Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Τα πιθανά σενάρια αν ο Τραμπ δεν αναγνωρίσει την ήττα του

Μετά την ανα­κοί­νω­ση το Σάβ­βα­το της νίκης του υπο­ψη­φί­ου των Δημο­κρα­τι­κών Τζο Μπάι­ντεν στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές των ΗΠΑ, ο απερ­χό­με­νος πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ αρνεί­ται να ανα­γνω­ρί­σει την ήττα του με τη στή­ρι­ξη κάποιων Ρεπουμπλικάνων.

Το Ρεπου­μπλι­κα­νι­κό κόμ­μα και η προ­ε­κλο­γι­κή ομά­δα του Τραμπ έχουν κατα­θέ­σει προ­σφυ­γές στη δικαιο­σύ­νη σε του­λά­χι­στον πέντε πολι­τεί­ες — κλει­δί, καταγ­γέλ­λο­ντας νοθεία ή παρα­τυ­πί­ες στην εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία, χωρίς ωστό­σο να παρου­σιά­ζουν αποδείξεις.

Στη Τζόρ­τζια ανα­κοι­νώ­θη­κε επα­να­κα­τα­μέ­τρη­ση των ψήφων, κάτι που ενδέ­χε­ται να γίνει και στο Ουι­σκόν­σιν, προ­σπά­θειες που δεν έχουν σχε­δόν καμία πιθα­νό­τη­τα να αλλά­ξουν το απο­τέ­λε­σμα των εκλογών.

Μέχρι πότε μπο­ρεί να διαρ­κέ­σει η αμφι­σβή­τη­ση των απο­τε­λε­σμά­των; Μπο­ρεί να αμφι­σβη­τη­θεί η νίκη του Τζο Μπάιντεν;

Πόσος και­ρός χρειά­ζε­ται για την επι­βε­βαί­ω­ση των αποτελεσμάτων;

Προς το παρόν η κατα­μέ­τρη­ση συνε­χί­ζε­ται σε κάποιες πολι­τεί­ες — κλει­δί, όπως η Πεν­σιλ­βά­νια, ενώ χει­ρω­να­κτι­κή επα­να­κα­τα­μέ­τρη­ση πρό­κει­ται να ξεκι­νή­σει στη Τζορ­τζια. Όμως κάθε πολι­τεία έχει μια κατα­λη­κτι­κή ημε­ρο­μη­νία ως την οποία πρέ­πει να επι­κυ­ρω­θούν τα απο­τε­λέ­σμα­τα και οι ψήφοι που έχει λάβει κάθε υπο­ψή­φιος: στη Τζόρ­τζια η ημε­ρο­μη­νία αυτή είναι η 20η Νοεμ­βρί­ου, στην Πεν­σιλ­βά­νια η 23η και στην Αρι­ζό­να η 30η.

“ Δεν πιστεύω ότι θα χρεια­στεί να περι­μέ­νου­με μέχρι κάθε πολι­τεία να επι­κυ­ρώ­σει επι­σή­μως τα απο­τε­λέ­σμα­τά της”, δήλω­σε ο Τζον Φόρ­τιερ ειδι­κός σε θέμα εκλο­γών στο Bipartisan Policy Center.

“ Πιστεύω ότι κάποια στιγ­μή, πιθα­νό­τα­τα τις επό­με­νες ημέ­ρες, με την πρό­ο­δο της κατα­μέ­τρη­σης και μάλ­λον με την απόρ­ρι­ψη κάποιων δικα­στι­κών προ­σφυ­γών, θα δού­με ότι οι δια­φο­ρές είναι πολύ μεγά­λες για να υπάρ­χει ελπί­δα να αλλά­ξουν τα απο­τε­λέ­σμα­τα μέσω της νομι­κής οδού”, σχο­λί­α­σε. “ Εκτι­μώ ότι με αυτό τον τρό­πο να λυθεί το θέμα”.

Η 14η Δεκεμ­βρί­ου είναι η πραγ­μα­τι­κή κατα­λη­κτι­κή ημε­ρο­μη­νία, υπο­γραμ­μί­ζουν οι ειδι­κοί: τότε συνε­δριά­ζουν οι εκλέ­κτο­ρες κάθε πολι­τεί­ας για να ψηφί­σουν επι­σή­μως τον έναν ή τον άλλο υπο­ψή­φιο, μια ψήφος που ορί­ζε­ται από το ποιος έχει λάβει την πλειο­ψη­φία σε κάθε πολιτεία.

Δια­φο­ρε­τι­κοί κατά­λο­γοι εκλε­κτό­ρων στις αμφίρ­ρο­πες πολιτείες;

Αυτό είναι ένα “ εξαι­ρε­τι­κά απί­θα­νο” σενά­ριο, σύμ­φω­να με τον Μπά­ρι Μπέρ­νεν, ειδι­κό του πανε­πι­στη­μί­ου του Ουι­σκόν­σιν, “ όμως και μόνο το γεγο­νός ότι κάποιοι το ανα­φέ­ρουν είναι ανη­συ­χη­τι­κό (…) Πιστεύ­α­με ότι η αμε­ρι­κα­νι­κή δημο­κρα­τία έχει φτά­σει σε ένα σημείο ωρι­μό­τη­τας στο οποίο δεν θα βλέ­πα­με τέτοιες συμπεριφορές”.

Σε αυτό το σενά­ριο, το οποίο σύμ­φω­να με τον Μπέρ­ντεν, θα είναι “ αντί­θε­το με κάθε κανό­να και δια­δι­κα­σία ορι­σμού του προ­έ­δρου”, το με ρεπου­μπλι­κα­νι­κή πλειο­ψη­φία κοι­νο­βού­λιο μιας πολι­τεί­ας στην οποία αμφι­σβη­τεί­ται η νίκη των Δημο­κρα­τι­κών θα μπο­ρού­σε να ορί­σει Ρεπου­μπλι­κά­νους εκλέ­κτο­ρες, αντί να επι­κυ­ρώ­σει τη λίστα των Δημο­κρα­τι­κών εκλεκτόρων.

Η δια­μά­χη στη συνέ­χεια θα μετα­φε­ρό­ταν στο Κογκρέ­σο, το οποίο θα συνε­δρί­α­ζε στις 6 Ιανουα­ρί­ου για να κατα­με­τρή­σει τις ψήφους των εκλε­κτό­ρων και να ορί­σει επι­σή­μως τον νικη­τή των εκλογών.

Όμως για να συμ­βεί αυτό πολ­λές αμφίρ­ρο­πες πολι­τεί­ες θα έπρε­πε να υπο­βά­λουν δια­φο­ρε­τι­κούς κατα­λό­γους εκλε­κτό­ρων για να αμφι­σβη­τή­σουν τη νίκη του Μπάι­ντεν, κάτι που οι ειδι­κοί θεω­ρούν αδύνατο.

Κι αν ο Τραμπ δεν ανα­γνω­ρί­σει την ήττα του;

“ Είναι πιθα­νό ο Ντό­ναλντ Τραμπ να μην ανα­γνω­ρί­σει ποτέ την ήττα του”, εκτί­μη­σε ο Μπέρ­ντεν. “ Εξα­κο­λου­θεί να αμφι­σβη­τεί τα απο­τε­λέ­σμα­τα των εκλο­γών του 2016, αν και κέρ­δι­σε (…) οπό­τε σε αυτή την περί­πτω­ση είναι πιθα­νό να τις αμφι­σβη­τεί την υπό­λοι­πη ζωή του”.

Αυτό δεν σημαί­νει ότι ο Τζο Μπάι­ντεν δεν θα ορκι­στεί στις 20 Ιανουα­ρί­ου 2021, όμως θα τρο­φο­δο­τεί τις αμφι­σβη­τή­σεις στην πλευ­ρά των Ρεπου­μπλι­κά­νων και ενδέ­χε­ται να “ απο­νο­μι­μο­ποι­ή­σει” τη νίκη του υπο­ψή­φιου των Δημο­κρα­τι­κών, σημεί­ω­σε ο ειδι­κός. “ Ίσως αυτός να είναι ο μόνος στό­χος της προ­ε­κλο­γι­κής ομά­δας του Τραμπ”, εκτίμησε.

Ο Τζον Φόρ­τιερ δήλω­σε από την πλευ­ρά του “ απο­λύ­τως πεπει­σμέ­νος ότι θα υπάρ­ξει ειρη­νι­κή μετα­βί­βα­ση” της εξου­σί­ας, ακό­μη κι αν δεν είναι “ η πιο φιλι­κή” ή “ η πιο ομαλή”.

“ Θα ήταν καλύ­τε­ρο να ανα­γνω­ρί­σει την ήττα του, αλλά αν καθυ­στε­ρή­σει η μετά­βα­ση, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου”, σημείωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο