια για τα άλο­γά τους, σχο­λί­α­σε ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κής Ασφά­λειας Αλε­χά­ντρο Μαγιόρ­κας. «Θα διε­ξα­γά­γου­με έρευ­να για να βεβαιω­θού­με ότι όντως αυτό συνέ­βη και σε αντί­θε­τη περί­πτω­ση θα δρά­σου­με», διαβεβαίωσε.

rio grande rio grande2 rio grande3 rio grande4 rio grande5 rio grande6 rio grande7 rio grande8 rio grande9 rio grande10

Τεταμένη κατάσταση

Το περι­στα­τι­κό σημειώ­θη­κε την ώρα που οι μετα­νά­στες πλέ­νο­νταν στον Ρίο Γκρά­ντε ή προ­σπα­θού­σαν να δια­σχί­σουν τον ποτα­μό ανα­ζη­τώ­ντας τρό­φι­μα στο Μεξι­κό για να τα φέρουν στην οικο­γέ­νειά τους που είχε μεί­νει στο αμε­ρι­κα­νι­κό έδα­φος, δήλω­σε ο φωτο­γρά­φος που τρά­βη­ξε αυτές τις φωτο­γρα­φί­ες, ο Πολ Ράτγε.

Ξαφ­νι­κά πέντε ή έξι έφιπ­ποι συνο­ριο­φύ­λα­κες έφτα­σαν στο σημείο και τους ζήτη­σαν να επι­στρέ­ψουν στο Μεξι­κό. «Η κατά­στα­ση ήταν τετα­μέ­νη και οι μετα­νά­στες άρχι­σαν να τρέ­χουν για να τους απο­φύ­γουν», διη­γή­θη­κε. «Ένας από τους πρά­κτο­ρες άρπα­ξε έναν άνδρα από το μπλου­ζά­κι. Δεν πιστεύω ότι τραυματίστηκε».

«Δεν άκου­σα τον ήχο του μαστι­γί­ου, αλλά οι πρά­κτο­ρες γυρ­νού­σαν στον αέρα τα χαλι­νά­ρια τους», πρόσθεσε.

Στη συνέ­χεια η κατά­στα­ση ηρέ­μη­σε και οι συνο­ριο­φύ­λα­κες επέ­τρε­ψαν στους μετα­νά­στες να επι­στρέ­ψουν στον αυτο­σχέ­διο καταυ­λι­σμό τους.

Η εισ­ροή μετα­να­στών στα νότια σύνο­ρα των ΗΠΑ έχει εξε­λι­χθεί σε κρί­ση για την κυβέρ­νη­ση Μπάιντεν.

Από το Ντελ Ρίο ο Μαγιόρ­κας δήλω­σε ότι Αϊτι­νοί μετα­νά­στες λαμ­βά­νουν ψευ­δείς πλη­ρο­φο­ρί­ες ότι θα τους επι­τρα­πεί να μεί­νουν στις ΗΠΑ, ενώ δήλω­σε ότι οι αμε­ρι­κα­νι­κές αρχές θα επι­τα­χύ­νουν τη δια­δι­κα­σία επα­να­πα­τρι­σμού τους στην Αϊτή, καθώς θεω­ρούν ασφα­λή την επι­στρο­φή τους στη χώρα τους.

«Έχου­με δηλώ­σει επα­νει­λημ­μέ­να ότι τα σύνο­ρά μας δεν είναι ανοι­κτά και ότι οι άνθρω­ποι δεν θα πρέ­πει να επι­χει­ρούν ένα τέτοιο επι­κίν­δυ­νο ταξί­δι», υπο­γράμ­μι­σε ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός. «Αν έρθε­τε με παρά­νο­μο τρό­πο στις ΗΠΑ, θα σας στεί­λου­με πίσω», πρόσθεσε.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο