Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Φυλακή και πρόστιμο σε εθελοντές που άφησαν νερό στην έρημο για τους μετανάστες

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Τέσ­σε­ρις γυναί­κες, που προ­σπά­θη­σαν να βοη­θή­σουν τους μετα­νά­στες αφή­νο­ντας  τρό­φι­μα και νερό στην έρη­μο της Αρι­ζό­να κρί­θη­καν ένο­χες για παρά­νο­μη είσο­δο σε Εθνι­κό κατα­φύ­γιο προ­στα­σί­ας άγριας φύσης χωρίς άδεια.

Οι τέσ­σε­ρις γυναί­κες ήταν εθε­λό­ντριες της οργά­νω­σης «Όχι άλλοι θάνα­τοι», No More Deaths, μια ομά­δα που προ­σπα­θεί να στα­μα­τή­σει τους θανά­τους των μετα­να­στών που δια­σχί­ζουν την μεγά­λη έρη­μο της Αρι­ζό­να κοντά στα σύνο­ρα Μεξι­κού / ΗΠΑ. Τα σύνο­ρα Αρι­ζό­να-Μεξι­κό ειδι­κά, είναι γνω­στά για τον αριθ­μό των ανθρώ­πι­νων πτω­μά­των μετα­να­στών που ανα­κα­λύ­πτο­νται εκεί κάθε χρόνο.

arizona

Η μία εθε­λό­ντρια κρί­θη­κε ένο­χος για­τί μπή­κε με το αυτο­κί­νη­τό της μέσα στην προ­στα­τευό­με­νη περιο­χή, που είναι τμή­μα της ερή­μου, χωρίς άδεια και άφη­σε ένα 1 μπι­τό­νι νερό και μερι­κές κον­σέρ­βες φασό­λια. Οι άλλες τρεις βρέ­θη­καν ένο­χες για την είσο­δο τους στην περιο­χή χωρίς άδεια και επει­δή «εγκα­τέ­λει­ψαν προ­σω­πι­κή περιου­σία», νερό και κον­σέρ­βες δηλαδή.

Η από­φα­ση, που πάρ­θη­κε από τον Αμε­ρι­κά­νο δικα­στή Bernardo Verlasco ήταν η πρώ­τη κατα­δι­κα­στι­κή από­φα­ση ενα­ντί­ον εθε­λο­ντών ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας την τελευ­ταία δεκα­ε­τία. Ο δικα­στής δήλωσε:

-Έπρε­πε η οργά­νω­ση να τις έχει ενη­με­ρώ­σει ότι η συμπε­ρι­φο­ρά τους ήταν ποι­νι­κό αδί­κη­μα. Ούτε οι κατη­γο­ρού­με­νες είχαν ψάξει να βρουν τις συνέ­πειες που θα είχε η πρά­ξη τους.

öken1

Οι τέσ­σε­ρις γυναί­κες, δήλω­σαν ότι οι δρα­στη­ριό­τη­τές τους πηγά­ζουν από γνή­σια πεποί­θη­ση για να βοη­θή­σουν ανθρώ­πους σε ανάγκη.

Μία άλλη εθε­λό­ντρια της Οργά­νω­σης η Catherine Gaffney, επέ­κρι­νε την από­φα­ση, λέγοντας:

-Αυτή η ετυ­μη­γο­ρία προ­κα­λεί όχι μόνο την Οργά­νω­ση «Όχι άλλοι θάνα­τοι» αλλά όλους τους ανθρώ­πους με συνεί­δη­ση σε όλη τη χώρα.

-Αν το να δίνεις νερό σε κάποιον που πεθαί­νει από δίψα είναι παρά­νο­μο, τι ανθρω­πι­σμός έχει μεί­νει στη νομο­θε­σία δικαί­ου  αυτής της χώρας;

Κάθε εθε­λό­ντρια αντι­με­τω­πί­ζει έως και έξι μήνες φυλά­κι­ση σε ομο­σπον­δια­κή φυλα­κή και πρό­στι­μο 500 δολάρια.

Όλες οι ειδή­σεις που έχουν με μετα­νά­στες να κάνουν στις ΗΠΑ απο­πνέ­ουν απί­στευ­τη σκλη­ρό­τη­τα και μίσος ιδιαί­τε­ρα μετά την εκλο­γή Τραμπ και τις εμμο­νές του ενά­ντια στην φτώ­χεια και την μετα­νά­στευ­ση. Έτσι ευθυ­γραμ­μί­ζο­νται και οι δικα­στι­κές Αρχές μαζί με τις διω­κτι­κές και κατα­δι­κά­ζουν και αυτούς που από ανθρω­πι­στι­κή διά­θε­ση θέλουν να βοη­θή­σουν μέσα στα πλαί­σια του συστή­μα­τος. Απα­γο­ρεύ­ουν απλά να είσαι άνθρωπος.

Independent 20/1/2019

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο