Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Φοβερή αναζωπύρωση της επιδημίας — Συνετρίβη χθες Τρίτη το προηγούμενο τραγικό ρεκόρ θανάτων

Στις ΗΠΑ συνε­τρί­βη χθες Τρί­τη το προη­γού­με­νο τρα­γι­κό ρεκόρ θανά­των εξαι­τί­ας της COVID-19 σε 24 ώρες, καθώς η χώρα θρή­νη­σε άλλους σχε­δόν 4.500 νεκρούς εξαι­τί­ας της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού μέσα σε μια μέρα, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να που συγκε­ντρώ­νει το πανε­πι­στή­μιο Τζονς Χόπκινς.

Μέχρι χθες οι ΗΠΑ, που έχουν βρε­θεί αντι­μέ­τω­πες με φοβε­ρή ανα­ζω­πύ­ρω­ση της επι­δη­μί­ας την οποία μοιά­ζουν να αδυ­να­τούν να περιο­ρί­σουν μετά τον Νοέμ­βριο, δεν είχαν ξεπε­ρά­σει ποτέ το φράγ­μα των 4.000 θανά­των σε 24 ώρες, σημειώ­νει το Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

Κατα­γρά­φη­καν πάνω από 235.000 κρού­σμα­τα του SARS-CoV‑2 και 4.470 θάνα­τοι εξαι­τί­ας της COVID-19, κατά τους αριθ­μούς της σχο­λής ιατρι­κής της Βαλ­τι­μό­ρης, που συμ­βου­λεύ­τη­κε το πρα­κτο­ρείο χθες στις 20:30 (τοπι­κή ώρα· 03:30 σήμε­ρα Τετάρ­τη ώρα Ελλάδας).

Ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που έχουν εισα­χθεί σε νοσο­κο­μεία με συμ­πτώ­μα­τα της νόσου που προ­κα­λεί ο νέος κορο­νο­ϊ­ός ξεπερ­νά τους 131.000, κατά το COVID Tracking Project, που ανα­λύ­ει καθη­με­ρι­νά την επι­δη­μιο­λο­γι­κή κατάσταση.

Ο μέσος όρος των θανά­των σε επτά ημέ­ρες ουδέ­πο­τε ήταν τόσο υψη­λός αφό­του εκδη­λώ­θη­κε η παν­δη­μία, σύμ­φω­να με την ίδια πηγή, καθώς ασθε­νείς χάνο­νται σε όλη τη χώρα, με τις υψη­λό­τε­ρες αυξή­σεις θανά­των να κατα­γρά­φο­νται στο νότιο και στο δυτι­κό τμή­μα της χώρας.

Μπρο­στά σε αυτή την κατά­στα­ση και μετά την εμφά­νι­ση νέων παραλ­λαγ­μέ­νων στε­λε­χών του νέου κορο­νοϊ­ού, πιο μολυ­σμα­τι­κών σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις, οι αμε­ρι­κα­νι­κές υγειο­νο­μι­κές αρχές ανα­κοί­νω­σαν χθες Τρί­τη πως όλοι οι ταξι­διώ­τες που επι­θυ­μούν να μετα­βούν στις ΗΠΑ αερο­πο­ρι­κώς θα πρέ­πει να παρου­σιά­ζουν, από την 26η Ιανουα­ρί­ου, βεβαί­ω­ση ότι υπο­βλή­θη­καν σε τεστ για τον SARS-CoV‑2 με αρνη­τι­κό απο­τέ­λε­σμα για να τους επι­τρέ­πε­ται η επι­βί­βα­ση στην πτήση

Οι ΗΠΑ, όπου τα περιο­ρι­στι­κά μέτρα ως προς τις μετα­κι­νή­σεις, τη χρή­ση μασκών και τη λει­τουρ­γία των εμπο­ρι­κών κατα­στη­μά­των ποι­κίλ­λουν ανά πολι­τεία, πρα­κτι­κά έχουν ενα­πο­θέ­σει τις ελπί­δες τους στην εκστρα­τεία εμβο­λια­σμού, που άρχι­σε στα μέσα Δεκεμ­βρί­ου, για να δοθεί τέλος στην πανδημία.

Όμως λιγό­τε­ρο από το 3% του πλη­θυ­σμού έχει ανο­σο­ποι­η­θεί ως αυτό το στά­διο, με 9,3 εκα­τομ­μύ­ρια πολί­τες να έχουν λάβει την πρώ­τη δόση του εμβο­λί­ου τους. Ειδι­κοί επι­ση­μαί­νουν ότι για να επι­τευ­χθεί συλ­λο­γι­κή ανο­σία, θα χρεια­στεί να εμβο­λια­στεί περί­που το 75% του πλη­θυ­σμού, κάτι που θα χρεια­στεί μήνες για να γίνει.

Συνο­λι­κά ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού στη χώρα που υφί­στα­ται το βαρύ­τε­ρο πλήγ­μα στον πλα­νή­τη από αυτήν σε από­λυ­τα μεγέ­θη έχει πλέ­ον ξεπε­ρά­σει τους 380.000 νεκρούς επί συνό­λου 22,8 εκα­τομ­μυ­ρί­ων μολύνσεων.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο