Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Υπογράφτηκε η κατάπτυστη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις

Στην υπο­γρα­φή του Δεύ­τε­ρου Πρω­το­κόλ­λου Τρο­πο­ποί­η­σης της Συμ­φω­νί­ας Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας (MDCA), προ­χώ­ρη­σε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Νίκος Δέν­διας, μετα­τρέ­πο­ντας την χώρα ακό­μη περισ­σό­τε­ρο σε ορμη­τή­ριο πολέ­μου για τον αμε­ρι­κα­νι­κό στρα­τό. Η νέα συμ­φω­νία για τις βάσεις έχει απ’ αόρι­στον ισχύ.

Εκτός από την επέ­κτα­ση της χρο­νι­κής διάρ­κειας, η συμ­φω­νία διευ­ρύ­νει και την χρή­ση στρα­τη­γι­κά επι­λεγ­μέ­νων τοπο­θε­σιών από τις ΗΠΑ,αναβαθμίζοντας τους κιν­δύ­νους για το λαό, για χάριν της «γεω­στρα­τη­γι­κής ανα­βάθ­μι­σης» του κεφα­λαί­ου. Οι αμε­ρι­κα­νι­κές βάσεις μετα­τρέ­πουν τη χώρα σε θύτη, αλλά και «μαγνή­τη» αντι­ποί­νων από τα αντί­πα­λα ιμπε­ρια­λι­στι­κά στρατόπεδα.

Σύμ­φω­να με όσα ανα­κοι­νώ­θη­καν, η νέα συμ­φω­νία είναι πεντα­ε­τής, ώστε να «τρέ­ξουν» μια σει­ρά αμε­ρι­κα­νι­κές «επεν­δύ­σεις» επέ­κτα­σης των εγκα­τα­στά­σε­ων για το δολο­φο­νι­κό τους έργο. Σύμ­φω­να με διπλω­μα­τι­κές πηγές, η συμ­φω­νία μετά το πέρας της 5ετίας, θα παρα­τα­θεί αυτό­μα­τα επ’ αόρι­στον εκτός εάν τερ­μα­τι­στεί από κάποιο από τα Μέρη, με γρα­πτή ειδο­ποί­η­ση προς το άλλο μέρος δύο χρό­νια πριν, δια της διπλω­μα­τι­κής οδού (η τρέ­χου­σα MDCA λήγει στις 6/11, είναι μονο­ε­τούς διάρ­κειας και προ­βλέ­πει 17μηνη περί­ο­δο αποχώρησης).

Ο υπουρ­γός εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ Άντο­νι Μπλίν­κεν ήταν ξεκά­θα­ρος λέγο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι «η υπο­γρα­φή της ανα­θε­ώ­ρη­σης, θα επι­τρέ­ψει στην συμ­φω­νία να παρα­μεί­νει σε ισχύ επ’αόριστον και στα αμε­ρι­κα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα να ασκού­νται σε περισ­σό­τε­ρες περιοχές».

Με την υπο­γρα­φή της συμ­φω­νί­ας, παρα­χω­ρού­νται στους Αμε­ρι­κα­νούς εγκαταστάσεις:

Το στρα­τό­πε­δο «Γιαν­νού­λη» στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, όπου θα εγκα­τα­στα­θεί δύνα­μη περί­που 300 — 400 Αμε­ρι­κα­νών στρα­τιω­τι­κών. Τον χώρο έχουν ήδη ελέγ­ξει στε­λέ­χη του Μηχα­νι­κού των Ενό­πλων Δυνά­με­ων των ΗΠΑ, ώστε μετά την υπο­γρα­φή της νέας MDCA να ξεκι­νή­σουν σχε­τι­κές εργα­σί­ες. Το «Γιαν­νού­λη» επε­λέ­γη λόγω της εγγύ­τη­τας με το Πεδίο Βολής «Αετός», αλλά κυρί­ως λόγω της εύκο­λης πρό­σβα­σης στο λιμά­νι και στο αερο­δρό­μιο της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, που τα τελευ­ταία χρό­νια δέχε­ται και διεκ­πε­ραιώ­νει συνε­χώς αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές δυνά­μεις στη συνο­ριο­γραμ­μή με τη Ρωσία, με το επό­με­νο «φορ­τίο», που ανα­μέ­νε­ται το μεγα­λύ­τε­ρο των τελευ­ταί­ων χρό­νων, να κατα­φτά­νει τον Νοέμβρη.

Το στρα­τό­πε­δο «Γεωρ­γού­λα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, σε συν­δυα­σμό με την παρου­σία των Αμε­ρι­κα­νών στην αερο­πο­ρι­κή βάση της Λάρι­σας και στη βάση της αερο­πο­ρί­ας στρα­τού στο Στεφανοβίκειο.

Το Πεδίο Βολής στο Λιτό­χω­ρο στην Πιε­ρία, που έτσι κι αλλιώς αξιο­ποιού­σαν για ασκή­σεις οι Αμε­ρι­κα­νοί ελι­κο­πτε­ρά­δες και πεζο­ναύ­τες που ανα­πτύσ­σο­νταν περιο­δι­κά στη χώρα όλα τα τελευ­ταία χρό­νια, ήδη από την επο­χή ΣΥΡΙΖΑ.

Η Σού­δα, όπου επε­κτεί­νο­νται οι εγκα­τα­στά­σεις των Αμε­ρι­κα­νών στην αερο­ναυ­τι­κή τους βάση στη Σού­δα, επι­τρέ­πο­ντας τη στάθ­μευ­ση, διεκ­πε­ραί­ω­ση και υπο­στή­ρι­ξη ακό­μα περισ­σό­τε­ρων μονά­δων και μέσων τους.

Διπλω­μα­τι­κές πηγές υπο­γραμ­μί­ζουν ότι η αμε­ρι­κα­νι­κή πλευ­ρά δεν επι­θυ­μού­σε στην παρού­σα του­λά­χι­στον συγκυ­ρία να δεσμευ­τεί άμε­σα για άλλες περιοχές.

902.gr

che guevara 008

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο