Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Φρουροί φυλακών θα απολυθούν εξαιτίας ναζιστικού χαιρετισμού

Περί­που τριά­ντα εκπαι­δευό­με­νοι φρου­ροί φυλα­κών στη Δυτι­κή Βιρ­τζί­νια θα απο­λυ­θούν διό­τι ύψω­σαν τα χέρια στον ναζι­στι­κό χαι­ρε­τι­σμό, ποζά­ρο­ντας για μια ομα­δι­κή φωτο­γρα­φία της τάξης τους, ανα­κοί­νω­σε ο κυβερ­νή­της της Πολι­τεί­ας αυτής των ανα­το­λι­κών ΗΠΑ.

Ο κυβερ­νή­της Τζιμ Τζά­στις διευ­κρί­νι­σε σε ανα­κοί­νω­σή του ότι θα εφαρ­μό­σει «όλες τις συστά­σεις» εσω­τε­ρι­κής έκθε­σης που ειση­γεί­ται την από­λυ­ση ή την από­τα­ξη των πρωταγωνιστών.

«Όπως είπα εξαρ­χής (…) αυτού του είδους η δια­γω­γή δεν θα γίνει ανε­κτή σε καμία κυβερ­νη­τι­κή υπη­ρε­σία όσο βρί­σκο­μαι στο αξί­ω­μα», πρό­σθε­σε ο κυβερνήτης.

Η επί­μα­χη φωτο­γρα­φία, που τρα­βή­χτη­κε κατά τη διάρ­κεια της εκπαί­δευ­σης των υπο­ψη­φί­ων φρου­ρών φυλα­κών, πριν από αρκε­τές εβδο­μά­δες, δημο­σιεύ­θη­κε στις αρχές Δεκεμ­βρί­ου σε αμε­ρι­κα­νι­κά ΜΜΕ.

Εικο­νί­ζει περί­που τριά­ντα εκπαι­δευό­με­νους φρου­ρούς με στο­λή καθώς κάνουν τον ναζι­στι­κό χαι­ρε­τι­σμό, με λεζά­ντα «Χάιλ Μπερντ». Πρό­κει­ται για το επώ­νυ­μο της εκπαι­δεύ­τριάς τους, της Κάσι Μπερντ.

Σύμ­φω­να με την εσω­τε­ρι­κή έκθε­ση που συντά­χθη­κε από το πολι­τεια­κό υπουρ­γείο Στρα­τιω­τι­κών Υπο­θέ­σε­ων και Δημό­σιας Ασφά­λειας, στέ­λε­χος της υπη­ρε­σί­ας σωφρο­νι­στι­κών κατα­στη­μά­των εξέ­φρα­σε αμέ­σως τις ενστά­σεις του στην Μπερντ όταν είδε τη φωτογραφία.

«Δεν υπάρ­χει τίπο­τα κακό σε αυτήν, υπάρ­χει κόσμος απ’ όλες τις φυλές και τις κοι­νω­νι­κές ομά­δες σε αυτή τη φωτο­γρα­φία και οι πάντες συμ­με­τέ­χουν», είχε απα­ντή­σει η εκπαι­δεύ­τρια, εξη­γώ­ντας πως οι υπο­ψή­φιοι φρου­ροί έκα­ναν τη χει­ρο­νο­μία «αστειευό­με­νοι», επει­δή ήταν «σκλη­ρή σαν τον Χίτλερ» στην εκπαί­δευ­σή τους.

Η εσω­τε­ρι­κή έκθε­ση συμπέ­ρα­νε ότι η χει­ρο­νο­μία οφει­λό­ταν είτε σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις σε «άγνοια» είτε σε «τρο­μα­κτι­κή έλλει­ψη κρί­σης», πάντως στο κεί­με­νο προ­στί­θε­ται πως η φωτο­γρα­φία «σπί­λω­σε τη φήμη» της διεύ­θυν­σης σωφρο­νι­στι­κών κατα­στη­μά­των διό­τι είναι «το ακρι­βώς αντί­θε­το των αξιών» που προασπίζεται.

Το υπουρ­γείο Στρα­τιω­τι­κών Υπο­θέ­σε­ων και Δημό­σιας Ασφά­λειας συνέ­στη­σε στον κυβερ­νή­τη να απο­λύ­σει όλους τους εμπλε­κό­με­νους εκπαι­δευό­με­νους φρου­ρούς, καθώς κι έναν αξιω­μα­τι­κό που δεν ανέ­φε­ρε τη φωτο­γρα­φία στην ιεραρ­χία. Δύο εκπαι­δευ­τές ήδη αποτάχθηκαν.

Το 2018, προ­κά­λε­σε σκάν­δα­λο στις ΗΠΑ η δημο­σιο­ποί­η­ση φωτο­γρα­φί­ας μαθη­τών λυκεί­ου καθώς ύψω­ναν τα χέρια στον ναζι­στι­κό χαι­ρε­τι­σμό κατά τη διάρ­κεια γιορτής.

Το βρά­δυ του Σαβ­βά­του, ένας άνδρας που σύμ­φω­να με τα πρώ­τα στοι­χεία της έρευ­νας ήταν οπα­δός του Χίτλερ διέ­πρα­ξε επί­θε­ση με μαχαί­ρι κατά τη διάρ­κεια εβραϊ­κής θρη­σκευ­τι­κής γιορ­τής στο σπί­τι ραβί­νου κοντά στη Νέα Υόρ­κη. Η επί­θε­ση ώθη­σε τον Ρεπου­μπλι­κά­νο πρό­ε­δρο Ντό­ναλντ Τραμπ να δηλώ­σει πως πρέ­πει να «εξα­λει­φθεί» η «μάστι­γα του αντισημιτισμού».

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο