Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Το διαστημικό σκάφος που μεταφέρει το ερευνητικό όχημα Perserverance στον Άρη αντιμετωπίζει τεχνικό πρόβλημα

Το δια­στη­μι­κό σκά­φος που μετα­φέ­ρει το ερευ­νη­τι­κό όχη­μα Perseverance στον Άρη αντι­με­τω­πί­ζει τεχνι­κά προ­βλή­μα­τα, ανα­κοί­νω­σε από­ψε η NASA.

Ο πύραυ­λος Atlas V της United Launch Alliance εκτο­ξεύ­τη­κε όπως προ­βλε­πό­ταν στις 14.50 σήμε­ρα από το Ακρω­τή­ριο Κανά­βε­ραλ της Φλό­ρι­ντας, με σκο­πό να καλύ­ψει 480 εκα­τομ­μύ­ρια χιλιό­με­τρα μέσα σε επτά μήνες.

Ο πρώ­τος όρο­φος του πυραύ­λου απο­κολ­λή­θη­κε λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση.

Μερι­κές ώρες μετά την εκτό­ξευ­ση, η NASA ανα­κοί­νω­σε ότι το δια­στη­μό­πλοιο αντι­με­τω­πί­ζει κάποιο πρό­βλη­μα και χρη­σι­μο­ποιεί μόνο τις βασι­κές λει­τουρ­γί­ες του. «Τα δεδο­μέ­να δεί­χνουν ότι το σκά­φος έχει μπει σε μια κατά­στα­ση γνω­στή ως ασφα­λής λει­τουρ­γία (safe mode), πιθα­νόν επει­δή ένα μέρος του ήταν λίγο πιο κρύο απ’ όσο υπο­λο­γί­ζα­με» όταν βρι­σκό­ταν στη σκιά της Γης. «Επί του παρό­ντος, η απο­στο­λή Άρης 2020 εκτε­λεί την πλή­ρη αξιο­λό­γη­ση της κατά­στα­σης του σκά­φους», πρό­σθε­σε η αμε­ρι­κα­νι­κή δια­στη­μι­κή υπηρεσία.

To Perseverance, εφό­σον φτά­σει στον Άρη στις 18 Φεβρουα­ρί­ου 2021, θα είναι μόλις το πέμ­πτο ρομπο­τι­κό όχη­μα που κατα­φέρ­νει να ολο­κλη­ρώ­σει το ταξί­δι, από το 1997. Όλα τα προη­γού­με­να ήταν αμε­ρι­κά­νι­κα, αλλά την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα η Κίνα εκτό­ξευ­σε το δικό της ρόβερ, που είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο να φτά­σει στον Κόκ­κι­νο Πλα­νή­τη τον Μάιο του 2021.

Η βασι­κή απο­στο­λή του Perseverance είναι να δια­πι­στώ­σει αν στο παρελ­θόν υπήρ­χε ζωή στον Άρη. Οι επι­στή­μο­νες θεω­ρούν ότι έχουν ενδεί­ξεις πως πριν από τρία δισε­κα­τομ­μύ­ρια χρό­νια ο πλα­νή­της ήταν πιο θερ­μός και καλυ­πτό­ταν από ποτά­μια και λίμνες, ένα περι­βάλ­λον που ευνο­ού­σε την ανά­πτυ­ξη μικροβίων.

Το ρομπότ, που έχει μέγε­θος αυτο­κι­νή­του, είναι εξο­πλι­σμέ­νο με μια σει­ρά από επι­στη­μο­νι­κά όργα­να που μπο­ρούν να ανι­χνεύ­ουν τα «απο­τυ­πώ­μα­τα» της ζωής. Θα περά­σει επτά μήνες ταξι­δεύ­ο­ντας στον Άρη, όπου θα προ­σε­δα­φι­στεί το Φλε­βά­ρη του 2021. Το «Perseverance» στο­χεύ­ει σε μία λεκά­νη πλά­τους άνω των 40 χιλιο­μέ­τρων, που ονο­μά­ζε­ται κρα­τή­ρας «Jezero», κοντά στον ιση­με­ρι­νό του Άρη και από τις δορυ­φο­ρι­κές εικό­νες εικά­ζε­ται ότι εκεί υπήρ­χε μια λίμνη πριν από δισε­κα­τομ­μύ­ρια χρό­νια. Όταν προ­σγειω­θεί, το ρομπότ της NASA, θα συλ­λέ­ξει επί­σης δείγ­μα­τα βρά­χου και εδά­φους για να τα στεί­λει στη Γη.

Οι επι­στή­μο­νες λένε ότι αν υπήρ­χε ζωή στον πλα­νή­τη, τότε είναι πιθα­νό, οι βρά­χοι που σχη­μα­τί­στη­καν σε αυτό το περι­βάλ­λον να έχουν δια­τη­ρή­σει στοι­χεία για προη­γού­με­νη μικρο­βια­κή δραστηριότητα.

Το δια­στη­μι­κό ρομπότ θα περά­σει του­λά­χι­στον ένα αρια­νό έτος (περί­που δύο γήι­να χρό­νια) ερευ­νώ­ντας την περιο­χή. Τα όργα­νά του μπο­ρούν να ανι­χνεύ­ουν άμε­σα τη ζωή — είτε τωρι­νή είτε απο­λι­θω­μέ­νη. Επί­σης, το «Perseverance» θα μετα­φέ­ρει ένα μικρό ελι­κό­πτε­ρο βάρους μόλις 1,8 κιλών, το «Ingenuity», που θα γίνει το πρώ­το αερο­σκά­φος που θα πετά­ξει σε έναν άλλο πλανήτη.

perseveranc1 perseverance2 perseverance3

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο