Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο μακελάρης — Στους 6 οι νεκροί, 26 οι τραυματίες

Η αμε­ρι­κα­νι­κή αστυ­νο­μία επι­βε­βαί­ω­σε πως έχει θέσει υπό κρά­τη­ση τον φερό­με­νο ως δρά­στη της πολύ­νε­κρης επί­θε­σης ενα­ντί­ον ανθρώ­πων που συμ­με­τεί­χαν ή παρα­κο­λου­θού­σαν την παρέ­λα­ση για την αμε­ρι­κα­νι­κή εθνι­κή εορ­τή της 4ης Ιου­λί­ου στο Χάι­λαντ Παρκ, προ­ά­στιο του Σικάγου.

Ο μέχρι στιγ­μής απο­λο­γι­σμός της επί­θε­σης, που δια­πρά­χθη­κε με ισχυ­ρό του­φέ­κι από την ταρά­τσα εμπο­ρι­κού κατα­στή­μα­τος, είναι 6 νεκροί και 26 τραυ­μα­τί­ες. Ο φερό­με­νος ως δρά­στης κατο­νο­μά­στη­κε ως Ρόμπερτ («Μπό­μπι») Κρί­μο ο τρί­τος, κάτοι­κος της περιο­χής, 22 ετών.

Η τρα­γω­δία στην πολι­τεία Ιλι­νόι (βόρεια) εκτυ­λί­χθη­κε καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν ακό­μη συνέλ­θει από το σοκ της πρό­σφα­της σει­ράς σφα­γών με τη χρή­ση πυρο­βό­λων όπλων.

Εκα­το­ντά­δες αστυ­νο­μι­κοί συμ­με­τεί­χαν στο ανθρω­πο­κυ­νη­γη­τό για να εντο­πι­στεί ο νεα­ρός ο οποί­ος σκόρ­πι­σε θάνα­το και τρό­μο στους κατοί­κους της καλο­βαλ­μέ­νης πόλης περί­που 30.000 κατοί­κων, που βρέ­χε­ται από τη λίμνη Μίσι­γκαν. Οι αρχές δημο­σιο­ποί­η­σαν φωτο­γρα­φία του νεα­ρού λευ­κού με απο­στε­ω­μέ­νο πρό­σω­πο στο οποίο δια­κρί­νο­νται διά­φο­ρα τατουάζ.

Ο 22χρονος είχε χαρα­κτη­ρι­στεί «οπλι­σμέ­νος και πολύ επι­κίν­δυ­νος» από εκπρό­σω­πο της αστυνομίας.

Έπει­τα από σύντο­μη κατα­δί­ω­ξη του αυτο­κι­νή­του του, ο ύπο­πτος τέθη­κε υπό κρά­τη­ση «χωρίς να συμ­βεί το παρα­μι­κρό», είπε χθες βρά­δυ στον Τύπο ο Λου Τζό­γκ­μεν, αρχη­γός της αστυ­νο­μί­ας στο Χάι­λαντ Παρκ.

Ο νεα­ρός είχε παρου­σία σε διά­φο­ρους ιστό­το­πους, όπου αυτο­συ­στη­νό­ταν ως μου­σι­κός του Σικά­γου με το ψευ­δώ­νυ­μο «Awake the rapper».

Τα κίνη­τρά του είναι άγνω­στα σε αυτό το στάδιο.

Οι αρχές ανέ­πτυ­ξαν ισχυ­ρές δυνά­μεις, θωρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα, του­λά­χι­στον ένα ελι­κό­πτε­ρο, ενώ κλή­θη­καν επί­σης ομο­σπον­δια­κές ενισχύσεις.

«Πεδίο μάχης»

Χθες Δευ­τέ­ρα, αργία στις ΗΠΑ, εκα­το­ντά­δες κάτοι­κοι, ανά­με­σά τους πολ­λές οικο­γέ­νειες με παι­διά και βρέ­φη, είχαν πάρει θέση στα πεζο­δρό­μια του Χάι­λαντ Παρκ για να παρα­κο­λου­θή­σουν, όπως λίγο πολύ παντού στη χώρα, την παρα­δο­σια­κή παρέ­λα­ση για τη γιορ­τή της ανεξαρτησίας.

Ενώ παρέ­λαυ­ναν μαθη­τι­κές μπά­ντες, ακού­στη­καν ριπές όπλου. «Ακού­στη­καν περί­που πενή­ντα πυρο­βο­λι­σμοί, όλοι νόμι­ζαν πως επρό­κει­το για πυρο­τε­χνή­μα­τα», είπε στο CNN η Ζόι, που ήταν παρούσα.

«Κάποια στιγ­μή είδα ένα κορί­τσι αιμό­φυρ­το, δεν είχα ξανα­δεί ποτέ τίπο­τα τέτοιο», πρό­σθε­σε, περι­γρά­φο­ντας σκη­νές «πανι­κού, άνθρω­ποι έπε­φταν ο ένας πάνω στον άλλο». Κρύ­φτη­κε πίσω από κάδο απορ­ριμ­μά­των, κατό­πιν ανα­ζή­τη­σε κατα­φύ­γιο σε υπό­γειο. Βγαί­νο­ντας, είπε, είδε μπρο­στά της «πεδίο μάχης».

Σύμ­φω­να με τα πρώ­τα στοι­χεία της έρευ­νας, ο νεα­ρός άνοι­ξε πυρ από την ορο­φή εμπο­ρι­κού στο οποίο είχε ανέ­βει από τη σκά­λα της πυρα­σφά­λειας. «Ήταν πολύ καλά κρυμ­μέ­νος και δύσκο­λο να εντο­πι­στεί», περιέ­γρα­ψε εκπρό­σω­πος της αστυνομίας.

Αφού άνοι­ξε πυρ, τρά­πη­κε σε φυγή. Επι­τό­που βρέ­θη­κε «ισχυ­ρό» του­φέ­κι από αστυνομικούς.

Αυτό­πτης μάρ­τυ­ρας, ο συντα­ξιού­χος για­τρός Ρίτσαρντ Κάουφ­μαν, είπε πως συνο­λι­κά, λογα­ριά­ζει πως ο δρά­στης πυρο­βό­λη­σε περί­που 200 φορές. «Επι­κρα­τού­σε παν­δαι­μό­νιο. Κόσμος ποδο­πα­τιό­ταν. Μωρά πετά­γο­νταν στον αέρα. Άνθρω­ποι βού­τα­γαν στο έδα­φος για να καλυ­φθούν. Αιμό­φυρ­τοι άνθρω­ποι σκό­ντα­φταν ο ένας πάνω στον άλλον».

Πέντε άνθρω­ποι, όλοι ενή­λι­κοι, σκο­τώ­θη­καν επι­τό­που, ο έκτος υπέ­κυ­ψε αφού δια­κο­μί­στη­κε σε νοσο­κο­μείο. Του­λά­χι­στον 26 τραυ­μα­τί­ες ‑μετα­ξύ 8 και 85 ετών- παρα­λή­φθη­καν από τις υπη­ρε­σί­ες πρώ­των βοη­θειών και ορι­σμέ­νοι, ανά­με­σά τους ένα παι­δί, βρί­σκο­νται σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση, ανέ­φε­ρε ιατρι­κή πηγή.

Οι εορ­τα­σμοί ανε­στά­λη­σαν αμέ­σως σε πολ­λές κοντι­νές πόλεις, όπου οι αρχές έκλει­σαν τις παρα­λί­ες και κάλε­σαν τους πολί­τες να επαγρυπνούν.

«Αμερικανική μάστιγα»

Στις ΗΠΑ κυκλο­φο­ρούν σχε­δόν 400 εκα­τομ­μύ­ρια πυρο­βό­λα όπλα, περισ­σό­τε­ρα από ό,τι κάτοικοι.

Οι ΗΠΑ δεν είχαν ακό­μη συνέλ­θει από το σοκ σει­ράς μαζι­κών σφα­γών, ιδί­ως αυτού μέσα σε πρω­το­βάθ­μιο σχο­λείο στην Ουβάλ­ντε (Τέξας) με 21 νεκρούς, 19 παι­διά και δύο δασκά­λες, την 24η Μαΐου.

Η χώρα είναι αντι­μέ­τω­πη με έξαρ­ση των βίαιων εγκλημάτων.

Τα πυρο­βό­λα όπλα προ­κα­λούν κάπου 40.000 θανά­τους ετη­σί­ως στις ΗΠΑ, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των αυτο­κτο­νιών, σύμ­φω­να με τον εξει­δι­κευ­μέ­νο ιστό­το­πο Gun Violence Archive. Φέτος, έχουν ήδη σκο­τω­θεί πάνω από 22.000 άνθρω­ποι, κατά την ίδια πηγή.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο